hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kosova'da "kamulaştırma" gösterisine sert müdahale

    Kosovada kamulaştırma gösterisine sert müdahale
    expand

    Kosova'nın başkenti Priştine'de, "Kendin Karar Al Hareketi"nin (Vetevendosje) çağrısıyla binlerce kişi Mitrovitsa kentindeki madenin kamulaştırılması talebiyle toplandı. Sırp kökenli bakan Aleksandar Yablanoviç'in istifasını da isteyen topluluğa polisin müdahalesi sert oldu. Bu arada Priştine Belediye Başkanı Şpend Ahmeti de gözaltına alındı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kosovalı annelere 'vahşi' diyen Topluluklar ve Geri Dönüş Bakanı Aleksandar Jablanoviç'in hala görevden alınmayışını protesto eden Vetvendosye Hareketi üyeleri, Kosova'nın Başkenti Priştine'de bulunan Başbakanlık binası önünde gösteri yapmak isteyince polis müdahalede bulundu. Göstericilerin taş yağmuruna polis de biber gazı ile müdahale etti. Çıkan çatışmada 52’si polis olmak üzere 110 kişi yaralandı. Polis Priştine Belediye Başkanı Şpend Ahmeti’yi ve bazı eylemcileri gözaltına aldı.

    Kosova'da olaylar büyüyor!

    KOSOVA'NIN BAŞKENTİ PRİŞTİNE SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ

    Saat 12 sıralarında Vetvendosye Hareketinin düzenlendiği protestolar sakin başladı. 10 bin kişinin hazır bulunduğu protestolarda, AAK partisi milletvekili Donika Kaday Buyupi konuşmaya başladığı anda, Kosova polisi başbakanlık binası önünde toplanan ve barikatları aşmaya çalışan göstericileri göz yaşartıcı gaz kullanarak dağıtmaya başladı. Polis zırhlı araçlarla protesto edenlere müdahale etti. Kosova Polisi plastik mermi de kullanmaya başladı.

    Sakin başlayan protestolar çatışmaya dönüştü ve olaylar Priştine geneline yayıldı.

    Gazdan ve plastik mermilerden kaçan göstericiler Zahir Payaziti Meydanı’na doğru kaçmaya başladı. Polisin çok sayıda eylemciyi gözaltına aldığı gösterilerde müdahale devam ediyor. Polis Zahir Payaziti Meydanı’nda göstericileri tazyikli su, gaz ve plastik mermilerle ile uzaklaştırmaya çalışıyor. Göstericilerin polise taş ve soplarla saldırıyor .

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Protesto sırasında yaralanan Vetvendosye Hareketi lideri Albin Kurti DHA’ya konuştu

    Bugünkü protestolarda yaralanan Vetvendosye Hareketi lideri Albin Kurti, Kosova Polisinin müdahalesini ve plastik mermi kullanmasını kınayarak, Kosova Hükümetinin, Sırp yanlısı bir hükümet olduğunu ileri sürdü. Kurti, protestoların yalınız Priştine’de kalmayıpl Kosova geneline yayılacağını belirtti.

    Kosova hükümetinden vatandaşlara, hoşgörü ve olgunluk çağrısı

    Polis ile protesto edenler arasında 5 saat süren çatışmalar son bulmak üzere. Polis kent merkezinde ve yan sokaklarda kontrolü ele geçirdi. Kent ise harabeye döndü.. Yaralananların sayısı resmi olarak 90’ın üzerinde olarak açıklandı. Ancak rakamın daha fazla olduğu belirtiliyor.

    Protestolarla ilgili Kosova Hükümeti tarafından yapılan açıklamada, Priştine’de bugün yapılan protesto ve uygulanan şiddetin dikkat ve üzüntüyle izlendiği belirtildi. Açıklamada, Kosova Hükümeti, barışçıl protesto hakkı dahil, vatandaşların tüm hak ve özgürlüklerine saygı göstermekte kararlılığını ifade etti. Açıklamada, Kosova Hükümetinin ülke, kurumlar, kamu ve özel mal varlığına zarar veren gelişmeleri tolere etmemekte kararlı olduğu vurgulandı. Açıklamada “Protestoyu örgütleyenlerin tehdit edici dilin kullanılması kabul edilmemektedir ve Hükümet olarak bu gibi teşvikleri kınamaktayız” ifadeleri yer aldı. Öğrencilerin manipüle edildiği, protestolara dahil edilmesinin bir manipülasyon olduğu belirtilen açıklamada Kosova Hükümeti vatandaşlara, hoşgörü, olgunluk çağrısı yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Resmi rakamlara göre 56'sı polis 150 kişi yaralandı 

    Polis ile protestocular arasında çıkan çatışmalar 6 saat sürdü ve akşam saatlerinde sona erdi. Çatışmaların ardından başkent Priştine caddeleri harabeye dönüştü. Kosova'nın bağımsızlığından bu yana başkent Priştine'de yaşanan en şiddetli protestolarda resmi rakamlara göre 150 kişi yaralandı.Protesto gösterilerinin ardından Kosova Polisi Genel Müdürü Şpend Macuni ve Devlet Başsavcı Vekili Süle Hoca açıklama yaptılar. Macuni, çıkan olaylar sırasında 2'si ağır olmak üzere 56 polisin yaralandığını açıkladı. Polisin plastik mermi kullandığını kabul eden Macuni, olayların şiddeti nedeniyle müdahalenin kaçınılmaz olduğunu söyledi .Devlet Başsavcı Vekili Süle Hoca 38 kişinin gözaltına alındığını belirtti. Priştine Üniversite Hastanesi ise, polisler ile toplam olarak 150'ye yakın kişinin yaralandığını açıkladı. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yunanistan'ın yeni Başbakanı Çipras'ın ilk icraatı

    BAŞBAKAN VE YARDIMCISINDAN İTİDAL ÇAĞRISI

    Kosova Başbakanı İsa Mustafa ve Başbakan Yardımcısı Haşim düzenledikleri ortak basın toplantısında olayları değerlendirdi ve Taçi itidal çağırısı yaptı. Başbakan Mustafa, başkentte şiddet gösterilerine dönüşen protestoları Hükümetin derin bir endişeyle takip ettiğini söyledi. Muhalefet partileri tarafından düzenlenen gösterileri değerlendiren Başbakan, "Hükümet, protestocular tarafından kullanılan şiddeti kınamaktadır. Gösteriler sırasında yaralananlar için üzgünüz. Kamu ve özel binalara verilen zarar ve polise karşı kullanılan şiddeti kınıyoruz. Polis, göstericiler tarafından, taşlı sopalı ve molotof  kokteylli saldırıya uğramıştır.  Siyasi amaçlar için etnik ayrımcılığın yaratılmaya çalışılması ülkeye zarar vermektedir" diye konuştu. Başbakan Yardımcısı Haşim Taçi ise, protesto gösterilerinin siyasi hedefleri olduğuna vurgu yaptı. Taçi, "Cumartesi günkü ve bugünkü protestoların hiçbir sivil hedefi yoktu, tamamen siyasi hedefleri vardı. Protesto gösterileri halkın talebi üzerine düzenlenmedi. Gösteriler tamamen muhalefet partilerinin organizasyonuyla gerçekleşti. İktidar ve Muhalefet arasındaki diyalog meydanlarda değil mecliste gerçekleşmelidir. Kosova hiçbir zaman şiddet ve siyasi amaçlı protestolara teslim olmayacaktır" dedi. Başbakan Mustafa ve Başbakan Yardımcısı Taçi, halkı sağduyulu davranmaya davet etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    YSK'dan HDP'yi etkileyecek karar

    Twitter bombayı patlattı

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow