hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cari açık beklentinin altında kaldı

    Cari açık beklentinin altında kaldı
    expand

    Cari açık altın ticaretinin ihracat lehine seyrini sürdürmesi ve Avrupa ekonomilerindeki toparlanmanın dış ticaret açığını aşağı çekmesiyle düşüşünü sürdürerek ilk beş ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38.5 azalışla 19.84 milyar dolara gerilerken, cari açıkta iyileşmenin önümüzdeki dönemde de devam etmesi bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez Bankası verilerine göre cari açık Mayıs ayında 4 milyar dolar olan beklentilerin altında 3.43 milyar dolar oldu. Ekonomistler aylık bazda beklentilerin altında kalan cari açıkta dış ticaret açığının yanı sıra bavul ticareti gelirlerinin ve yavaşlayan iç talebin de katkı sağladığını belirtiyor.

    Cari açık geçen yılın Mayıs ayında 7.61 milyar dolar, ilk beş ayda ise 32.27 milyar dolar olmuştu.

    Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer, bavul ticareti ve taşımacılık gelirlerindeki güçlü seyrin cari açığın beklenenden iyi gelmesini sağladığını söyleyerek, "Avrupa ekonomilerindeki toparlanma ile ihracattaki canlanma, net altın ihracatı dengesindeki iyileşme ve iç talepteki yavaşlama ile cari açık hız kesmeye devam ediyor. Ocak-Mayıs döneminde cari açık geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38.5 azaldı. Cari açıktaki düzeltmenin yılın geri kalanında da süreceğini düşünüyor ve yılsonu için 49.5 milyar dolarlık yani milli gelire oranla yüzde 6 olacağı yönündeki tahminimizi koruyoruz" dedi.

    TCMB verilerine göre, parasal olmayan altın kalemi altında, bir önceki yılın beş aylık döneminde 5.23 milyar dolar net altın ithalatı gerçekleşmişken, bu yılın aynı döneminde 719 milyon dolar net altın ihracatı oldu.

    Yurtdışı yerleşiklerin yurt içinde yaptıkları net yatırımlar, bir önceki yılın beş aylık dönemine göre 1.15 milyar dolar artarak 5.7 milyar dolara yükseldi.

    TCMB verilerine göre bavul ticareti Mayıs'ta 796 milyon dolar, ilk beş ayda ise 3.75 milyar dolar oldu.

    TCMB tarafından yapılan açıklamada, "(İlk beş aylık) bu gerilemede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının 10.87 milyar dolar azalarak 22.71 milyar dolara düşmesi ve net hizmet gelirlerinin 677 milyon dolar artarak 6.43 milyar dolara yükselmesi etkili olmuştur" denildi.

    Verilere göre Nisan ayında 56.81 milyar dolar olan 12 aylık kümülatif cari açık, Mayıs ayında da düşüşünü sürdürerek 52.64 milyar dolara geriledi. Kümülatif açık 2013 sonunda 65.1 milyar dolar seviyesindeydi.

    ING Bank kıdemli ekonomisti Muhammet Mercan, Mayıs'ta dış ticaret dengesinde kaydedilen hızlı iyileşme ve gelir dengesinde yurtdışına yapılan doğrudan yatırımlardan sağlanan gelirlerin normalleşmesi sonucu gözlenen toparlanmanın cari açığa katkı sağladığını söyleyerek, "İç talepteki seyrin özellikle enerji dışı cari açık kalemindeki iyileşmeyi destekleyeceğini, Türkiye'nin ana ihracat pazarı olan euro bölgesinde bir süreden beri öne çıkan ekonomik toparlanmanın da olumlu seyre katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Öte yandan, TL'nin geçen yıla kıyasla daha rekabetçi düzeylerde seyretmesi cari açıktaki daralma eğilimini desteklemeyi sürdürecektir" dedi.

    Dolar/TL beklentilerin altında kalan cari açık verisi ardından 2.1280 seviyesinden kademeli olarak 2.1225'e kadar geriledi.

    TÜİK tarafından 30 Haziran'da açıklanan verilere göre dış ticaret açığı, altın ithalatındaki düşüş ve AB'ye olan ihracattaki artışın desteğiyle Mayıs'ta yüzde 28.7 düşüşle beklentilerin hafif altında 7.11 milyar dolar olurken, Ocak-Mayıs'ta yüzde 24.9 düşüşle 31.61 milyar dolar olmuştu.

    Orta Vadeli Programda cari açığın 2014 yılını 55.5 milyar dolar ve milli gelire oran olarak ise yüzde 6.4'te tamamlaması bekleniyor.

    TCMB verilerine göre ilk beş ayda yatırım geliri dengesinden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1.16 milyar dolar azalarak 3.63 milyar dolar olarak gerçekleşti.

    Bu filmler sizi sinematografik olarak eğitecek

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow