hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fitch: "Türkiye'de siyasi risk hâlâ yüksek"

    Fitch: Türkiyede siyasi risk hâlâ yüksek
    expand

    Fitch, Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasına rağmen siyasi riskin hâlâ yüksek olduğunu ve bunun kredi notu için kırılganlık olmayı sürdüreceğini söyleyerek, bu kırılganlığın hükümetin etkinliğini ve politikaların öngörülebilirliğini azaltırsa kredi notunda negatif bir adım atılmasına yol açabileceğine dikkat çekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyede kredi notu veren iki uluslararası derecelendirme kuruluşundan biri olan Fitch, yayımladığı notta siyasi riskin Türkiye'nin kredi notu üzerinde sermaye girişleri yoluyla baskı yaratabileceğine dikkat çekilerek,

    "Seçim sonuçları... Erdoğan'ın seçmenin büyük bölümü gözündeki konumunu teyit ediyor. Ancak siyasi risk sermaye girişlerinin cesaretinin kırılması ve politika öngörülebilirliğinin azalması gibi potansiyel etkilerle kredi notu üzerinde baskı yaratabilir" dedi.

    Notta uygulanan politika alanında etkinlik ve öngörülebilirliğe dikkat çekilerek, "Siyasi risk... hükümetin etkinliğini ve uygulanan politikların öngörülebilirliğini olumsuz etkilerse kredi notunda olumsuz bir adım atılmasına yol açabilir" denildi.

    Türkiye'de uygulanan politikaların tutarlılık ve kredibilite açısından benzer ülkelerden zayıf olduğuna dikkat çeken Fitch, bunun temel olarak para politikası çerçevesindeki eksiklikten kaynaklandığını belirtti.

    Erdoğan'ın faiz indirimi çağrılarının TCMB'nin kredibilitesine zarar verebileceğine de dikkat çekilen notta, "Erdoğan politika faizinin daha da indirilmesi için TCMB üzerindeki baskıyı sürdürüyor... TCMB'nin (Ocak ayındaki keskin faiz artışını) tersine çevirmesi Türkiye'yi gelişmekte olan ülkelere yönelik yatırımcı tercihlerindeki ani değişimlere daha kırılgan hale getirebilir" denildi.

    Deniz Yatırım Baş ekonomisti Özlem Derici, "Fitch'in politik risk ve Merkez Bankası ile ilgili kurumsal kaliteye ilişkin açıklamaları oldukça güçlü ve olumsuz. Bu görüşler bizi Fitch'in Türkiye'nin kredi notu görünümünü bir sonraki değerlendirme tarihi olan 3 Ekim'de durağandan negatife indirmeyi değerlendirebileceğini düşündürüyor. Kredi notunda bir indirim ihtimali ise bu tarihe kadar politik taraftaki gerçekleşmelere bağlı olacak" dedi.

    Türkiye'ye "durağan" görünüm ile yatırım yapılabilir en düşük seviye olan BBB- kredi notu veren Fitch, ülke notuna dair değerlendirmesini 3 Ekim'de açıklayacak.

    Fitch'in açıklamalarının ardından ilk tepki olarak hisse senetleri satış baskısı altında kalırken, dolar/TL de 2.1525'ten 2.1580'e kadar yükseldi.

    Siyasi devamlılık sosyal rahatsızlık yok demek değil

    Türkiye'nin iki yıldan kısa bir süre içinde üç seçime geçtiğine ve son seçim olan genel seçimlerin gelecek yıl Haziran'da yapılacağı belirtilen raporda, "Geçen yılki hükümet karşıtı protestolara Erdoğan'ın verdiği ve otoriter olarak algılanan karşılık Erdoğan cumhurbaşkanlığı yetkilerini artırmaya çalışırken siyasi gerilimin yüksek kalmaya devam edeceğini gösteriyor" denildi.

    Siyasi olarak devamlılığın siyasi veya sosyal boyutta rahatsızlık oluşmayacağı anlamına gelmediğine dikkat çekilen notta, "Gezi Parkı protestoları ve rüşvet skandalı ülke içi siyasi ve sosyal şokların ülke kredi itibarına dair oluşan algıya nasıl zarar verebildiğini gösteriyor" denildi.

    Cari açık ve kredi büyümesi beklenenden hızlı geriledi

    Ekonominin dış kaynaklı şoklara belirgin derecede dayanıklı olduğuna dikkat çeken Fitch, bankalar ve şirketlerin ise borçlarını yüksek oranda çevirebildiklerini belirtti.

    Bu yılki makro ekonomik gerçekleşmelerin Türkiye'nin kredi notu profili açısından olumlu olduğunu belirten Fitch, cari açıktaki düzelme ve kredilerdeki büyümenin beklentilerden hızlı gerçekleştiğini belirtti.

    Ancak gerileyen faizlerden dolayı kredi büyümesinin hızlanması, bunun yanı sıra cari açığın tekrar genişlemeye başlaması ve dış borçlarda oluşacak keskin artışın kredi notunu olumsuz etkileyeceğine dikkat çekildi.

    Ortadoğu'daki jeopolitik sorunların Türkiye ekonomisini etkilediğini belirten Fitch, Irak'a ihracatın Temmuz ayında yüzde 46 gerilemesine karşılık AB ve Kuzey Amerika'ya yönelik ihracatın bu düşüşü telafi ettiğini belirtti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow