hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İran'dan ABD'ye gözdağı mesajı

    İrandan ABDye gözdağı mesajı
    expand

    İranın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, "Dünya güçleri bizi askeri olarak tehdit ediyor, biz de hazırlıklı olmalıyız" mesajını verdi. İran Devrim Muhafızları Komutan Yardımcısı Hüseyin Selami ise, "Bizim varsayımlarımız, Amerika ile topyekun bir savaş için şekillenmiştir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İran, Batı ile nükleer müzakerelerde uzlaşıya vardı, nihai anlaşma için Haziran sonu bekleniyor. O tarih gelene kadar, içerde sertlik yanlılarını teskin için İran siyasetinden sert açıklamalar da geliyor. İranın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, "Dünya güçleri bizi askeri olarak tehdit ediyor, biz de hazırlıklı olmalıyız " mesajını verdi.

    İran'ın dini lideri Hamaney'in hedefinde Amerika vardı. Amerika'nın İran'ı bir tehdit olarak göstermek amacıyla bir nükleer silah efsanesi yarattığını savundu, "Asıl tehdit Amerika" dedi.

    İranlı komutanlara seslenen dini lider Hamaney, "Diğer taraf bizi sürekli tehdit ediyor, bizi açıkça tehdit etmeseler de hazırlıklı olmalıyız" diye konuştu.

    İran devlet televizyonuna konuşan İran Devrim Muhafızları Komutan Yardımcısı Hüseyin Selami ise, ABD'li yetkililerin "İran'a yönelik askeri seçeneğin hala masada olduğu" yönündeki açıklamalarına ilişkin, "Bu açıklamalar bizim için endişe verici değil. Bizim varsayımlarımız, Amerika ile topyekun bir savaş için şekillenmiştir" diye konuştu.

    İrandan ABDye gözdağı mesajı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Selami, ülkesiyle P5+1 ülkeleri arasındaki nükleer müzakerelerde varılması beklenen anlaşma kapsamında, İran'ın askeri tesislerinin denetlenmesine asla izin vermeyeceklerini, herhangi bir teftişi kabul etmeyeceklerini söyledi. Yabancılara sadece askeri tesislerinin denetlemesine izin vermemekle kalmayıp, bunu düşünmelerine bile izin vermeyeceklerini dile getiren Selami, "Hatta rüyalarında bile herhangi bir askeri tesisin teftişine izin vermeyeceğiz. Askeri üslerin mahremiyeti muhafaza edilmelidir. Bir yabancı müfettiş tarafından bir askeri garnizonumuzun denetlemesi, toprak işgali, milli aşağılanma anlamına gelir" şeklinde konuştu.

    İran'ın bölgedeki "doktrinler, yapı ve savunma kapasitesinin" yayıldığını, bu konuda endişelenmediklerini savunan Selami, "Biz, Amerika ile ya İran-Irak savaşında ya da bölgesel çatışmalarda dolaylı veya vekaleten savaşa girmiştik. Amerika'nın askeri gücüne dolaylı bir şekilde tanık olduk. Biz duygulu konuşuyoruz ancak duygusal değiliz" ifadelerini kullandı.

    İran ile P5+1 ülkeleri arasında İsviçre'nin Lozan kentinde yapılan nükleer müzakerelerde 2 Nisan'da anlaşmaya varılmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İran ile Rusya, ABD, Fransa, İngiltere ve Çin ile Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleri, İran'ın nükleer programı üzerinde aylardır süren müzakereler sonucunda bu ay başında uzlaşıya varmıştı. 30 Haziran'a kadar nihai anlaşmaya varılması planlanan uzlaşıyla İran, yıllardır ABD, AB ve BM tarafından uygulanan yaptırımların kaldırılmasını istiyor.

    Rusya ve İran S-300 için her konuda anlaştılar

    İran Yemen kararını açıkladı!

    İran Suudi Arabistan'a uçuşları durdurdu

    İran devrimden sonra ilk kez kadın büyükelçi atayacak

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow