hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Somali'de Türk heyetine bombalı saldırı

    Somalide Türk heyetine bombalı saldırı
    expand

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti öncesi Somali'nin başkenti Mogadişu'da Türk heyetine bombalı saldırı düzenlendi. Olayda 2'si polis, otelde görevli bir kadın ve intihar eylemcisi olmak üzere 4 kişi hayatını kaybetti, 3 polis yaralandı. Türk heyetindeki kişilerin ise zarar görmediği belirtiliyor. Reuters'tan gelen bilgiye göre saldırıyı El Şebab Örgütü üstlendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Somali'nin başkenti Mogadişu'da Cumhurbaşkanlığı Sarayı yakınındaki Atfeya Oteline bomba yüklü bir araçla saldırı düzenlendi. Otelde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın yapacağı açıklanan Somali ziyareti nedeniyle diplomatlar ve güvenlik görevlilerinden oluşan Türkiye heyeti de kalıyordu. Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçiliği kaynakları, saldırıda Türk heyetinden ölen ya da yaralanan olmadığını, Türk heyetinin otelin içinde ve güvende olduğunu belirtti. 

    Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, olayda 2'si polis, otelde görevli bir kadın ve intihar eylemcisi olmak üzere 4 kişi hayatını kaybetti, 3 polis yaralandı

    Mogadişu'da Somali Parlamentosu'nun karşısında bulunan Atfeya Otel'e yönelik saldırının ardından parlamento binasını koruyan Afrika Birliği askerlerinin ateş açtığı görgü tanıklarınca anlatıldı.

    Başbakan Davutoğlu: "3 Somalili kardeşimiz hayatını kaybetti"

    Davos'ta bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu da Somali'nin güvenlik açısından yüksek riske sahip bir ülke olduğunu belirterek "Sadece Cumhurbaşkanlığı ziyareti dolayısıyla değil, birkaç gün önce de yine bir terör saldırısında Somali güvenlik güçlerinden vefat edenler oldu. Bu saldırıda da üç Somalili kardeşimiz hayatını kaybetti. Allah'tan rahmet diliyorum" dedi. Davutoğlu saldırının, heyeti doğrudan hedef alıp almadığı yönünde araştırmanın sürdüğünü söyledi. Afrika politikalarının Türkiye için önemini vurgulayan Davutoğlu "Saldırı nedeniyle Somali'deki ekonomik ve stratejik kararlarımızdan dönmemiz mümkün değil. Cumhurbaşkanımız da inşallah 2012'de olduğu gibi sağ salim gidip dönecekler" dedi. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    El Şebab üstlendi

    Reuters'tan gelen bilgiye göre saldırıyı El Şebab Örgütü üstlendi. El Şebab örgütünün El Kaide bağlantılı olduğu biliniyor. 

    El Şebab örgütü kimdir?

    Somali polisi: "Hedef Türk heyeti demek için erken"

    Somalili yetkililer olayın araştırıldığını, saldırının Türk heyetini hedef alıp almadığı konusunda konuşmanın erken olacağını kaydetti. Olayla ilgili soruşturma sürerken, Afrika Birliği askerlerinin otel çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldığı bildirildi.

    Mogadişu'da bulunan Kızılay Genel Müdürü Mehmet Güllüoğlu ve Kızılay Genel Müdür Yardımcısı Mintez Şimşek, CNN TÜRK yayınına telefonla bağlanarak saldırıyla ilgili bilgi verdi. Mintez, "Bombalı saldırıda Somali vatandaşlarından hayatını kaybedenlerin olabileceği belirtiliyor. Mogadişu'nun en işlek caddesi. Bu caddede sabahtan beri birkaç kez yol trafiğe kapatılmıştı. Ara sokaklardan bu caddeye çıkan saldırganlar askerlerin bulunduğu noktada intihar saldırısını gerçekleştirmiş" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CNN TÜRK yayınına bağlanan Yardımeli Derneği Koordinatörü Mehmet Çitil, "Olay gözümüzün önünde oldu. Ölen ve yaralanan olmadığını öğrendik. Şimdiye kadar buna benzer birçok saldırı yaşandı, bu ilk değil. Olay çok yeni, bilgiler gelmeye devam ediyor" diye konuştu.

    Dışişleri Bakanlığı: "Bir kişi hafifçe yaralanmış olabilir"

    Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Somali Büyükelçisi'nden alınan ilk bilgilere göre ön heyet üyelerinin kaldığı otele yönelik bir saldırı girişimi oldu ve patlama otelin kontrol noktasında meydana geldi. Açıklamada "Somali tarafında can kaybı olabileceği, Türk tarafında ise herhangi bir can kaybı olmadığı, bir kişinin otelin kırılan camları nedeniyle hafifçe yaralanmış olabileceği, Somali makamlarının güvenlik seviyesini yükselttiği" ifade edildi.

    Erdoğan ziyaretini iptal etmedi

    Afrika gezisi kapsamında bugün Etiyopya'da temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, yarınki Cibuti ziyaretinin ardından Somali'nin başkenti Mogadişu'ya geçeceği açıklanmıştı. Dışişleri Bakanlığı da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Somali ziyaretini iptal etmediğini ve yarın ülkeye gideceğini açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Somalide Türk heyetine bombalı saldırı

    Türk Büyükelçiliği saldırıya uğramıştı

    Mogadişu’da daha önce de, Haziran 2013'te Türk Büyükelçiliği’nin ek binası önünde intihar saldırısı düzenlenmiş, çatışmada polis memuru Sinan Yılmaz şehit olmuştu. Saldırıyı Türkiye’nin Somali’ye desteğinden rahatsız olan El Kaide bağlantılı El Şebab örgütü üslenmişti.

    Mayıs 2014'te ise yine Mogadişu’da, Türk Hava Yolları’na (THY) güvenlik hizmeti veren bir firmanın Güvenlik Şefi Sadettin Doğan, uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybetmişti.

    Türk Büyükelçiliğine intihar saldırısı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Etiyopya'da Erdoğan'ı karşılama töreninde şok!

    İşte ilk şehidin miğferi

    Peşmerge "milli ordu" olacak

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow