hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rolling Stone tecavüz haberi için özür diledi

    Rolling Stone tecavüz haberi için özür diledi
    expand

    ABD'nin saygın dergilerinden biri olan Rolling Stone dergisi, yayımladığı bir tecavüz haberinin ardından gazetecilik adına önemli bir adım attı. Haberle ilgili büyüyen etik tartışmalar soruşturulmaya tabi tutuldu, bir "gazetecilik başarısızlığı" olarak değerlendirilen haber için dergi özür diledi ve haberi çekme kararı aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Amerika Birleşik Devletleri'nde gazetecilik ve etik ahlak konusunu tartışmaya açan haber, geçtiğimiz kasım ayında ortaya çıkmıştı. Ülkenin önde gelen dergilerinden Rolling Stone, Virginia Üniversitesi kampüsünde Jackie isimli bir kadın öğrencinin 2012'de toplu tecavüze uğradığını anlatan bir haber yayımladı.

    "Kampüste Bir Tecavüz"

    "Kampüste Bir Tecavüz" isimli haber Amerikan üniversite hayatında kadınlara yönelik cinsel saldırıların sıklığı ve cezasız kalması konularını tartışmaya açtı. Rolling Stone, daha sonra Jackie'nin anlattıklarındaki tutarsızlık ortaya çıkmasıyla dergi önemli bir adım atarak Columbia Üniversitesi Gazetecilik Okulu'na başvurdu. Haberin Pulitzer Ödüllü gazeteci Steve Coll tarafından incelenmesini ve bir rapor hazırlanmasını talep etti.

    Cinsel saldırı kurbanlarından da özür dilendi

    Aylardır süren bağımsız soruşturmanın sonunucunda dergi 13 bin kelimelik rapor yayınlandı. Yayımlanan haber ise "gazetecilik başarısızlığı" olarak değerlendirildi. Yazı işleri basit hatta rutin gazetecilik pratiklerini izlememekle ve verileri doğrulamamakla eleştirildi. Bunun yanı sıra haber sadece Jackie'nin tanıklığına dayandırılmış, ne olayı doğrulayabilecek arkadaşlarından bir görüş alınmış ne de suçlanan kişilerle temas kurulmuştu. Öyle ki Jackie hala korktuğunu söyleyerek kendisine tecavüz ettiğini iddia ettiği kişilerin isimlerini vermeyi bile vermeyi reddetmişti..

    Raporun ardından Rolling Stone dergisi özür diledi. Haber ise internet sitesinde yayından kaldırdı. Haberi hazırlayan muhabir de hem okuyuculardan hem de cinsel saldırı kurbanlarından özür diledi.

    2014'ün En Kötü Gazeteciliği

    Gazetecilik enstitüsü Poynter yayımlanan bu haberi "Yılın Hatası", Gazetecilik alanında en etkili yayınlardan Columbia Journalism Review ise "2014'ün En Kötü Gazeteciliği" seçmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow