hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ukrayna'da yeni Cumhurbaşkanı Poroşenko yemin etti

    Ukraynada yeni Cumhurbaşkanı Poroşenko yemin etti
    expand

    Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko yemin ederek görevine başladı. Poroşenko'nun ilk mesajı, ülkenin doğusundaki Rus yanlısı ayrılıkçılara yönelikti. Ukrayna lideri ateşkes çağrısı yaptı, genel seçim sözü verdi. Rusya'dan gelen ilk açıklama ise Cuma günü gözaltına alınan iki gazetecinin bırakılması oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ukrayna'nın çikolata devi Petro Poroşenko, artık resmen cumhurbaşkanı. Poroşenko, Mecliste yemin ederek, göreve başladı. Törene katılım üst düzeydi. İki müttefik, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy törene katıldı. Önce Cumhurbaşkanına ait simgeler, madalyon, mühür ve asa teslim edildi. Ardından Poroşenko ilk konuşmasını yaptı. Yeni Cumhurbaşkanının hedefinde Ukrayna'nın doğusundaki kriz vardı. Rus yanlısı ayrılıkçılara seslendi, "Silahlarınızı bırakın" çağrısı yaptı, af sinyali verdi.

    Poroşenko, "Barış planımda ilk olarak şunu öneriyorum: Elinde silah olanlara bunları bırakın çağrısı yapıyorum. Elinde kan olmayan veya teröre mali destek sağlamayan kişilere cezai işlem yapılmayacak. Eve dönmek isteyenlere koridor açılacak" dedi.

    Ukrayna lideri, siyasi çözüm için reform programını açıkladı, genel seçim ve yeni anayasa çağrısı yaptı.

    Doğu Ukrayna özelinde, Rusça konuşan toplulukların anadil haklarının korunacağını söyledi, adem-i merkeziyet sözü verdi. Ancak Ukrayna'da federalleşmenin söz konusu olmadığının altını çizdi.

    Rusya tarafından ilhak edilen Kırım da Poroşenko'nun hedefindeydi. Poroşenko, "Kırım, Ukrayna toprağıdır ve olmaya devam edecektir" diye konuştu. Rus lider Putin'le görüşmesinde bunu hatırlattığını söyleyen Poroşenko, Kırım Tatarları lideri Mustafa Kırımoğlu dahil olmak üzere izleyicilerden alkış aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çiçeği burnunda Ukrayna Cumhurbaşkanı, bir mesaj da Avrupa Birliği'ne verdi; ortaklık anlaşmasını en yakın zamanda imzalayacağını belirtti.

    İlk tepki Rusya'dan

    Poroşenko'ya Rusya'dan ilk talep geldi. Rus Dışişleri, Poroşenko'dan Ukrayna'nın doğusunda tutulan iki gazetecinin serbest bırakılmasını istedi. Rus yanlıları ise Poroşenko'nun barış teklifine mesafeli yaklaşıyor.

    İki gazeteci Cuma günü "casusluk" şüphesiyle Ukrayna güvenlik güçlerince gözaltına alınmıştı. Dışişleri, Poroşenkoyu "demokratik toplum prensipleri" içinde hareket etmeye davet etti.

    Ukrayna'daki Rus yanlılarından da yol haritasına tepki geldi. Donetsk'teki ayrılıkçıların lideri Puşilin, "Gerçekten istedikleri şey tek taraflı silahsızlanma ve teslim. Böyle bir şey asla olmayacak" açıklamasını yaptı.

    Batının çözüm için önerdiği yol haritasında ise gelişme var.

    Rus İnterfaks Ajansı, Rus lider Putin'in Ukrayna sınırında güvenliği artırma emri verdiğini duyurdu.

    G7 ülkelerinin çözüm önerilerinden biri, Rusya'nın Ukrayna'ya sınırdan silah ve insan akışını engellemesiydi.

    Emrin ne boyutta uygulanacağı ise belirsizliğini koruyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow