hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BM İsrail'i kızdıran tasarıyı oyluyor

    BM İsraili kızdıran tasarıyı oyluyor
    expand

    İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarından çekilmesi, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasını öngören BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı New York'ta oylanacak. Tasarıda, İsrail'in 1967 öncesi sınırlara geri dönmesi öngörülüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarından çekilmesi ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasını öngören Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) karar tasarısı bugün oylanıyor.

    BM'de Arap ülkelerinin temsilcilerinin, tasarının oylaması için izlenecek yol haritasının belirlenmesi için toplanmasının ardından açıklama yapan Ürdün'ün BM Daimi Temsilcisi Dina Kawar, toplantıda tasarının oylamaya sunulması yönünde karar alındığını söyledi. Kawar, Arap temsilciler grubu tasarıya destek verdi. Tasarıyı, Sekreterliğe sunacağız.

    Bu tasarı İsrail işgaline son getiren adil, kalıcı ve kapsamlı bir barışçıl çözümün kabul edilmesinden sonra en geç 12 ay içinde, 1967 sınırlarına dönülmesini, iki bağımsız demokratik ve müreffeh devletler olarak Filistin ile İsrail'in ve karşılıklı ve uluslararası tanınmış sınırlarında, barış ve güvenlik içinde yan yana yaşamasını, Filistin'in egemen bir devlet olmasını öngörüyor dedi. Tasarıda, İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklular ve su kaynakları sorunu da yer alıyor.

    BMGK geçici üyesi Ürdün'ün Konsey Başkanlığı'na sunduğu tasarının kabul edilmesi için 15 üyeden 9'unun desteğini alması, Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ABD, Çin, Rusya, Fransa ve İngiltere'den herhangi birisinin veto etmemesi gerekiyor. ABD'nin tasarıyı veto etmesine kesin gözüyle bakılıyor. İngiltere de bugün tasarıya destek vermeyeceğini duyurdu ancak veto edip etmeyeceğini açıklamadı.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow