hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolar daha da yükselebilir!

    Dolar daha da yükselebilir
    expand

    Doların yükselişinin eninde sonunda duracağına dair spekülasyonlarda bulunan yatırımcılar, ABD para biriminin hızla değer kazandıran asıl ve çok büyük bir nedeni gözden kaçırmış olabilirler. Yatırımcı ve Uluslararası Para Fonu eski ekonomistlerinden Stephen Jen, dünyada "yapısal bir dolar kıtlığı" bulunduğunu ve yıllardır adeta zincir vurulmuş olan talepte patlama yaşandığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uluslararası Ödemeler Bankası verileri, Amerika'nın dışında borçlanan devlet ve büyük şirketlerin 9 trilyon gibi rekor bir seviyede dolar borçları olduğunu, bu borcun önümüzdeki yıllarda ödenmesi gerektiğini gösteriyor.

    Buna ilaveten, son verilere göre dolar bazında döviz rezervlerini azaltan merkez bankalarının yön değiştirmeleri ve dolar rezervlerini yükseltmeye başlamaları da dolara talebi artırdı.

    Dünya döviz rezervlerinde doların payı 2001 yılında yüzde 73 iken, 2011 yılında rekor seviyede azalarak yüzde 63'e gerilemişti. Şimdi bu trendin aksi istikamette ilerlediği belirtildi.

    Jen'e göre, Amerikan Merkez Bankası'nın politikalarında ya da açıkladığı ekonomik rakmalardaki değişimlerden kaynaklanan kısa vadeli artışın dışında, doların yükselmeye devam etmesini sağlayacak çok daha güçlü bir neden bulunuyor.

    Tüm dünyada dolara talep patlamasını yaşanacığını ileri süre Jen, "Açık pozisyonların kapatılması doları güçlendirmeye devam edecek" dedi ve ABD dolarının önümüzdeki, üç ay içersinde yüzde 9 oranında değer kazanarak, Euro'yu geride bırakacağı tahmininde bulundu.

    Jen'e göre, önümüzdeki üç ay içersinde 1 Euro'nun dolar bazında değeri 96 cent olacak.

    Dolarda yeni rekor!

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow