hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yıldız: "Nükleer santral, Paris'in turistine bir şey yapmıyor mu?"

    Yıldız: Nükleer santral, Parisin turistine bir şey yapmıyor mu
    expand

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de nükleer santrallerin turizmi olumsuz etkileyeceğini iddia eden insanların olduğunu ifade ederek "Bize diyorlarki 'nükleer santral yaparsanız turistler zarar görür'. Pergeli Eyfel Kulesi'nin merkezine koyun, 90 kilometrelik bir daire çizin, 7 nükleer santral var. Paris'in turistine bir şey olmuyor, bizim Akkuyu'daki turiste bir şey oluyor. Çifte standardı artık Türkiye yutmuyor" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yıldız, Sakarya Büyükşehir Belediyesince Erenler ilçesinde bir otelde düzenlenen, "Değişen Enerji Politikaları ve Türkiye'nin Stratejik Konumu" konulu toplantıda, Türkiye'nin istikrarlı bir ekonomiyle büyüdüğüne dikkati çekti.

    Anlık siyasi olayların ülkenin ekonomik politikalarına büyük zararlar verdiğini ifade eden Bakan Yıldız, Türkiye'nin artık anlık siyasetle yönetilmediğini söyledi. 12 yıl önce nükleer santral kuracaklarını söylediklerini anımsatan Yıldız, "Yine de söylüyoruz. Anlık olaylarla enerji politikalarını değiştiren ülkeler şimdi yine eski politikalarına geri dönüyor. Bize 2020 yılında nükleer santralden vazgeçeceğini söyleyen ülkeler var. 'Neden şimdi vazgeçmiyorsunuz' diye sorduğumuzda ise cevap veremiyorlar. Çünkü nükleer santrallerin de bir ömrü var. Onlarınki 2020'de bitiyor da ondan böyle söylüyorlar" diye konuştu.

    Türkiye'de nükleer santrallerin turizmi olumsuz etkileyeceğini iddia eden insanların olduğunu hatırlatan Yıldız, "Bize diyorlarki 'nükleer santral yaparsanız turistler zarar görür'. Pergeli Eyfel Kulesi'nin merkezine koyun, 90 kilometrelik bir daire çizin, 7 nükleer santral var. Paris'in turistine bir şey olmuyor, bizim Akkuyu'daki turiste bir şey oluyor. Böyle eleştiri olmaz. Doğru varsa bu bizim için de doğrudur. Çifte standardı artık Türkiye yutmuyor" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    17 Aralık operasyonuna da değinen Yıldız, "17 Aralık patladı. 25 Aralık oldu. Bizim özelleştirmelerimiz askıya alındı. 20 tane dosyanın 19'u teşekkül etti. 30 Mart oldu ortalıkta toz duman aşağıya indi. İnsanlar tekrar bir güven kazandı. Yanlızca, Kemerköy Santraline 2 milyar 641 milyon dolar teklif aldık" dedi.

    17 Aralık operasyonunun sebeplerinden birinin Kuzey Irak ile ilgili yapılan ticari ilişkiler olduğunu vurgulayan Yıldız, şöyle konuştu:

    "Bizim şu anda Kuzey Irak ile alakalı yaptığımız işlerin zaman zaman bazı taraflarca sevilmediğini biliyoruz. Ama biz, ülkemiz için doğru olanı yapmaya karar verdik. Otursak hep beraber karar versek ve 17 Aralık'ın on tane sebebi olsa bunlardan biri Kuzey Irak'tır. Niçin söylediğimi biliyorum. Nasıl geliştiğini biliyorum. Ama biz doğruları yapmaya devam edeceğiz. Eğer biz bunu yapmazsak kendi ülkemizle ilgili haksızlık etmiş oluruz."

    "Yerin altı yerin üstünden daha değerliyse ona tabii olmaya çalışırız"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Enerji Bakanlığı'ndan Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na, Afyonkarahisar'daki 'Başkomutan Tarihi Milli Parkı'yla ilgili yapılan "Koruma alanlarını sınırlayın" çağrısı tartışmalara neden olmuştu.

    Bakan Yıldız tartışmayla ilgili olarak şöyle konuştu:

    "Türkiye'nin çok zenginliği var. Tabiat ve kültür varlıkları var. Tabii ki yeraltı ve yerüstü kaynakları var. Bunlardan yararlanmayı; çevreye rağmen değil, çevreyle beraber bunları yapıyor olmamız lazım. Biz bütün projelerde buna dikkat etleye çalışıyoruz. Afyon'da Ağrı'da Kars'da da, Edirne'de de. Bulduğumuz kaynaklar, yerin altı, yerin üstünden, yeri üstü yerin altından daha kıymetliyse ona tabi olmaya çalışıyoruz. Afyon'daki değerlendirmelerimiz bu çevrededir. Jeotermal ve madenle ilgili orada bazı bulgularımız var. Henüz hayata geçirmedik. Orman ve Su İşleri bakanımız ve ayrıca Çevre bakanımızla oturup bir mutabakat içinde yaparız. Ortak bir ses olarak da söyleriz."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow