hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    YPG: "Şah Fırat Operasyonuna aktif katıldık"

    YPG: Şah Fırat Operasyonuna aktif katıldık
    expand

    IŞİD tehdidi altında bulunan Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nun tahliye edildiği Şah Fırat Operasyonu'na PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı gücünün de destek verdiği açıklandı. YPG bir basın açıklaması yaparak, Kobani’ye giren Türk birliklerine 5 kilometre boyunca güvenlik koridoru oluşturulduğunu ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    PKK'nın Suriye kolu Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) silahlı klu Halk Savunma Birlikleri'nden (YPG) de Şah Fırat Operasyonu'yla ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada operasyona YPG'nin Kobani güçlerinin de katıldığı ifade edildi. Açıklamada Türkiye'nin ve Koalisyon güçlerinin bu yönde bir talepte bulunduğunu işaret eden, "Türk devletinin talebi ve koalisyon güçlerinin isteğini değerlendiren komutanlığımız insani boyutları ön planda olan operasyonda bir sakınca görmemiş ve onay vermiştir. Bu operasyon YPG Komutanlığımızın bilgisi dahilinde ve YPG Kobani güçlerimizin katılımıyla gerçekleştirilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

    Operasyona katılımlarının öncesinde Türk yetkililerle 4 gün süren görüşmeler yapıldığı dile getirilen açıklamada, şunlar söylendi: "Bu çerçevede dün gece saat 21.00’da Türk ordusuna bağlı zırhlı araçlar ve belli sayıda asker Mürşitpınar kapısından Kobani Kantonu sınırları içine girmiştir. Türk ordusu, daha önce belirlenen yol hattı üzerinden güçlerimize ait araçlar eşliğinde ilerleyerek Süleyman Şah türbesine ulaşmıştır. Güçlerimizin denetiminde bulunan alanlar içinde Türk askerlerinin mevziilendirilmesi ve ikmalinde sorumluluk alan güçlerimiz geri çekilme esnasında da bu görevini eksiksiz yerine getirmiştir. Güçlerimizin aktif katıldığı operasyon sağlıklı bir şekilde tamamlanmıştır.”

    Süleyman Şah Karakoluna tahliye operasyonu: "Şah Fırat"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Reuters’e konuşan bir Türk güvenlik yetkilisi de operasyonun, “Kobani üzerinden yerel Kürt yetkililerin desteğiyle” yapıldığını söyledi. Çoğunluğu tank 112 zırhlı araç geçerken bazı Kobanililer zafer işareti yaptı. Arızalanan bir zırhlı araç ise bir başka zırhlı araç tarafından çekilerek taşındı.

    Hürriyet gazetesinde yer alan Faruk Balıkçı'nın haberinde ise, IŞİD ve YPG güçleri arasındaki çatışmaların yoğunlaşmasının ardından Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'ndaki askerlerin iki ateş arasında kaldığı bunun üzerine "Acil" koduyla Suruç ile Birecik arasının 13-14 Şubat'ta "askeri yasak bölge" ilan edildiği anlatıldı. Bölgedeki çatışmaların yoğunlaşması üzerine son anda operasyonun bekletildiği dile getirilen habere göre, 19-23 Şubat tarihlerinde 5 günlük askeri yasak bölge uygulamasına karar verildi. Kısa süre önce IŞİD’in püskürtüldüğü Kobani Kantonu Başkanı Enver Müslim, Türkiye’ye çağrıldı. 18 Şubat Çarşamba günü Türkiye’ye giriş yapan Müslim, perşembe günü Ankara’ya geçti ve buradaki görüşmelerde birliklerin geçişi sırasında sıkıntı yaşanmaması ve operasyon sırasında çatışmaları durdurma konularında mutabakata varıldı.

    Şah Fırat Operasyonundan ilk görüntüler...

    Mürşitpınar Sınır Kapısı’nda önceki gün öğleden sonra askeri hareketlilik başladı. "Şah Fırat" adı verilen operasyona 39 tank, 57 zırhlı araç ve 572 personel katıldı. Suriye sınırına birkaç kilometre uzaklıkta bulunan Hudut Tabur Komutanlığı’nda bekleyen birlikler ile hakim tepelerden indirilen tank ve zırhlı araçlar sınıra yönlendirildi. Saat 21.00 sıralarında tanklar eşliğinde askeri birlikler hem Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan hem de önceden belirlenen 2 ayrı noktadan Suriye topraklarına girdi. Giriş yapılan noktalardan 3’üncüsü Şanlıurfa’nın Birecik ilçesine bağlı Eşmeler Köyü oldu. Operasyon sırasında sınırın iki tarafı olan Mürşitpınar ve Kobani’de tüm sinyaller kesildi ve telefonlar sustu. Türkiye tarafında olduğu gibi, Kobani’de de PYD güçleri sınıra sivillerin yaklaşmasına izin vermedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şah Fırat Operasyonunun karargah fotoğrafları

    Şah Fırat Operasyonu’na katılan birliklerin geçtiği noktalardan olan Eşmeler Köyü’nden geçiş yapan zırhlı birliklerin, operasyon öncesi sınırdaki karakolda uzun süre mehter marşı çaldığı ve ardından hareket ettiği gözlendi. Eşmeler Köyü’nden sınırı geçen birliklerin Süleyman Şah Türbesi’ne hareketi sırasında, Türkiye sınırına yakın bir noktada kalan başka bir birlik, Suriye Eşmesi’nde belirlenen alana Türk bayrağını dikti. Süleyman Şah Saygı Karakolu’nun kurulacağı bu bölge, güvenlik çemberine alındı. Suriye sınırını 3 ayrı noktadan geçtikten sonra ilerleyen birlikler, gece yarısı Süleyman Şah Türbesi yakınlarında buluştu, ardından Saygı Karakolu’na ulaştı. Tanklar ve zırhlı araçlar güvenlik önlemleri alırken, karakola giren birlikler buradaki askerlerle buluştu. İnsansız Hava Araçları (İHA) ile tüm gelişmelerin anlık olarak Genelkurmay Karargâhı’na iletildiği operasyonda ilk aşamanın tamamlanmasının ardından 2’nci aşama için harekete geçildi. Askeri birlikler Süleyman Şah Türbesi’ne girerek, manevi emanetlerin taşınması işlemine başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Davutoğlu, Şah Fırat Operasyonunun 

    Karakozak’ta Türk bayrağı gönderden indirildiği anda, Suriye’nin Eşme bölgesine geçen tank birliği de yeni türbenin kurulacağı toprak parçasını kontrol altına alarak Türk bayrağını burada göndere çekti. Böylece eş zamanlı operasyonla Türkiye, Suriye içinde toprak kaybına uğramamış, bayrağı da inmemiş oldu. Süleyman Şah’ın geçici olarak Eşme bölgesine kaydırıldığı, Dışişleri Bakanlığı tarafından bir nota ile Suriye’nin Türkiye’deki tek resmi temsilciliği olan İstanbul Başkonsolusluğu’na da iletildi. Ankara’da operasyon öncesi yapılan tüm toplantılarda hükümet, stratejinin belirlenmesini askerlere bıraktı. Askerlerin her türlü olumsuzluğu içeren senaryoları dikkate alarak hazırladığı stratejiye siyasi kanat onay verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şah Fırat Operasyonu'ndaki o kare Iwo Jima'yı hatıra getirdi

    "Şah Fırat" operasyonu dış basında: "Türkiye askerlerini tahliye etti"

     IŞİD esir aldığı peşmergeleri kafese koyup sokak sokak gezdirdi

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow