hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Guardian'a "Kobani"yi yazdı

    Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Guardiana Kobaniyi yazdı
    expand

    Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Kobani ile ilgili bir yazısı İngiliz The Guardian gazetesinde yayımlandı. Çavuşoğlu, yazısında Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılar konusunda BM gibi davranmaya devam edemeyeceğini belirterek, Suriye ve Irak krizlerine küresel bir müdahelenin zorunlu olduğunu öne sürdü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kobani'nin içinde bulunduğu zor durumun dünyanın dikkatini çektiğini belirten Çavuşoğlu, IŞİD terörünün her  gün daha tehlikeli bir şekilde yaklaşmakta olduğuna dikkat çekti.

    Çavuşoğlu, IŞİD'in başlangıçtaki hedefinin Kobani olmadığını da belirttiği yazısında, IŞİD'in Suriye'deki Azzaz'dan Irak'taki Kerkük'e kadar büyük bir alanı istila ettiğini kaydetti.

    Aynı şekilde Kobani'den Kürtleri öldürerek, Türkiye sınırındaki Çobanbey'den Türkmenleri, Rakka, Derzor ve Musul'dan Arapları, Şengal'den Ezidileri ve Halep'ten de Hristiyanları korkutup kaçırdıklarını kaydeden Çavuşoğlu, buralardaki korku hikayelerinin de Kobani'deki kadar vahşice olduğunu belirtti.

    Çavuşoğlu, yazısına şu sözlerle devam etti:

    "Suriye ve Irak ile 1295 km uzunluğunda sınırı bulunan Türkiye bu tehlikeyi diğer tüm ülkelerden çok daha keskin bir şekilde hissetmekte. Aşırı uçlardan gelen tehdidin bölgemizden yok olması en büyük ulusal güvenlik meselesidir. Biz bunu sağlamak için üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız, neticede biz terörizmin neye mal olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu yeni bela da dahil olmak üzere Türkiye terörle mücadele hep ön saflarda olacaktır."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'nin, Kobani'den gelen sığınmacıları kucaklamak için sınırlarını açtığını da yazan Çavuşoğlu, kimsenin bu yükü tek başına kaldırmasına izin verilmemesi gerektiğini ve IŞİD'in Suriye'deki istikrarsız ortamın bir ürünü olduğunu belirtti.

    ABD: "PKK ve PYD farklı örgütler"

    Çavuşoğlu, son üç hafta içersinde Kobani'de 400 kişinin öldüğünü, Suriye'de ise "rejimin kendi halkına karşı savaş ilan etmesinden bu yana 200 bin kişi öldü" diye yazdı.

    Dışişleri Bakanı, Suriye'de rejim devam ettiği sürece sorunun çözülemeyeceğini ileri sürerek, sorunu kökünden halletmek gerektiğini dile getirdi.

    Peşmergenin Kobani'ye geçişinde Türkiye de müdahil

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow