hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Danimarka ve Türkiye arasında tutuklu krizi

    Danimarka ve Türkiye arasında tutuklu krizi
    expand

    Danimarka ve Türkiye arasındaki 'tutuklu krizi' sürüyor. Danimarka'da bir gazeteciye silahlı saldırı girişiminde bulunan ve 6 ay önce Türkiye'de yakalanan zanlının, Musul'daki rehinelere karşı serbest bırakıldığı iddiası üzerine, Danimarka'dan bir heyet konuyu incelemek üzere Türkiye'ye geliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İslam aleyhtarı Danimarkalı yazar Lars Hedegaard'ı öldürme teşebbüsünde bulunduğu gerekçesiyle altı ay önce Türkiye'de tutuklanan Lübnan asıllı Danimarka vatandaşının serbest bırakıldığı iddiaları üzerine toplantıya çağrılan Danimarka Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu konuyu tartıştı.

    Parlamentodaki sol parti Enhedslisten'in sözcülerinden Nikolaj Villumsen'in çağrısı üzerine bugün toplanan komisyona Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard ve Adalet Bakanı Mette Frederiksen ile parlamentodaki partilerin temsilcileri katıldı.

    Dışişleri Bakanı Lidegaard, toplantıda son durumu anlattıktan sonra soruları yanıtladı.

    Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile dün görüştüğünü ifade eden Lidegaard, "İadesini talep ettiğimiz zanlının bilgimiz dışında salındığını, bunun kabul edilemez olduğunu söyledim. Çok net bir açıklama istedik. Bu durumun Danimarka'da çok olumsuz karşılanacağını ifade ettim" dedi.

    Lidegaard, Çavuşoğlu'nun zanlının salınıp salınmadığı konusunda kendisine net bir şey söylemediğini fakat durumu görüşmek üzere Ankara'ya acilen bir heyet gönderilmesini teklif ettiğini belirterek, gönderecekleri heyetin Türkiye'de Adalet Bakanlığı ve istihbarat temsilcileriyle görüşeceğini açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Hala nerede olduğu konusunda cevap alamadık"

    Toplantıda konuşan Adalet Bakanı Mette Frederiksen ise Danimarkalı yazar Hedegaard'ı öldürme teşebbüsünde bulunan zanlının Türkiye'de yakalanması ve sonrasındaki gelişmeleri özetledikten sonra şunları söyledi:

    "Danimarkalı avukat müvekkiliyle görüşmek istiyor ancak görüşemiyor. Ağustos sonunda şahsın başka yere nakledildiği bilgisi bize geldi. Bu bilgiler bizi üzdü. Hem istihbarat birimimiz hem polis Türkiye'den cevap almak için başvurdular ancak hala nerede olduğu konusunda cevap alamadık. O zanlı hala Interpol tarafından aranıyor. Bu kişi serbest bırakılmışsa da aramaya devam edeceğiz."

    Şamil Tayyar'ı zor tuttular

    Bakan Frederiksen, toplantı sonrasındaki açıklamasında ise Türkiye'ye bir heyet yollanmasının yeterli olduğunu düşünmediğini ancak önlerinde atılması gereken adımın bu olduğunu belirtti. Frederiksen, "O yüzden Türkiye'deki meslektaşıma bir mektup yollayacağım. Heyeti en kısa zamanda yollayacağız" diye konuştu.

    Aşırı sağcı parti sert çıktı

    Toplantıda konuşan aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi'nin temsilcisi Marie Krarup ise hükümetin bu konudaki duruşunu sert bir şekilde eleştirerek daha sert tavır beklediklerini söyledi. Krarup, "Lidegaard büyük laflar etti. Artık bize kesin cevap verilmesi lazım. Artık Danimarka olarak kızgınlığımızı çok net ifade etmeliyiz. Bir yandan Türkiye'den kesin cevap beklerken öte taraftan sakin sakin oturuyoruz" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Komisyonun toplanması için çağrı yapan Enhedslisten partisi sözcülerinden Nicolaj Villumsen, toplantı sonrasında basın mensuplarına, Dışişleri Bakanı Lidegaard'ın Türkiye'ye baskı için inisiyatif almadığını öne sürdü ve "Bakandan aldığım cevap nedeniyle çok şaşkınım ve hayal kırıklığına uğradım. Dışişleri Bakanı Lidegaard, Türkiye'nin bir haftadan fazladır bizi oyalamasına göz yumdu" dedi.

    Trafiği alt üst eden reklam

    İlginç duvar yazıları

    Olay

    Kopenhag polisi, 27 Nisan 2014'te yaptığı açıklamada, 5 Şubat 2013'te postacı gibi davranarak başkent Kopenhag'ın Frederiksberg semtindeki evinde aşırı sağcı yazar Lars Hedegaard'a silahla ateş etmek isteyen ve silahının tutukluk yapması üzerine kaçtığı belirtilen zanlının Türkiye'de yakalanarak tutuklandığını açıklamıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir süre Suriye'de bulunduğu belirtilen Lübnan asıllı zanlının iadesini talep eden Danimarka makamları, ağustos ayından bu yana zanlının nerede olduğunu bilmediklerini açıklamış, Danimarka'nın Ankara Büyükelçisi 8 Ekim'de Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan konuyla ilgili bilgi talebinde bulunmuştu.

    Danimarka Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, 10 Ekim ve 13 Ekim günleri Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçisi Mehmet Dönmez'i iki kez bakanlığa davet ederek konuyla ilgili bilgi istemişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow