hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Enflasyon Ağustos'ta beklentilerin üzerinde arttı

    Enflasyon Ağustosta beklentilerin üzerinde arttı
    expand

    Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) gıda fiyatlarında yaşanan artış öncülüğünde Ağustos'ta yüzde 0.09 ile beklentilerin üzerinde arttı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) Ağustos'ta yüzde 0.42 artarken, Yİ-ÜFE'deki yıllık artış yüzde 9.88 oldu.

    Verilere göre TÜFE'de Temmuz ayında yıllık bazda yüzde 9.32 olan artış ise Ağustos'ta yüzde 9.54'e yükseldi. Verilere göre özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden "H" Ağustos'ta yıllık olarak yüzde 10.36, "I" yüzde 9.68 arttı.

    İşte Ağustos ayının zam şampiyonu

    HSBC Stratejisti Ali Çakıroğlu, "Beklentilerin üzerinde gelen Ağustos ayı TÜFE enflasyonunda gıda fiyatları temel belirleyici olmuş görünüyor. Gıda enflasyonu, sınırlı düşüş beklentimize rağmen Ağustos'ta yüzde 0.9 artarken, manşet TÜFE enflasyonuna 0.2 puan katkı sağladı. Fiyatlama davranışlarındaki bozulma da sürüyor" dedi ve ekledi:

    "İstanbul'da taksi ve dolmuş ücretlerinde yapılan zamların Eylül itibariyle TÜFE enflasyonu üzerinde baskı yaratabileceğini hatırlatırken, enflasyona tarafındaki yukarı yönlü risklerin belirgin kalmaya devam ettiğini belirtiyoruz. Pazartesi günü açıklanan İstanbul enflasyon rakamları sonrasında piyasa oyuncuları enflasyonda yukarı yönlü sürprizler gelebileceğini fiyatlamıştı. Bu açıdan bakıldığında beklentilerin üzerinde gelen TÜFE enflasyonundan önemli bir piyasa etkisi beklemiyoruz."

    Enflasyon verileri öncesinde 2.17 civarında işlem gören dolar/TL'de veri sonrasında anlamlı bir değişim olmadı.

    TÜFE'de aylık bazda en yüksek artış yüzde 1.64 ile lokanta ve oteller grubunda gerçekleşirken; ana harcama grupları itibariyle endekste yer alan gruplardan gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0.89, eğitimde yüzde 0.75, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.65, eğlence ve kültürde yüzde 0.59 artış gerçekleşti. Aylık en fazla düşüş gösteren grup ise yüzde 4.92 ile giyim ve ayakkabı oldu. Alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0.46, ulaştırmada yüzde 0.06 düşüş gerçekleşti.

    TÜFE'de bir önceki yılın aynı ayına göre ise en fazla artış yüzde 14.73 ile lokanta ve oteller grubunda gerçekleşti. Bu grubu yüzde 14.44 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 9.64 ile ev eşyası, yüzde 9.45 ile ulaştırma ve yüzde 9.08 ile sağlık grupları izledi.

    Reuters'ın 15 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankette TÜFE'de yüzde 0.1 düşüş beklentisine karşın yüzde 0.09 artış gerçekleşirken; piyasa İstanbul enflasyon verilerinin ardından TÜFE'deki yükselişin tahminlerin çok daha üzerinde olabileceğinden endişe ediyordu.

    İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) İstanbul için hazırladığı 1995 bazlı ücretliler geçinme endeksine göre Ağustos ayında perakende fiyatlar yüzde 1.04 arttı.

    İTO'nun İstanbul için, TÜİK'in ise Türkiye geneli için açıkladığı enflasyon verileri arasındaki korelasyon düşük olsa da iki verinin gıda kalemindeki korelasyon nispeten daha yüksek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow