hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Türkiye kısmen özgür"

    Türkiye kısmen özgür
    expand

    Merkezi Washington'da bulunan Freedom House'un 195 ülke ve 14 bölgeyi değerlendirdiği raporda Türkiye, "kısmen özgür" ülkeler arasında yer aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Freedom House adlı kuruluş yayınladığı yıllık raporda, geçen yıl tüm dünyada özgürlüklerin daha çok kısıtlandığını, dünya nüfusunun yarısından fazlasının ya kısmen özgür olan ya da hiç özgür olmayan ülkelerde yaşadığını bildirdi. Rapora ilişkin haber, Amerika'nın Sesi Radyosu'nda yayınlandı.

    Raporda, siyasi ve medeni hak ve özgürlükler açısından 195 ülke ve 14 bölgenin durumu ele alındı. Dünya nüfusunun yüzde 60'ının, bir başka deyişle 4 milyar 300 milyon kişinin ya kısmen özgür olan ya da özgür olmayan ülkelerde yaşadığı belirtildi.

    Raporda, Türkiye, "kısmen özgür" ülkeler arasında yer aldı. Türkiye geçen yılki raporda da aynı durumdaydı. Raporda Türkiye'nin "kısmen özgür" sayılmasında, hükümetin Gezi Parkı olayları sırasında protestocuları sert bir biçimde bastırması ve AK Parti'nin özel sektöre, kendi politikaları çizgisinde yer alması için baskı yapmasının büyük rol oynadığı savunuldu.

    İç savaş ve insan hakları ihlalleriyle gündemde olan Suriye ve Suudi Arabistan'daki baskıcı rejim, dünyanın en az özgür 10 ülkesi arasında gösterildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Raporda, Ortadoğu halklarının yüzde 83'ünün özgür olmayan ülkelerde yaşadığı ifade edildi.

    Raporun yazarı Arch Puddington, Türkiye ve Ukrayna gibi ülkelerin, demokratik seçimlerle işbaşına gelen hükümetlere sahip olmasına rağmen, sonradan bu hükümetlerin gittikçe daha antidemokratik yöntemleri benimsediğine dikkati çekti.

    Avrasya da özgürlüklerin en çok kısıtlandığı bölgelerin başında geliyor. Bu bölgede yaşayan her 4 kişiden 3'ü özgür değil. Raporda, Rusya eşcinsellere yönelik baskı ve zulümü, Ukrayna ise basın özgürlüğünün kısıtlandığı ülkeler olarak yer aldı.

    Amerika, dünyanın en özgür ülkelerinin başında gösterilirken, bu ülkenin de kaygılanmasını gerektirecek bazı konular bulunduğu ifade edildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow