hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kobani'de stratejik tepede YPG bayrağı

    Kobanide stratejik tepede YPG bayrağı
    expand

    Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nin karşısında bulunan Suriye'nin Kobani kentinde IŞİD militanları ile YPG güçleri arasındaki çatışmalar 40'ıncı gününe girdi. Bugün de IŞİD militanları Kobani merkezi ile sınır kapısının bulunduğu bölgeye yönelik havan saldırısı düzenlerken, YPG militanları ile ilçenin doğusundaki Til Şeir Tepesi'ne bayrağını dikti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'nin karşısındaki Suriye'nin Telabyad ile Gaziantep'in Karkamış İlçesi'nin karşısındaki Carablus'un kontrol altına alan IŞİD militanları, 40 gün önce bu iki ilçe arasında kalan PYD denetimindeki Kobani'ye yönelik saldırı başlattı.

    IŞİD militanlarının ele geçirmek istediği Kobani'ye ulaşmak için kullandığı güzergah üzerindeki yüzlerce köyde yaşayan binlerce Suriyeli evini terk etti ve sınırı aşarak Türkiye'ye sığındı.

    20 gün önce Kobani çevresine ulaşan IŞİD militanları, Kobani'nin doğu tarafındaki dış mahallelerinde YPG güçleri ile sokak çatışmalarına başladı, ardından çatışmalar güney bölgesine de kaydı. IŞİD militanlarının saldırısına karşı koyan YPG güçlerine daha sonra ABD öncülüğündeki koalisyon ülkelerinin uçakları da bombardıman ile destek verdi.

    Bombardımanla etkilenen IŞİD militanları geri çekilirken, YPG güçleri de yapılan silah desteği ile moral buldu ve savunma hattından çıktı ve doğu tarafında saldırı pozisyonuna geçti.

    Çatışmalar sürüyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçen hafta aralıklarla çatışmaların sürdüğü Kobani'de, son birkaç gündür çatışmalar yeniden yoğunlaştı. Gündüz saatlerinde aralıklarla duyulan çatışma sesleri, havanın kararmasının ardından doğu ve güneyde yoğunlaşırken, YPG güçlerine özellikle öğleden sonra ve akşamları uçaklar bombardımanla desteğini sürdürüyor. IŞİD militanları son günlerde kentin doğu ve güney bölgesinden YPG güçlerinin bulunduğu mevziler ile sınır kapısı yakınındaki bölgelere havan topu mermileri ile saldırdı. Havan saldırılarında zaman zaman mermiler sınırı aşarak Türkiye tarafına düşerken, YPG güçleri uçaksavar ve roketlerle IŞİD militanlarına karşılık veriyor.

    Çatışmaların 40'ıncı gününde Kobani'nin doğu ve güney bölgesinden sık sık dumanlar yükselmeye devam etti. Havan ve roketlerle vurulan yerleşim alanlarından yükselen dumanlar Türkiye tarafından da görülüyor. Suriye tarafında yaşanan çatışmalar ise sınırın Türkiye tarafındaki yüksek bir tepede toplanan yüzlerce kişi tarafından da gün boyu takip ediliyor.

    ABD: "IŞİD Türkiye ve Iraklı Kürtlere kaçak petrol satıyor"

    Til Şeir tepesine YPG bayrağı

    Kobani'nin batısında bulunan ilçeye birkaç kilometre mesafede olan ve günlerdir sık sık el değiştiren Til Şeir Tepesi dün akşam saatlerinde IŞİD'in eline geçti. Tepede kontrolü sağlayan IŞİD militanları kendi bayraklarını diktikten kısa süre sonra savaş uçakları tarafından bombalandı. Bombardımanda IŞİD militanları yaşamını yitirirken, Kobani için stratejik öneme sahip olan Til Şeir tepesinin denetimi YPG güçlerine geçti. YPG güçleri ele geçirdikleri Türkiye sınırına birkaç yüz metre uzaklıktaki Til Şeir tepesine bugün kendi bayraklarını dikti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ÖSO, Kobani'ye savaşçı gönderecek mi?

    Sınırdan araç kaçırılıyor

    Öte yandan daha önce Türkiye'ye gelen sığınmacıların kabul edildiği Yumurtalık bölgesinde Suriyeliler'e ait bazı araçlar öğle saatlerinde sınır hattından kaçırılmak istendi. Suriye tarafında park halinde duran bazı araçların kaçırıldığını fark eden askerler zırhlı araçlarla bu kişilerin peşine düştü. Araçlardan birisi kontrolünü kaybederek devrilirken, bazı araçlar ise patika yollardan kaçarak izini kaybettirdi. Kaçırılmak istenirken devrilen bir minibüste hasar oluşurken, askerler hafif yaralanan şüpheliyi gözaltına alarak karakola götürdü.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow