hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2 yıllık faiz çift haneyi gördü

    2 yıllık faiz çift haneyi gördü
    expand

    Kurumsal döviz satışları doların küresel piyasalardaki değer kazancının dolar/TL'ye yansımasını sınırlarken, iki yıllık gösterge tahvil ise 5.5 ayın ardından ilk kez çift haneye yükseldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dolarda global bazda değerlenmenin devam etmesi ve Güney Afrika randı kaynaklı bozulma ile gün içinde dolar karşısında değer kaybeden TL, saat 17.34 itibariyle ise yüzde 0.12 değer kazancına geçti.

    Aynı saat itibariyle diğer gelişmekte olan ülke para birimleri yüzde 0.02 ile yüzde 0.43 arasında değer kaybetti.

    Öte yandan TCMB bugün de sıkılaştırma adımlarına devam ederken geçen hafta yüzde 8.30 olan ve Cuma günü ilk sıkılaştırma adımları ile yüzde 8.61 seviyesine yükselen ortalama fonlama maliyeti bugün yüzde 8.72 oldu. TCMB daha önce de sıklıkla kullandığı ve piyasada "örtülü faiz artışı" olarak da nitelendirilen likidite sıkılaştırma adımları ile bugün de piyasayı ihtiyacın altında fonladı.

    Levi's Türkiye'den şok karar!

    Bir bankanın döviz masası müdürü, "Hem ay sonu olması hem de üçüncü çeyreğin son işlem günü olması nedeniyle kurumsal firmaların döviz satışlarının bugün yoğunlaştığını gördük. TL diğer gelişmekte olan para birimlerine bakıldığında aslında iyi bir seviyede işlem görüyor. Hem Türkiye'nin hem de Güney Afrika ticaret verilerinin kötü gelmesine karşın TL iyi tutunuyor" dedi.

    Dolar bugün para birimleri sepeti karşısında 4 yılın en yüksek seviyesine, euro bölgesi enflasyonunun Eylül ayında düşmesiyle euro karşısında ise iki yılın en yüksek seviyesine hareketlendi.

    Dün sekiz ayın zirvesi olan 2.2895'e kadar yükseldikten sonra saat 1758'de 2.2770/2.2781 seviyesinde olan dolar/TL, bugün 2.2718-2.2877 bandında hareket etti.

    Dolar/TL saat 1736'da 2.2760/2.2765, sepet bazında TL ise 2.5755 seviyesinden işlem görüyor.

    Beklentilerin üzerinde gelen Ağustos ayı dış ticaret verisi ardından dolar/TL'nin ilk tepki olarak yükseldiğini söyleyen bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Ancak ay sonu nedeniyle kurumların yoğun döviz satışları ile kur gevşedi. Daha sonra ise bu satışların azalması, doların global olarak değer kazanmaya devam etmesi ve Güney Afrika dış ticaret açığı verisinin kötü gelmesi sonucu randda bozulma ile kur tekrar yükseldi" dedi.

    Dış ticaret açığı Ağustos'ta ithalatın Ocak'tan beri ilk kez artış göstermesiyle yüzde 13.5 artarak 8.04 milyar dolar ile beklentinin oldukça üzerinde gerçekleşti.

    Analistler ithalattaki Ağustos ayında görülen artışın önemli bir nedeninin takvim etkisiyle bir önceki ay görülen sert düşüşün toparlanması olduğunu belirttiler.

    Öte yandan Hazine bu hafta gerçekleştirdiği iki ve 10 yıllık gösterge tahviller dahil dört ihale ile 7,596.3 milyon TL'si piyasadan, toplam 7,826.3 milyon TL borçlanarak, Ekim ayı borçlanma programının büyük kısmını tamamladı.

    Bugün 28 Eylül 2016 itfalı 1.84 milyar TL tutarında kira sertifikası ihracını da gerçekleştiren Hazine, Ekim ayında toplam 15 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 8.8 milyar TL'si piyasadan, 1.8 milyar TL'si kira sertifikası yoluyla toplam 10.8 milyar TL'lik iç borçlanma planlıyor.

    Tahvil-bono piyasasında ise iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi 15 Nisan'dan beri ilk kez çift haneye yükseldi.

    Dün valörde son işlemde yüzde 9.91 seviyesinde olan 13 Temmuz 2016 itfalı iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi bugün spot kapanışta ortalama yüzde 9.95, valörde son işlemde yüzde 9.98 seviyesindeydi.

    Dün valörde son işlemde yüzde 10.01 seviyesinde olan 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise bugün spot kapanışta ortalama yüzde 9.97, valörde son işlemde yüzde 9.95 seviyesindeydi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow