hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Batıda Ukrayna alarmı

    Batıda Ukrayna alarmı
    expand

    Ukrayna'nın doğusunda artan çatışmalar BM Güvenlik Konseyi, AB ve ABD'de görüşme trafiğini hızlandırdı. Güvenlik Konseyi Ukrayna krizi gündemiyle toplandı, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bir araya geldi. Almanya ve Fransa ise Rusya ve Ukrayna'nın Dışişleri Bakanlarını ateşkes amacıyla Berlin'de buluşturdu. Görüşmelerde Rusya'ya sert mesajlar ve Minsk Protokolü'nün ihlal edildiği uyarısı vardı. Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ise Davos'tan mesaj verdi ve Rusya'nın söylediği her şeyin sadece bir aldatmaca olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ukrayna'nın doğusunda çatışmaların yeniden artması üzerine diplomatik temaslar da yoğunlaştı. BM Güvenlik Konseyi durumu değerlendirmek için toplandı ve Rusya'ya çatışmaların, Minsk Protokolü'nü tehdit ettiği uyarısı yapıldı. ABD Temsilcisinin Putin'in aslında "barış değil işgal planı" bulunduğunu ileri sürdüğü toplantının yanı sıra, Berlin'de de Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları ateşkes amacıyla bir araya geldi. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile durumu görüşen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Rus yanlısı ayrılıkçıları "haksız yere toprak elde etmekle" suçladı.

    Ukrayna'da otobüs durağı vuruldu: 13 ölü

    "Minsk Protokolü'nü tehdit ediyor"

    Ukrayna'nın doğusunda çatışmaların artması üzerine BM Güvenlik Konseyi, bölgedeki durumu değerlendirmek için toplandı. Ukrayna'daki krizin başından bu yana 28. toplantıyı gerçekleştiren Konsey'de sunum yapan BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jeffrey Feltman, Ukrayna'nın komşuları ve diğer bölge ülkelerinin çatışmaların sürmesinden endişe ettiğini söyledi. Çatışmaların mevcut haliyle devam edemeyeceğini kaydeden Feltman, "Çatışmaların artması Minsk Protokolü'nü tehdit ediyor" dedi.

    Rusya ayrılıkçılar Donetsk Havalimanını ele geçirdi

    Feltman, çatışmalar nedeniyle Ukrayna ile Rusya'nın birbirlerini suçladığını ve bunun siyasi süreci tıkadığını ifade ederek, "Ukrayna'da sadece sözde kalan ateşkesin güçlendirilmesi ve sürdürülmesi öncelikli ve acildir" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çatışmalar nedeniyle 850 bin kişinin ülke içinde yerlerinden edildiğini, 600 bin kişinin de komşu ülkelere sığındığını bildiren Feltman, bu insanlara acil yardım için 189 milyon dolar gerektiğini dile getirdi.

    "İşgal planı"

    ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power da olaylar nedeniyle Rusya'yı suçlayarak, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "barış planı"nın aslında "işgal planı" olduğunu savundu. Putin'in bir eliyle "zeytin dalı" uzattığını diğer eliyle ise ayrılıkçılara "roket ve tank" gönderdiğini belirten Power, "Putin'in barış planı üzerindeki perdeyi kaldırma ve bunun bir işgal planı olduğunu söylemenin zamanı geldi" dedi.

    Power, Rusya'nın bu planla, "Rusya destekli ayrılıkçıların Rus silahlarıyla toprak ele geçirmesini ve diğer kazanımlarını" meşru hale getirmek istediğini öne sürdü.

    Ukrayna: "Rus askerleri saldırıya geçti"

    İngiltere ve Fransa'dan Rusya'ya uyarı

    İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Lyall Grant da Rusya'dan, bölgedeki istikrarsızlığın sonlandırılması için ayrılıkçılar üzerindeki nüfuzunu kullanmasını ve diplomatik çözüm için çalışmasını istedi.

    Rusya'dan Ukrayna'ya iki gün önce askeri malzeme ve birliklerin geçtiğinin tespit edildiğini ve bunun da Misk Protokolü'nün ihlali olduğunu belirten Grant, "Rusya'nın eylemleri Ukrayna'nın egemenlik ve toprak bütünlüğünün altını oyuyor" yorumunda bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fransa'nın Daimi Temsilcisi François Delattre de konuşmasında, Rusya'ya sınırlarından silah ve asker geçişini durdurması ve ateşkese uyulması
    için ayrılıkçılar üzerindeki etkisini kullanması çağrısı yaptı.

    Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin ise Rusya'nın ateşkese uygun davrandığını savunarak, çatışmaların artmasından Ukrayna'yı sorumlu tuttu.

    Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko: "Rusya'nınn her söylediği aldatmaca"

    Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko da İsviçre'de Davos'ta katıldığı İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda açıklama yaparak, Rusya'nın söylediği her şeyin sadece bir aldatmacadan ibaret olduğunu söyledi. AA muhabirine konuşan Poroşenko, Rusya'ya Minsk Antlaşması'nda yer alan ateşkese uyma çağrısında bulundu. Ukrayna'nın ateşkese her an hazır olduğunu, ancak Rusya'nın ağır silahlarını Ukrayna'dan çekmediği sürece bundan sonraki ateşkesin de kırılgan olacağını ve ertesi gün bozulabileceğini ifade eden Poroşenko, ateşkesin defalarca bozulduğunu hatırlattı. Poroşenko, bundan sonra daha güvenilir bir ateşkese ihtiyaç duyulduğunu kaydederek, şunları söyledi: "Rusya'dan talebimiz, altında imzası olan Minsk Antlaşması'na uyarak, Ukrayna topraklarındaki yabancı askerlerini ve ağır silahlarını geri çekmesi, Ukraynalı esirleri serbest bırakması ve siyasi sürecin bir an önce başlatılması. Ancak Rusya'nın söylediği her şey sadece bir aldatmaca."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Minsk Protokolü

    Berlin'de ateşkes toplantısı

    Almanya, Rusya, Ukrayna ve Fransa dışişleri bakanları da Ukrayna'nın doğusunda ateşkes amacıyla Berlin'de bir araya geldi.

    Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, dört ülkenin dışişleri bakanlarının yaptığı görüşmenin ardından gece geç saatlerde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Görüşmemizde somut ilerlemeler sağladığımızı düşünüyorum" dedi.

    Steinmeier, "Ateşkes hattı, ağır silahların buradan çekilmesi, Minsk anlaşmasının uygulanması için Temas Grubu'nun bir an önce toplanması konularında anlaşma sağladık. Eğer anlaştığımız bu konular yaşama geçirilirse Astana'da liderler zirvesinin düzenlenmesine daha da yakınlaşmış olacağız" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Ağır silahlar ateşkes hattından çekilsin"

    Görüşmenin ardından Almanya, Rusya, Ukrayna ve Fransa dışişleri bakanları tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, ihtilafın taraflarından
    çatışmalara son vermeleri, daha önce üzerinde anlaşma sağlanmış ateşkes hattından ağır silahları çekmeleri istendi. Açıklamada, Minsk Anlaşması'nın uygulanmasını görüşmek üzere Üçlü Temas Grubu'nun en kısa zamanda bir araya geleceği belirtilirken, Astana'da yapılması planlanan liderler zirvesi öncesinde ateşkes anlaşmasının tümüyle uygulanması gerektiği vurguladı.

    John Kerry: "Rus yanlılarının haksız yere toprak elde etmesi"

    ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ukrayna'nın doğusunda meydana gelen yeni çatışmalara ilişkin Rusya yanlısı ayrılıkçıları suçlayarak, ayrılıkçıların eylemlerini "apaçık haksız yere toprak elde etme" olarak nitelendirdi.

    ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile başkent Washington'da görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Kerry ve Mogherini, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçılarla ordu birlikleri arasındaki yeni çatışmalara ilişkin görüşlerini de açıkladı. Kerry, ABD'nin, Rusya yanlısı ayrılıkçıların, Ukrayna'nın güneyindeki Mariupol'u diğer bölgelerle bağlayan demiryolu köprüsünün kontrolünü "ele geçirme" teşebbüsünden endişe duyduğunu belirterek, bunu, eylül ayında taraflar arasında Minsk'te varılan ateşkes anlaşmasının ihlali olarak gördüklerini vurguladı. Ayrılıkçıların eylemleriyle "ellerinde tuttukları toprak miktarını genişletmeyi denediğini" ifade eden Kerry, Ukrayna ile ayrılıkçıların kontrolünde olan alanlar arasındaki sınırın bin 300 kilometrekare uzadığı bilgisini verdi. Kerry, "Dolayısıyla bu apaçık haksız yere toprak elde etmedir ve (ayrılıkçıların) imzaladıkları Minsk anlaşmalarının doğrudan ihlalidir" diye konuştu.

    "IŞİD'e katılmak istiyorsan İstanbul'da Hasan'ı bul"

    "Alarm veren durum"

    Kerry, Ukrayna'nın doğusundaki yeni çatışmaların "alarm veren durum" olduğuna işaret ederek, Washington yönetiminin Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediğini ve bağımsızlığının altını oyacak tüm eylemleri kınadığını yineledi.

    AB Yüksek Temsilcisi Mogherini ise Ukrayna'nın doğusundaki gelişmelerden sorumlulara yönelik yaptırımların mart ayında yeniden gözden geçirileceği bilgisini verdi. Yeni yaptırımların yıl içinde değerlendirilmeye devam edeceğini anlatan Mogherini, "Yaptırımlara yönelik herhangi bir karar Minsk anlaşmasının tam anlamıyla uygulanmasına bağlı olacak" açıklamasında bulundu. Mogherini, Rusya'nın ateşkes anlaşmasına dönük yükümlülüklerini yerine getirmesini istedi.

    Suriye, Türkiye'yi BM'ye şikayet etti

    Minsk Protokolü

    Rusya ve Ukrayna ile ayrılıkçılar arasında 5 Eylül 2014'te imzalanan protokol, tarafların acil ateşkes ilan etmesini, ateşkesin denetlenmesini, sınır geçişlerinin kontrolünü, bütün rehinelerin serbest bırakılmasını, insani yardımların geçişine izin verilmesini ve yasa dışı silahlı grupların geri çekilmesini içeriyordu.

    ABD ile İsrail arasında protokol krizi

    Timoşenko: "Rusya uluslararası anlaşmaları ihlal ediyor"

    Öte yandan, Tüm Ukraynalıların Vatan Birliği Partisi Başkanı, eski Başbakan Yulia Timoşenko, Rusya'da tutuklu bulunan Ukraynalı kadın pilot Nadejda Savçenko'nun 26 Ocak'ta serbest bırakılması gerektiğini belirtti. Rusya'da 7 aydan bu yana tutuklu bulunan Nadejda Savçenko'yu dün Moskova'da tutulduğu cezaevinde ziyaret eden kız kardeşi Vera ile ortak basın toplantısı düzenleyen Yulia Timoşenko, 26 Ocak'ta Ukrayna Grubunun Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde (AKPM) resmen onaylanarak göreve başlamasının ardından, Savçenko'nun resmen AKPM üyesi olacağını kaydederek, bu üyeliğin Rusya'nın da imzalamış olduğu uluslararası anlaşmalar çerçevesinde sağlayacağı dokunulmazlık gereği, 26 Ocak'ta Savçenko'nun serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.

    Ermeni diasporasından Türkiye hamlesi

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow