hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yunanistan'ın görme engelli milletvekili Sağlık Bakanı oldu

    Yunanistanın görme engelli milletvekili Sağlık Bakanı oldu
    expand

    Yunanistan'da Pazar günü gerçekleştirilen genel seçimlerde galip çıkmayı başaran Syriza Partisi lideri Alexis Çipras, kabineyi kurdu. Çipras tarafından oluşturulan kabine de ilk defa bir görme engelli Bakan görev yapacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    63 yaşındaki Korumblis ülkenin ilk görme engelli bakanı olarak tarihe geçti. Yunanistan medyasına göre ailesi Osmanlı döneminde Karadeniz kıyılarından Yunanistan'a göçen Pontuslardan olan bakan, görme yeteneğini 10 yaşında İkinci Dünya Savaşı döneminden kalan bir bombanın patlaması sonucunda kaybetmiş. Korumblis daha önce sosyalist parti PASOK'tan vekil olarak görev yapmış.

    Türkiye karşıtı Savunma Bakanı

    Başbakan Çipras, Dışişleri Bakanlığı'na Stalinci geçmişi ile bilinen Nikos Kotzias'ı, Savunma Bakanlığı'na ise Türkiye'ye karşı sert tavrı ile bilinen koalisyon hükümeti ortağı sağcı Bağımsız Yunanlar (ANEL) partisi lideri Panos Kamenos'u getirdi. Çipras, yolsuzlukla mücadele için de bir bakan atadı.

    Dışişleri Bakanı: Nikos Kotzias, eski Başbakanlardan Yorgo Papandreu'nun Dışişleri Bakanı olduğu dönemde danışmanı idi. 2009'da Papandreu Başbakan olduğunda Dışişleri Bakanlığı'na Dimitris Druças'ı getirince kızıp yanından ayrılan Kotzias o dönmede küçük bir parti olan Radikal Sol Koalisyon'un lideri Çipras'a yaklaştı. Pire Üniversitesi uluslararası ilişkiler öğretim üyesi. Türkiye ve Ortadoğu konularını yakından takip ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Savunma Bakanı: Kamenos, Türkiye'ye karşı çok sert söylemleri ile tanınıyor. Başbakan Davutoğlu'nun aralık ayındaki Atina ziyareti sırasında sokakta protesto gösterisi düzenlemişti. Propilea meydanındaki gösteriye yaklaşık 70 kişi katılmıştı. Kamenos "Türkiye tahrik ederken Yunan Hükümeti Davotoğlu ile görüşmeler yapıyor" demişti.

    Maliye Bakanı: Atina Üniversitesi öğretim üyesi Yanis Varufakis AB ile pazarlığı yürütecek kritik Maliye Bakanlığı'na getirildi. Varufakis bir ilke atarak daha kabine açıklanmadan Maliye Bakanlığı'nı üstlendiğini blogundan duyurdu.

    Şeffaflık Bakanı: Çipras, Yunanistan'da ekonomik krizin başlıca nedenlerinden olan yolsuzluk ve rüşvet skandalların üzerine gitmesi için "süper savcı" olarak tanınan Panayotis Nikoludis'i (65) Şeffaflık ve Yozlaşma ile Mücadele Bakanı yaptı. Ülkede ilk kez bu sıfatla bir bakan göreve geliyor. Nikoludis, Yüksek Mahkeme savcısı iken vergi kaçakçılığı yapan 10 bin Yunanlıdan oluşan bir liste hazırlamıştı. Ayrıca, batık dört bankada yaklaşık 400 milyon euro'luk hortumlama skandalını ortaya çıkarmıştı.

    Kabinede 6 kadın

    Guardian gazetesi, kabinede toplam 39 kişinin görev yapacağını bunlardan altısının ise kadın olduğunu yazdı.

    Devlet Bahçeli'yi kızdıran soru

    Erdoğan: "Şimdi çiftetelli oynuyorlar ama..."

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow