hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Financial Times: "Ankara artık güvenilir görülmüyor"

    Financial Times: Ankara artık güvenilir görülmüyor
    expand

    "Ankara artık güvenilir görülmüyor" başlıklı bir yazı yayımlayan İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye'nin "artık güvenilir bir ülke olarak görülmediğini" yazdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İngiliz Financial Times gazetesi bugün dört sayfalık özel bir Türkiye eki yayımladı. Gazetenin uluslararası ilişkiler editörü David Gardner'ın da bu ekte "Ankara artık güvenilir görülmüyor" başlıklı bir yazısı yer aldı. BBC Türkçe'nin haberleştirdiği Gardner'ın yazısında, "Türkiye dört yıl önce Orta Doğu'da istikrarın temel taşı olarak görülüyordu. Kökleri siyasi İslama dayanan pragmatik bir hükümetin yönetiminde NATO ittifakının sadık bir üyesiydi, Avrupa Birliği üyeliğine de adaydı. Dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Batı'da, dış güçlerin şekillendirme çabalarına karşı koyan bölgenin en güvenilir ismiydi. Şimdi tüm bunlar çok uzun bir zaman önceymiş gibi görünüyor" denildi.

    Gardner yazısında, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Dışişleri Bakanı olduğu dönemde başlatılan "komşularla sıfır sorun" politikası için "O dönem yere göğe sığdırılamıyordu, şimdi ise Türkiye'nin neredeyse sorun yaşamadığı komşusu yok" diyerek, İsrail, Mısır, Suriye, Irak, Suudi Arabistan ve İran'la ilişkileri örnek gösterdi.

    Ali Babacan ABD'ye gidiyor

    Financial Times'taki yazıda, "Türkiye'yi geçmişte takdir edenlerin çoğu şimdi büyük bir hayalkırıklığı yaşıyor ve bu ülkeye kuşkuyla bakıyor" denildi.

    Türkiye'nin geçen yıla kadar Suriye'ye gitmek isteyen cihatçıların topraklarını kullanmasına izin verdiği ileri sürülen yazıda, "IŞİD muhtemelen Türkiye'nin cihat hattı olmadan Suriye ve Irak'ta direniş hareketini domine edemezdi" ifadeleri kullanıldı. Financial Times'taki yazıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Türkiye'nin bir takım oyuncusu olmadığı, hatta IŞİD'i desteklemiş olabileceği izlenimi vermeyi başardığını" yorumları yer aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erdoğan'dan yeni açıklama: "Ben öyle bir şey demedim"

    Başbakan Davutoğlu: "Sokağa izinsiz çıkana müsamaha gösterilmeyecek"

    Ankara'nın Batılı müttefiklerinin de, Erdoğan'ın Rusya lideri Vladimir Putin'i açıkça takdir etmesinden ve Çin ile "cilveleşmesinden" kaygı duydukları anlatılan yazıda, AB ile üyelik müzakerelerinin yavaşladığı, bunda AB'nin de ağır sorumluluğunun bulunduğu ifade edildi. Yazıda, "Sayın Erdoğan'ın otoriter bir tavırla liberal olmayan bir demokrasiye yönelmesi, hukukun üstünlüğünü sorgulaması, ifade ve gösteri özgürlüğünü tehlikeye atması Türkiye'yi AB üyeliğinden uzaklaştırıyor" denildi.

    AB ile ilişkilerde, Türkiye'nin genişletmeye hazır olduğu dile getirilen gümrük birliği anlaşmasıyla yetinilemeyeceği yorumu yapılan yazıda, Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (EDAM) Başkanı Sinan Ülgen'in, "Hala üyelik dışında derin bir ilişki üzerinde düşünülebilir. Örneğin Norveç gibi ülkelerden daha fazla katkı sağlayabilecek ülkelerle yeni bir ortaklık modeli oluşturulabilir" görüşüne de yer verildi.

    Financial Times'taki yazıda, "Türkiye böylesi bir ilişkiye tutunabilir. Özellikle de Britanya gibi başka bir üye AB'den ayrılır ve birlikle ilişkilerini yeniden düzenlerse. İşte o zaman Türkiye yalnız olmayacaktır" yorumunda bulunuldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Demirtaş'tan Erdoğan'a esprili yanıt

    HDP'den aday oldu diye akrabalıktan reddettiler

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow