hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Putin'den İran'a S-300 müjdesi

    Putinden İrana S-300 müjdesi
    expand

    Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran'a S-300 hava savunma sistemlerinin teslimatını askıya alan kararı iptal etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kremlin Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Putin'in imzaladığı kararnameyle S-300 sistemlerinin İran'a teslimatı, Rusya topraklarından bu ülkeye
    transit geçişi, Rus gemi ve hava araçlarıyla taşınmasına yönelik yasağı iptal ettiği belirtildi. Putin'in imzaladığı kararname, Rusya'nın 22 Ekim 2010'da İran'a silah teslimatının askıya alınmasına yönelik kararından S-300'lerin olduğu kısmı çıkartıyor.

    Rusya ve İran, 2007 yılında S-300 hava savunma sistemi satışı konusunda anlaşma imzalamıştı. ABD ve İsrail, anlaşmaya sert tepki göstermişti.
    Rusya, 2010'da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin İran'a yönelik silah ambargosu kararı almasının ardından, S-300 anlaşmasını tek taraflı askıya
    aldığını açıklamıştı. İran, Rusya'nın kararını uluslararası mahkemeye taşıyarak 4 milyar dolarlık dava açmıştı. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun, ocak ayında İran'a ziyaretinin ardından S-300 sistemleri tekrar gündeme gelmişti. Rus devlet şirketi "Rosteh" Başkanı Sergey Çemezov, 3 Şubat'ta yaptığı açıklamada, Rusya'nın İran'a S-300'lerin yerine, daha modern "Antey-2500" leri teklif ettiğini ve Tahran'ın bunun değerlendirdiğini söylemişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya S-300 sistemini son olarak 2010 yılında Çin'e satmıştı. S-300, şu anda Cezayir, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Kıbrıs Rum Yönetimi, Kazakistan ve Vietnam gibi ülkelerde kullanılıyor.

    "AK Parti'nin pasını Kılıçdaroğlu gole çevirdi"

    "Ailesini merak edip bir kez baktım"

    Sırrı Süreyya Önder'den "Bakur" açıklaması

    Mustafa Ceceli sahnede yuhalandı!

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow