hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Obama'dan kadın muhabirlere "pozitif" ayrımcılık

    Obamadan kadın muhabirlere pozitif ayrımcılık
    expand

    ABD Başkanı Barack Obama'nın yıl sonu basın toplantısı ilginç ve daha önce pek eşi görülmeyen bir detaya sahne oldu. Obama, ulusal ve uluslararası meseleleri değerlendirdiği yıllık toplantıda, sadece kadın gazetecilere soru hakkı vererek bir ilki gerçekleştirmiş oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Obama, genelde basın toplantılarında en ön sırada oturan, soruların çoğunu soran ve kendisiyle sık sık röportaj yapma imkanı bulan televizyon kanalları muhabirlerine bu sefer soru sorma hakkı vermedi.

    Obama toplantıda toplam 8 soru alırken, bu 8 sorunun sahibi de yazılı basından kadın gazetecilerdi.

    Obama'nın bu tercihi hem Amerikan basınında hem de sosyal medyada geniş yankı buldu.

    Bazı basın mensuplarının, Obama'nın ABD-Küba ilişkileri ve Sony'nin "Röportaj" filmini vizyondan çekmesi gibi konularda "son derece samimi" yanıtlarına dikkati çekerek, "Soruları kadınlar sorduğunda basın toplantılarının ne kadar haber dolu geçtiğini görüyorsunuz" şeklinde mesaj attıkları görüldü.

    Obama basın toplantısında 8 soru alırken, Wall Street Journal, "Kadınlar 8, erkekler 0" yorumunda bulundu.

    ABC News ise "Obama tarih yazdı: Sadece kadın gazetecilere söz hakkı verdi" yazdı.

    Time dergisi de "Obama ilk defa tamamen kadın hakimiyetli basın toplantısı yaptı" ifadesini kullandı.

    "Kasıtlı yaptı"

    Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, bu hareketin kadın gazetecileri öne çıkarmak için kasıtlı olarak tasarlandığını belirtti.

    Earnest, "Gerçek şu ki, ABD Başkanı'nı takip etmenin türlü zahmetine katlanan çeşitli haber kuruluşlarından çok sayıda kadın bulunuyor. (Basın toplantısı için) Soru soracaklar listesi oluşmaya başlarken, Başkan'ın çok yakından takip edilen yıl sonu basın toplantısında bu gerçeği vurgulamak için eşsiz bir fırsata sahip olduğumuzu farkettik" dedi.

    Basın toplantısının bir diğer dikkat çeken yönü de, Obama'nın daha önceki yıl sonu basın toplantılarına göre konu bakımından daha dar boyutlu geçmesiydi. Toplantıda uluslararası gündemde geniş yer kaplayan IŞİD'le mücadele, Irak, Suriye, İran, Rusya gibi konularda soru gelmemesi dikkat çekti.

    Avustralya'da 7 çocuğun katili "anneleri" çıktı!

    "Guantanamo'yu kapatmamız lazım"

    Bu arada Obama, Guantanamo Hapishanesi'nin kapatılmasının ulusal güvenlik açısından "zorunluluk" arz ettiğini belirterek, "Burayı kapatmamız lazım" dedi.

     ABD Başkanı Barack Obama, Guantanamo Hapishanesi'nin kapatılmasının ulusal güvenlik açısından "zorunluluk" arz ettiğini belirterek, "Guantanamo'nun faaliyette olması, ulusal güvenliğimizin altını kazıyor. Burayı kapatmamız lazım. Kongre'nin iki kanadındaki üyeleri, Amerikan tarihinin bu sayfasını kapatmak için bizimle çalışmaya çağırıyoruz" dedi.

    ABD Kongresi, geçen hafta 2015 yılı için savunma yasa tasarısını kabul ederek, Başkan Obama'nın imzasına göndermişti. Obama da kendisine Irak ve Suriye'de IŞİD'e karşı mücadele kampanyasını genişletme yetkisi de tanıyan, 2015 yılı için 585 milyar dolarlık savunma bütçesini onayladı.

    Yasada, IŞİD'e karşı hava saldırıları için 5 milyar dolarlık bütçe veriliyor. Irak'a bin 500'e kadar ek Amerikan askeri gönderilebilmesinin yolunu açan yasada, yine Irak'a eğitim ve ekipman yardımı için 1,6 milyar dolar ayrılıyor.

    Yasa ayrıca, Obama ve Pentagon'a Suriye'deki ılımlı muhaliflere eğitim ve ekipman temin edilmesi planını yapma yetkisi de sağladı. Önceki otoritenin süresi, 11 Aralık'ta dolmuştu.

    Genel anlamda yasa, Amerikan ordusu için 521,3 milyar dolar, Afganistan ve Irak'ta yurt dışı operasyonlar için de 63,7 milyar dolar bütçe öngörüyor.

    Yasada ayrıca, çok tartışılmasına rağmen Guantanamo Hapishanesi'ndeki tutukluların transferine yasak getirilirken, bu hapishanenin kapatılmasının da önüne geçildi.

    Obama, yaptığı yazılı açıklamada, Guantanamo'nun açık kalmasının ABD'nin ulusal güvenliğini zayıflattığını, kilit müttefik ve partnerlerle ilişkilere zarar verdiğini ve aşırılık yanlılarını cesaretlendirdiğini belirterek, "Bu hapishaneyi kapatmak ulusal zorunluluk" ifadesini kullandı.

    İmzaladığı yasanın Guantanamo'nun açık kalmaya devam etmesini sağlamasını ve hükümlülerin başka ülkelere taşınmasını yasaklamasını eleştiren Obama, bu kısıtlamalara her zaman karşı olduğunu ve bunları kaldırmak için Kongre ile çalışmaya devam edeceğini bildirdi.

    Obama, Guantanamo'daki mahkumların yüzde 80'inin diğer ülkelere transferinin zaten tamamladığını anımsatarak, geri kalan mahkumlara yönelik hükümler için de yönetimin eline esneklik verilmesi gerektiğini kaydetti.

    Yasaya tutukluların transferiyle ilgili eklenen hükümlerin, anayasada belirtilen devletteki güçler ayrılığı ilkesiyle de uyuşmadığına dikkati çeken Obama, "Guantanamo'nun faaliyette olması ulusal güvenliğimizin altını kazıyor. Burayı kapatmamız lazım. Kongre'nin iki kanadındaki üyeleri Amerikan tarihinin bu sayfasını kapatmak için bizimle çalışmaya çağırıyoruz" ifadesine yer verdi.

    Nişantaşı'nda gece kulübünü kurşunladılar: 1 ölü

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow