hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ziraat Bankası, Bank Asya ile görüşmeleri sonlandırdı

    Ziraat Bankası, Bank Asya ile görüşmeleri sonlandırdı
    expand

    Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın Ziraat Bankası'nın Bank Asya hisselerini alma görüşmeleri yürüttüğünü açıklaması, ardından Bank Asya'nın Qatar Islamic Bank ile görüşmelerini sonlandırması, bankanın Ziraat Bankası tarafından alınacağı beklentisi yaratmışken, Ziraat Bankası bugün resmi olmayan satın alma görüşmelerinin sonlandığını duyurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kamuya ait olan ve katılım bankası kurma çalışmaları yapan Ziraat Bankası KAP'a yaptığı açıklamada, Bank Asya ile yaptığı resmi olmayan satın alma görüşmelerini Ziraat Bankası'nın öncelikleriyle uyumlu olmadığı gerekçesiyle sonlandırma kararı aldığını bildirdi.

    Açıklamada, "Bank Asya'nın imtiyazlı hisselerinin satın alınmasına ilişkin resmi sürecin başlatılmasının bu aşamada bankamız öncelikleri ile uyumlu olmadığı sonucuna varılmış, görüşmelerin bugün itibariyle sonlandırılmasına karar verilmiştir" denildi.

    Öte yandan Bank Asya, akşam saatlerinde KAP'a yaptığı açıklamada, "Bankamız imtiyazlı hisselerinin satın alınmasına yönelik resmi teklif iletilmesi halinde satış görüşmelerinin başlatılacağı ifade edilmiştir. Söz konusu banka tarafından bugün Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayımlanan özel durum açıklamasından, Bankamız imtiyazlı hisselerinin satın alınmasına yönelik görüşmeleri başlatacak resmi bir teklifin yapılmayacağı anlaşılmıştır" dedi.

    Açıklamada, hisselerinin yüzde 54'ü halka açık olan bankanın mevcut ortaklık yapısı ve yönetimine ilişkin herhangi bir belirsizlik bulunmadığı belirtilerek, "Bankamız olağan bir şekilde faaliyetlerini sürdürmektedir" denildi.

    Ziraat Bankası'nın Bank Asya'yı satın alma görüşmelerini sonlandırdığı açıklamasını değerlendiren bir bankacılık analisti, "Bu haberle beraber TMSF'ye bir adım daha yaklaşmış oluyor. Bankanın bütün bineceği dallar kesiliyor" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir diğer bankacılık analisti de, "Bu politik bir olay. Yatırımcının bu şekilde mağdur edilmesi hoş değil. Banka şu anda kötü bir varlık olarak görüldüğü için ne kadar kısa sürede temizlenirse o kadar iyi olur. Eğer TMSF'ye devrolursa bu özellikle uzun dönemli hisse tutan yabancı yatırımcı için güven sarsıcı olur. Bir de yatırımcının çoğu Babacan'ın açıklaması ardından bankanın kamu bankası haline geleceği umuduyla aldı. Bunun olmaması gerekirdi" dedi.

    Öte yandan, bir ekonomi yetkilisi Ziraat Bankası'nın görüşmeleri sonlandırılmasında BDDK'nın bir etkisi olmadığını söyledi.

    Fethullah Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen Bank Asya, 17 Aralık'ta Gülen cemaatinin hükümete darbe yapmaya teşebbüs ettiğini söyleyen Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından hedef gösterilmişti. Bu dönemde mevduat çıkışı yaşayan bankanın finansal göstergeleri de bozulma sürecine girerken, Bank Asya'nın ikinci çeyrek net kârı, kredi hacmi, net kâr payı ile ücret ve komisyon gelirlerindeki daralmaya bağlı olarak yüzde 81 düşüşle 10.6 milyon liraya geriledi.

    17 Aralık sürecinin ardından banka, Mart ayında, mevcut durumda 900 milyon lira olan sermayesini nakit yüzde 33 artışla 1.2 milyar liraya çıkarma kararı alırken, aynı dönemde QIB ile stratejik ortaklık için münhasıran görüşmeye başladığını ve sermaye artırımına QIB ile oluşabilecek ortaklık yapısına göre karar verileceğini açıklamıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ancak, Temmuz başında Reuters'ta yer alan haberde, Bank Asya'nın QIB ile stratejik ortaklık için başlattığı münhasır görüşmelerin sonlandığı ve Ziraat Bankası'nın katılım bankası kurma çalışmaları kapsamında Bank Asya ile görüştüğü belirtilmişti.

    Ağustos ayı başında Babacan'ın Ziraat Bankası'nın Bank Asya'yı satın almak üzere görüştüğünü açıklaması bankanın Ziraat Bankası'na satılacağı beklentisini güçlendirdi. Ancak, Babacan'ın açıklamasından hemen sonra Erdoğan'ın başdanışmanı Yiğit Bulut'un başbakanlığın söz konusu satın alma konusunda bir tasarrufu olmadığını söylemesi bankanın geleceğine dair soru işaretlerini artırdı.

    Babacan'ın açıklamalarıyla 6 Ağustos'ta yüzde 8.26 primle kapanan hisseler; ertesi gün Bulut'un açıklamaları ve Sosyal Güvenlik Kurumu ile Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Bank Asya ile devam eden protokollerini sonlandırması sonrası yüzde 5.34 kayıpla 1.24 liraya geriledi ve BIST tarafından işleme kapatıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Borsa İstanbul 14 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, bankanın ortaklık yapısındaki belirsizlik netleşene kadar hisselerin kapalı kalacağını ve hisselerin 15 Ağustos'tan itibaren BIST-30, BIST-100 ve BIST Banka başta olmak üzere, BIST Pay Endeksleri'nden çıkarılmasına karar verildiğini bildirdi.

    Bankaya dair belirsizlikler, finansman yaratma süreçlerini de olumsuz etkilemeye başladı. Bu hafta SPK, bankanın iştiraki Asya Varlık Kiralama tarafından ihraç edilmesi planlanan 140 milyon lira nominal değerli kira sertifikalarının ihracını, banka hisselerinin işlem sırasının kapalılık hali ve bankanın ortaklık yapısındaki belirsizliği dikkate alarak onaylamadı.

    Bank Asya borsa endekslerinin hesaplanmasına dahil edilmeyecek

    Bank Asya ile ilgili ardı ardına 3 flaş gelişme!

    Babacan: "Ziraat Bankası, Bank Asya ile görüşüyor"

    Yiğit Bulut'tan Babacan'a Bank Asya yalanlaması

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow