hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolar/TL yılın en düşüğünde

    Dolar/TL yılın en düşüğünde
    expand

    Gösterge tahvilin bileşik faizi Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönemde ölçülü faiz indirimine gidebileceği beklentisi ve gelişmekte olan piyasalara hızlanan girişlerin etkisiyle yüzde 10 seviyesinin altını görürken, dolar/TL 2.09'un altına gerileyerek yılın yeni en düşük seviyesini test etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İki yıllık gösterge olan 24 Şubat 2016 itfalı tahvilin bileşik faizi 15 Ocak'tan bu yana en düşük olan yüzde 9.91 seviyesine kadar geriledi.

    TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte, "Gelişmekte olan ülkelere para girişi devam ediyor. Bugün TL pozitif ortamın devam ettiğini görüyoruz. İki günde euro/dolar paritesi 1.3680'den 1.38'e yükseldi. Bu yükseliş küresel piyasalarda risk iştahının ne kadar arttığının en önemli göstergesi" dedi ve ekledi:

    "Gelişmiş ülke piyasalarından ve dolar cinsi yatırım araçlarından çıkıp gelişmekte olan ülke piyasalarına giriş yönünde trendin sürmesi TL gibi gelişmekte olan ülke para birimlerini pozitif etkiliyor. 2 yıllık gösterge tahvilde ise yüzde 10.80'den bir haftadan kısa süre içinde bugün yüzde 9.91'e düşüş oldu. Kısaca küresel fon akışları TL ve TL cinsi yatırım araçlarını destekliyor."

    Yüksek cari açık ve özel sektör borcu olan Türkiye ve benzeri gelişmekte olan ülkeler küresel likidite koşullarından olumlu ya da olumsuz yönde daha sert etkileniyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dış finansmana olan ihtiyacın daha kolay sağlanabileceğine yönelik küresel gelişmelerin son dönemde artması siyasi endişelerin azalması TL ve TL cinsi yatırım araçlarını destekleyen diğer unsurlar arasında yer aldı.

    Dün akşam 2.11'in üzerinde olan dolar/TL, bu sabah güne sert düşüşle başladıktan sonra TSİ 1710'da 2.0927/2.0935 seviyesindeydi. Kur gün içinde ise en son 26 Aralık'ta test ettiği 2.0882'i test etti. Aynı saatte sepet bazında TL ise 2.4899/2.4906 seviyesindeydi.

    Gösterge faiz dört ayın en düşüğünde

    Bir bankanın tahvil-bono işlemcisi, "Genel olarak gelişmekte olan piyasalarda olumlu bir hava var ve bu ortam belirsizliklerin de azalması ardından TL cinsi varlıklara oldukça yarıyor. Son üç haftalık süreçte gördüğümüz yabancı girişi halen devam ediyor. Öte yandan yabancı raporlarda temkinli de olsa 'al' önerisi görüyoruz. Önümüzdeki dönemde kısa vadeli tahvillerde yüzde 8.5-9, uzun vadeli tahvillerde ise yüzde 9-10 bandında hareket beklenebilir. Tabii bunda TCMB'nin faiz indirimi etkili olacaktır" dedi.

    Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, zamanlaması Para Politikası Kurulu tarafından belirlenmek üzere faiz indirimi yapabileceklerini ancak büyük montanlı indirim beklenmemesi gerektiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uluslararası yatırım bankası JP Morgan, 2013 yılındaki düşük performansının ardından Türk tahvillerinin çekici göründüğünü belirtirken, seçimler sonrasında siyasi risklerin azalmasını gerekçe göstererek, Türkiye piyasaları için "ağırlığını artır" (overweight) tavsiyesini devam ettirdi.

    Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışta son işlemde yüzde 10.38, valörlüde yüzde 10.41 seviyesinde olan 24 Şubat 2016 itfalı iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi bugün spot kapanışta ortalama yüzde 10.06 valörlüde yüzde 9.98 seviyesindeydi.

    Öte yandan 20 Mart 2024 itfalı 10 yıllık yeni gösterge tahvil ise dün spot kapanışta son işlem yüzde 10.30, valörlüde yüzde 10.28 seviyesindeydi. Bugün hem spot hem de valörlüde ortalama kapanış yüzde 10.13 oldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow