hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yemen'de Husi militanları Savunma Bakanlığı ve Merkez Bankasını ele geçirdi

    Yemende Husi militanları Savunma Bakanlığı ve Merkez Bankasını ele geçirdi
    expand

    Yemen'de, Husi militanlarının başkent Sana'da Savunma Bakanlığı ve Merkez Bankasını ele geçirdiği bildirildi. Yemen'de bu olaydan sonra kritik bir gelişme yaşandı. Krizi bitirmek için BM temsilcisi ve ülkedeki diğer siyasi grupların da katılımıyla Ensarullah Hareketi (Husiler) ve yönetim arasında anlaşmaya varıldığı bildirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Husi militanları, Savunma Bakanlığını koruyan güvenlik güçleriyle girdiği çatışma sonrasında binayı ele geçirdi.

    İçişleri Bakanlığı Basın Bürosu, İçişleri Bakanı Tümgeneral Abdu Hüseyin et-Tirb'in, Bakanlık çalışanlarını Ensarullah Hareketi militanlarıyla çatışmaya girmeme çağrısında bulunduğunu duyurdu.

    Husi militanlarının ayrıca, Tahrir Meydanı bölgesindeki Merkez Bankasını da ele geçirdiği, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Hastanesine saldırdıkları belirtildi. Hastane yetkilileri, bazı hasta ve sağlık ekiplerinin hastaneyi terk etmesinin sağlandığını belirterek içeride kalanların kurtarılması için yardım talebinde bulundu.

    Suriye sınırı savaş alanına döndü

    Öte yandan, Yemen Haber Ajansı (SABA), bir cumhurbaşkanlığı yetkilisine dayandırdığı haberinde Başbakan Muhammed Salim Basendva'nın istifa ettiği haberlerini yalanladı.

    Haberde yetkili, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'ye ya da cumhurbaşkanlığına, istifa dilekçesinin ulaşmadığını bu nedenle de kanunlara göre hükümetin başında halen Basendva'nın bulunduğunu bildirdi.

    Husi militanları, bugün iki taraftan onlarca kişinin hayatını kaybettiği çatışmalar sonucunda, Sana'daki 6'ncı askeri bölge karargahını, dün akşam da devlet televizyon binasını ele geçirmişti.

    DHA, IŞİD'in "ölüm yolu"nu görüntüledi

    Ensarullah Hareketi, geçen haziran ayından bu yana Amran kentini ele geçirdikten sonra ilerleyerek ülkenin kuzey bölgelerinde kontrolü sağlamaya çalışıyordu. Husi militanlarıyla Yemen ordusuna bağlı güçler arasındaki çatışmalar Sana ve Cevf kenti çevresinde yoğunlaşmıştı. Sana'nın Ensarullah Hareketi tarafından kuşatılmasının ardından örgüte bağlı militanlar şehir merkezine doğru saldırıya geçmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yemen'de Başbakan Basendva istifa etti

    Yemen Başbakanı Muhammed Salim Basendva, görevinden istifa ettiğini açıkladı.

    Başbakan Basendva, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Adurrabu Mansur Hadi ile Husi Ensarullah Hareketi arasında "anlaşmada başarılı olmalarına fırsat vermek amacıyla" görevinden istifa ettiğini belirtti.

    Açıklamasında Cumhurbaşkanı Hadi'yi "yönetimi tekeline almakla" da suçlayan Basendva, "BM ve Körfez İşbirliği Konseyi'nin girişimiyle geçen yıl martta başlayan ulusal diyalog görüşmelerine göre, cumhurbaşkanlığı ile hükümet arasında ortak bir yönetim olacaktı. Ancak kısa süre sonra Hadi tek başına yönetimi elinde tuttu" ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow