hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kimliğini kaybedenlere para cezası yok

    Kimliğini kaybedenlere para cezası yok
    expand

    Nüfus cüzdanını kaybedenlerden alınan idari para cezası kaldırılacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İçişleri Bakanlığı, nüfus ve vatandaşlık hizmetlerinin daha kaliteli, daha0 hızlı sunulması ve bürokratik işlemlerin azaltılması için yeni bir çalışma başlattı.

    Bu kapsamda, Nüfus Hizmetleri Kanunu ve diğer ilgili kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun taslağı hazırlandı.

    Yeni düzenlemeyle yazım ve imla hatası bulunan veya sorunlu olan soyadlar, mahkemeye başvurulmadan, 3 yıl içinde dilekçeyle nüfus müdürlüklerine müracaat edilerek değiştirilebilecek.

    Ayrıca yazılı onay alınmak şartıyla yenisi talep edilen nüfus cüzdanının, kişinin eşi veya yakınları tarafından alınabilmesine imkan tanınacak.

    İkametgah belgesi alımında kolaylık

    Çalışma kapsamında, nüfus kayıt örneği ve ikametgah belgesi alımına da kolaylık getirilmesi öngörülüylor. Bu belgelerin e-devlet sisteminden elektronik ortamda alınabilmesine olanak sağlanıyor.

    Ayrıca, Türkiye'nin yurt dışındaki temsilciliklerine, mahkemelere ve hastanelere düzenledikleri doğum belgeleri, evlenme, boşanma kararları ve ölüm raporlarını elektronik ortamda gönderme ve tescil yetkisi veriliyor. Böylece özellikle yurt dışında yaşayan vatandaşların nüfus işlemlerinin daha hızlı sonuçlandırılması planlanıyor.

    Pasaport işlemleri polisten alınıyor

    Doğum bildirimleri, nüfus müdürlükleri ve dış temsilcilikler dışında, doğumun gerçekleştiği sağlık kuruluşunca yapılacak. Bu sayede doğum hızlı şekilde aile kütüklerine tescil edilebilecek.

    Nüfus cüzdanlarını kaybedenler ile doğumu gerekli sürede bildirmeyenlere uygulanan idari para cezası da kaldırılıyor. Adres bildirimlerini süresi içinde yerine getirmeyenlere uygulanan idari para cezasında ise indirime gidiliyor. Bununu yanı sıra, pasaport hizmetleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne devrediliyor.

    Öte yandan, kolay taşınabilir, taklit, tahrif ve sahteciliğe imkan vermeyen, biyometrik unsurlar da içeren, kredi kartı boyutlarında yeni elektronik kimlik kartının uygulamaya konulmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.

    Özel okul teşvik başvuruları yarın sona eriyor

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow