hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdem Başçı: "Enflasyona kurun etkisi daha fazla"

    Erdem Başçı: Enflasyona kurun etkisi daha fazla
    expand

    Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Konya'da Ticaret Odası'nda Para Politikaları konulu sunum yapıyor. Başçı sunumunda, "Enflasyon üzerinde döviz kurunun etkisi faizlerin etkisinden daha fazla" dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yüksek faizin yüksek enflasyona yol açtığını söylemişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, 2015 sonunda enflasyonu yüzde 5'e indirmek için bütün şartların olduğunu söyleyerek, enflasyonda düşüşü gördükçe ölçülü faiz indirimleri yapılabileceğini ancak bunu engelleyecek geçici faktörlerin ortaya çıkması halinde de daha temkinli bir indirim süreci izleyebileceklerini söyledi.

    Başçı, Konya Ticaret Odası'nda yaptığı konuşmada yüklü faiz artırımını yapmaktan kendilerinin de çok mutlu olmadığını söyleyerek, "Faizlerin yüksek olmasını biz de istemeyiz ama bu bir politika aracıdır bizim açımızdan, alet edevattır, tek bir alet eksik olsa gereken işi yapamayabilirsiniz, o yüzden bunu biz gerektiğinde kullanabileceğimizi herkese göstermiş olduk. O da bir güven unsurudur" dedi.

    Merkez Bankası Ocak ayında 1 hafta vadeli repo faizinde 550 baz puanlık artışa gitmişti.

    Enflasyonu 2015 sonunda yüzde 5'e indirmeleri gerektiğini ve bunu yapmak için gereken bütün şartların şu anda olduğunu söyleyen Başçı, "Enflasyondaki düşüşü gördükçe ölçülü indirimler olabilir ancak düşüş engelleyecek geçici bir takım faktörler ortaya çıkarsa da gereken şekilde daha temkinli bir indirim süreci izleyebiliriz. Ara verme imkanı da olabilir beklenenden daha az indirim yapma imkanı da olabilir, şartlara bağlı" dedi.

    Enflasyonu etkileyen faktörleri PPK'da her ay enine boyuna değerlendirdiklerini ve bütün görüşlere de saygı duyduklarını söyleyen Başçı, "Özellikle ifade edilmesinden de hiç rahatsız değiliz, özellikle faydası olduğunu da düşünüyoruz. O açıdan herhangi bir değişiklik yok söylemimizde. Enflasyon görünümü iyileştikçe biz de ölçülü faiz indirimlerine devam edebiliriz. Ama enflasyon görünümünde arızi de olsa bir bozulma olursa da dikkatli bir şekilde konuyu inceler ve ele alırız. Burada bizim vermeye çalıştığımız taahhüt enflasyonun kendisiyle ilgili. Enflasyon 2015 sonunda yüzde 5'e inmesiyle ilgili" dedi.

    "Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasında sıkı duruş korunacak ve bu faiz indirimini dışlamaz ama faiz indirimlerinin ölçülü olmasını gerektirir" diyen Başçı şöyle devam etti:

    "Şimdiye kadar ölçülü faiz indirimi dediğimizde ya 25 ya 50 ya 75 baz puanlık değişiklikler yaptığımız oldu aşağı veya yukarı yönde. Dolayısıyla ölçülü indirim dediğimizde piyasa aşağı yukarı bunlardan biri olarak algılar. Ölçülü dedikten sonra daha farklı bir değişiklik yaptığımız olmadı şimdiye kadar. Olmayacak diye söylemiyorum ama şu ana kadar öyle bir örnek yok."

    Temkinli, ölçülü, kademeli bir faiz indirim sürecinin fiyatlandığını söyleyen Başçı, "Orada güven korunduğu sürece, TCMB'nin enflasyonu düşüreceğine dair fiyatlamalar uzun vadeli faizlerde görüldüğü sürece bunu yaparız ama dikkatli, dengeleri, istikrarı bozmadan yaparız" dedi.

    Başçı, gelecek yıl Türkiye'nin "inanılmaz başarılı" performans gösterebileceğini belirterek, "Hem cari açık hem enflasyonu düşüreceğiz, hem de büyüme iyi gidecek" dedi.

    Başçı, Türkiye'nin bu yıl için OVP'de yer alan yüzde 4 büyüme hedefinde ilerlediğini de belirtti.

    Irak sorunu

    Jeopolitik gerginliklerin her zaman için döviz kurunda geçici etkiler yaptığına dikkat çeken Başçı, "Mesela Ukrayna gerginliğinin etkisi son derece sınırlı ve geçici oldu. Tabii Irak bizim için biraz daha yakın. Orada da ümit ederim ki gelişmeler geçici olur ve bir an önce istikrar sağlanır. Para politikası ile ilgili olarak o konuyu yakından izleriz ve ilave tedbir almak gerekirse tartışırız. Ancak şu an itibariyle Ukrayna'da olduğu gibi bir oynaklık olarak görüyoruz" dedi.

    Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'un büyük bölümünü geçen hafta başında kontrol altına alan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları, Musul'a dizel yakıt taşıyan 31 tanker şoförünü, sonrasında ise Musul konsolosluğunu ele geçirerek 49 konsolosluk personelini rehin almıştı.

    TL geçen hafta dolar karşısında yaklaşık yüzde 2.6 değer kaybetti.

    Döviz kurlarındaki artışın ithalat girdi fiyatları kanalından maliyetleri çok daha fazla artırdığını, dolayısıyla kurların maliyet kanalının faiz oranlarından çok daha baskın ve çok daha önemli olduğunu söyleyeb Başçı, bu nedenle de döviz kurlarını istikrara kavuşturmanın kendileri için genellikle öncelik olduğunu söyledi.

    Başbakan Tayyip Erdoğan, TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın faiz konusundaki yaklaşımlarını kabul etmediğini ve faizin düşmesi halinde enflasyonun da düşeceğini belirterek, Merkez Bankası'nın faiz indirimleri yönünde hemen yeni adımlar atmasını temenni ettiğini söylemişti.

    TCMB'nin yeterli faiz indirimi yapmadığı yönündeki eleştirilerini son dönemde sertleştiren Erdoğan, "Faiz sebeptir, enflasyon neticedir" diyerek, "Faiz düşerse (enflasyon) düşer; faiz düşmezse enflasyon düşmez. Şu anda piyasa faizleri bakın nerede; Merkez Bankası faizleri nerede? Bu bir şeyi ortaya koyuyor; faiz enflasyonla doğru orantılıdır; diğerlerinin hepsi tali sebeplerdir. Bunun bir numaralı sebebi faizdir" demişti.

    Kredi/mevduat oranı yüzde 135'lerde

    Kredilerin mevduata oranının yüzde 135'ler oranında olduğu söyleyen Başçı, bankalara ödeyebilecekleri telafi faizleri ile ilgili olarak, "Herkes aşağı yukarı Haziran ayını bekliyor. Bunu yaparken bu rasyoyu daha güvenli seviyelere çekmeyi özendirici bir şekilde yapacağız. Yani banka olarak verdiğiniz kredilerin topladığınız mevduata oranı yüzde 135'in çok üzerinde ise bizden daha az, eğer daha düşükse biraz daha fazla telafi faizi alacaksınız anlamına gelir. Onun sonuçlarını değerlendireceğiz ve zamanlamasını tekrar tartışacağız" dedi.

    Zamanlama konusunda bir tarih vermekten kaçınan Başçı, teknik çalışmaların ileri bir noktaya geldiğini de belirtti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow