hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    FED, tahvil alımını 10 milyar dolar daha düşürdü!

    FED, tahvil alımını 10 milyar dolar daha düşürdü
    expand

    ABD Merkez Bankası (FED), ekim ayında sonlandırmayı planladığı aylık tahvil alımlarını 10 milyar dolar daha azaltarak 25 milyar dolara düşürdü.. Kararın piyasaları kötü yönde etkileyeceği tahmin ediliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    FED, FEDeral Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) dün başlayan ve bugün tamamlanan temmuz ayı toplantısının kararlarını açıkladı. Buna göre FED, ekonomiyi desteklemek ve faiz oranlarını düşük tutmak amacıyla başlattığı aylık tahvil alımlarını öngörüldüğü üzere 10 milyar dolar daha düşürerek 25 milyar dolara çekti.

    Gayri Safi Milli Hasıla'nın (GSMH) ikinci çeyrekte artmasını ve iş gücü piyasasındaki olumlu gelişmeleri ümit verici olarak nitelendiren komite üyeleri, buna rağmen iş kaynaklarından tam olarak istifade edilmediğine dikkati çekti. Konut sektöründeki iyileşmenin hala yavaş düzeyde seyrettiği, tüketici harcamalarının sınırlı olarak arttığı ifadelerine yer verilen toplantı bildirisinde, mali politikaların büyümeyi sınırladığı vurgulandı. Bildiride, enflasyonun FED'in uzun dönemli hedefi olan yüzde 2'ye biraz daha yaklaştığı ve bundan sonraki dönemde bu seviyenin altında seyretme olasılığının düştüğü belirtildi.

    Ekonominin hala desteğe ihtiyacı olduğunu vurgulayan komite, faiz oranlarının varlık alımı bittikten uzun bir süre daha yükseltilmeyeceği ve yüzde 0-0,25 aralığında tutulmaya devam edileceği yönündeki kararı 1’e karşı 8 oy çoğunluğuyla aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Karşı oy kullanan FED Philadelphia Başkanı Charles Plosser'ın, faiz kararında kullanılan "uzun bir süre" kelimesinin açık bir ifade olmadığı ve ekonomide elde edilen kayda değer gelişmeyi yansıtmadığı gerekçesiyle red oyu kullandığı ifade edildi.

    Moody's Analytics Başekonomisti Mark Zandi de "reel gelirler ve maaşlarda beklenen artışın ciddi olarak gecikmesi, FED'in, faizleri 2015 yılının ortasından önce yükseltmesini önleyecek" değerlendirmesini yaptı.

    "FED çıkış stratejisini 17 eylülde açıklayabilir"
    FED Başkanı Janet Yellen ise herhangi yeni bir kararın alınmadığı temmuz ayı toplantısı sonrasında basın toplantısı düzenlemedi. Toplantının ardından yayımlanan basın bildirisinde, FED'in ekonomiye olan destekleyici müdahalesini sonlandırmaya karar verdiğinde, çıkış stratejisinin tam istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedefiyle uyumlu ve dengeli bir şekilde uygulanacağı dile getirildi.

    FED'in Atlanta Şubesi Başkanı Dennis Lockhart, FED'in ekonomiyi normalleştirme stratejisinin 16-17 Eylül'de gerçekleşecek FOMC toplantısı sonrasında açıklanabileceğini söyledi. FED Başkanı Yellen'ın da eylüldeki bu toplantının ardından basın toplantısı düzenlemeyi planladığı biliniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD borsaları yükselmeye devam ediyor
    İkinci çeyrek büyüme verisinin beklentileri aşarak yüzde 4 olarak açıklanmasının ardından güne kazançla başlayan ABD borsaları, FOMC toplantısının ardından yükseliş eğilimine devam ediyor. Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı da yüzde 0,10 değerlendi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow