hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mısır'ın Luksor kentinde müthiş keşif!

    Mısırın Luksor kentinde müthiş keşif
    expand

    Mısır'ın güneyindeki Luksor kentinde, Antik Mısır'da 18. firavun hanedanlığına ait olduğu tahmin edilen firavun mezarı bulunduğu bildirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mısır Tarihi Eserler Bakanı Memduh ed-Demati, yaptığı yazılı açıklamada, Amerikan Araştırma Merkezi Heyeti'yle çalışan Mısırlı arkeoloji grubunun kazı çalışmaları sırasında Luksor'un el-Karne bölgesinde yeni bir firavun mezarının bulunduğunu belirtti. Demati, "Mezarın, Antik Mısır'ın Yeni Krallık dönemine özellikle de18. hanedanlığa (M.Ö. 1550-1292) ait olduğu tahmin ediliyor. Firavunun isminin Samut olduğu düşünülüyor" ifadesine yer verdi.

    Mısırın Luksor kentinde müthiş keşif

    Demati, mezarda dönemin günlük yaşantısının yanı sıra defin merasimlerinden kesitler sunan bulgulara ve duvarlarda metinlere ulaşıldığını ifade ederek, mezarda kısmi tahribatın olduğunu kaydetti. Amerikan Araştırma Merkezi Heyeti Başkanı John Sherman ise geçen hafta Antik Mısır'da "en güçlü tanrı" olarak bilinen Amon'un kapı bekçisine ait mezarın bulunmasına işaret ederek, "Bu hafta da 18. hanedanlığa ait firavun mezarının bulunması önümüzdeki zaman diliminde yeni keşiflerin habercisi" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mısır Tarihi Eserler Bakanlığı, geçen hafta Antik Mısır tarihinde "güneş tanrısı" olarak bilinen "Ra" ile birleşerek Mısır'ın "en güçlü tanrısı" olarak tanımlanan Amon'un bekçisi Amenhotep Rebeo'ya ait bir mezar bulunduğunu duyurmuştu. Antik Mısır'da belirli dönemlerle tasvir edilen firavun hanedanlıklarından "Yeni Krallık" dönemi 18, 19 ve 20. hanedanlıkları kapsıyor. "İkinci Ara Dönem" olarak bilinen dönemi sonlandıran 18. Hanedanlık, ülkeyi bağımsızlığına kavuşturmuş ve yeni bir dönemin başlangıcı olmuştu.

    Tutankamon'un gerçek yüzü ortaya çıktı!

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow