hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kırım'da gerilim tırmanıyor!

    Kırımda gerilim tırmanıyor
    expand

    Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı Federasyon Konseyi, Rus ordusunun Ukrayna sınırlarında görev yapmasına onay verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Moskova'da olağanüstü oturumla toplanan Federasyon Konseyi, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, "Rusya vatandaşlarının ve soydaşlarının can güvenliği ve uluslararası anlaşmalar gereği Ukrayna (Kırım Özerk Cumhuriyeti) topraklarında bulunan Rus askeri varlığına yönelik tehditler nedeniyle, Rusya silahlı
    kuvvetlerinin, Ukrayna'daki sosyo-politik durum normale dönene kadar bu ülke topraklarında kullanılması" teklifini değerlendirdi.

    Federasyon Konseyi, "ordunun Ukrayna'da durum normale dönene kadar" Kırım sınırlarında görev yapmasına oy birliğiyle izin verdi. Putin bugün, orduyu Ukrayna ve Kırım sınırlarında kullanmak için parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi'nden yetki istemişti.

    Kremlin Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, Putin'in, Federasyon Konseyine gönderdiği yazıda, "Rusya Anayasası'nın 102. maddesi çerçevesinde Rusya silahlı kuvvetlerinin, Ukrayna'daki sosyo-politik durum normale dönene kadar bu ülke topraklarında kullanılmasını teklif ediyorum" ifadelerinin yer aldığı belirtilmişti.

    Öte yandan Rusya Parlamentosu'nun alt ve üst kanatları gün içerisinde, "Ukrayna'da istikrarın sağlanması adına gereken önlemlerin alınmasını" istemişti.

    Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, Putin'e yaptıkları yazılı çağrıda, "Kırım'da yaşayan Rus vatandaşlarının ve Rus askeri varlığının güvenliğinin sağlanması için önlem alınması tavsiyesinde bulunduk" bilgisini paylaşmıştı.

    Duma Başkanı Sergey Narışkin de gazetecilere yaptığı açıklamada, meciste bugün iki ortak açıklama kabul ettiklerini söylemişti. İlk metinde, milletvekillerinin "Ukrayna'da tırmanan siyasi

    gerginlikten duyduğu endişe ve sosyo-politik durumun gelişme şeklinden duyulan derin kaygı"nın belirtildiğini ifade eden Narışkin, ikinci metinde de Putin'e "Kırım'da yaşanan durumun istikrara kavuşması ve halkın şiddetten ve tehlikeden korunması için gereken tedbirlerin alınması" isteğinin yer aldığını kaydetmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2 bin Rus askeri Kırım'da

    13 Rus uçağının Kırım'a 2 bin askeri personel indirdiği öne sürüldü.

    Rus Interfaks haber ajansı da Rus ordusunun Kırım'da ikinci bir askeri üssün kontrolünü ele aldığını bilgisini verdi.

    Ukrayna Savunma Bakanı ise Rusya'nın bölgeye 6 bin ek asker gönderdiğini açıkladı. Bu gelişmelerin ardından Ukrayna ordusu alarm durumuna geçti.

    Kırımda gerilim tırmanıyor

    Almanya'dan Rusya'ya uyarı:

    Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Rusya'nın Kırım konusunda Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne uymak zorunda olduğunu belirtti.

    Ukrayna'daki son gelişmeler üzerine yazılı bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Steinmeier, "Son birkaç saat içindeki gelişmeler tehlikeli bir hal almıştır. Özellikle Kırım'da durum çok ciddi olarak kötüleşmiştir" ifadesini kullandı.

    Rusya yönetiminin Kırım konusunda Ukrayna'nın egemenlik ve toprak bütünlüğüne zarar verecek bir hareket içinde olmaması konusunda uyarıda bulunan Steinmeier, şunları kaydetti:

    "Rusya'nın Kırım'da tüm yaptıkları, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne, Rusya'nın Karadeniz Filosu konusunda yapılmış olan anlaşmalara tümüyle uymak zorundadır. Rusya hükümetinin bu konuda kamuoyu önünde yapmış olduğu açıklamalara bağlı kalacağından hareket ediyoruz. Rusya'nın yalnızca Kırım içindeki askeri birliklerinin hareketleri değil, aynı zamanda amaç ve hedefleri konusunda tam bir şeffaflık ortaya koyması gerekmektedir."

    Ukrayna'da krizin tırmanması nedeniyle tüm tarafları itidalli davranmaya davet eden Steinmeier, "Şu andan itibaren, sözleriyle ya da eylemleriyle yangına körükle giden, gerilimi bilinçli olarak tırmandıracaktır.

    Anlaşmazlığın daha da büyümesinin hiç kimseye faydası olmayacaktır. Siyasi karar alıcıların durumun daha da kötüleşmesi ve öngörülemeyen olası sonuçlar doğurmasını engellememeleri hala mümkündür" açıklamasını yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AB de toplanıyor

    AB dışişleri bakanlarının da Ukrayna'daki durumu görüşmek üzere Pazartesi günü olağanüstü toplantı yapacağı belirtildi. AFP'ye konuşan bir kaynak, AB toplantısının TSİ 14.00'da yapılacağını söyledi.

    AA'nın haberine göre, diplomatik kaynaklar, Pazartesi toplanacak AB dışişleri bakanlarının, Kırım başta olmak üzere Ukrayna'daki son gelişmeleri değerlendirip ortak pozisyon belirlemeye çalışacaklarını belirtti.

    Litvanya ve Letonya'nın da güvenlik riski gerekçesiyle NATO'nun karar organı Kuzey Atlantik Konseyi'ni Pazartesi olağanüstü toplantıya çağırdığı bildirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kırımda gerilim tırmanıyor

    Turniçov: "Abhazya senaryosu..."

    Bu arada, Ukrayna Devlet Başkanı Vekili ve Meclis Başkanı Oleksandr Turçinov, Rusya'nın Kırım'da Abhazya senaryosunu uygulamak istediğini söyledi.

    Kiev'te düzenlediği basın toplantısında Oleksandr Turçinov, ülke istihbaratı bilgilerine göre, Rusya'nın Kırım'da, önce çatışmayı kışkırtarak sonra toprak ilhak etme gibi Abhazya senaryosuna çok benzer bir senaryo üzerinde çalıştığını ileri sürdü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Referandum öne çekildi

    Öte yandan, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde daha önce 25 Mayıs olarak açıklanan referandum tarihi 30 Mart'a çekildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow