hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolar/TL sert satış baskısı altında

    Dolar/TL sert satış baskısı altında
    expand

    Dolardaki küresel değer kazancı ve ekonomi yönetimine ilişkin endişelerle son bir haftadır sert satış baskısı altında kalan TL bugün dolardaki değer kazancının hafiflemesine karşın diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışarak değer kaybetmeye devam etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TCMB üzerindeki siyasi baskının sürerek kurdaki artışın devam edeceği yönündeki yatırımcı algısı nedeniyle dolar/TL bugün de tarihi zirve seviyelerini yinelerken analistler TL ve TL cinsi yatırım araçları üzerindeki baskının kısa sürede bitmeyeceğini öngörüyorlar.

    Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başta olmak üzere siyasilerden gelen faiz indirimi baskılarının TCMB'nin geçmişte benzer kur şoklarında kullandığı faiz artırımı seçeneğinin önünde büyük bir engel teşkil etmesinin TCMB'nin elindeki seçenekler sınırladığını belirtirken bankacılar bunun da satış baskısının ana nedenlerinden olduğunu söylüyorlar.

    Bir diğer taraftan ise ekonomi yönetiminden gelen farklı sesler piyasadaki stresin artmasına neden oluyor ve TL bütün bu endişelerle gelişmekte olan para birimlerinden negatif ayrışıyor.

    Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, "Merkez Bankası bugün döviz satış miktarını artırabilir, likiditeyi kısabilir ancak bunların etkisi sınırlı olacaktır. Esas olarak önümüzdeki döneme dair duruşuyla ilgili bir açıklama yapması; en azından faiz indirimi yapmayacağını söylemesi gerekir. Faiz artırımına geçmesini beklemek hayal olur" dedi.

    TL bugün dolar karşısında yüzde 1 değer kaybı ile gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en kötü performansı gösterirken bir çok gelişmekte olan para birimi bugün dolar karışışında değer kazandı.

    Yılbaşından bugüne dolar endeksi yaklaşık yüzde 6 yükselirken TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı ise yüzde 10'u aştı.

    Dolar/TL, güne 2.57 seviyelerinden başladıktan sonra yeni rekor olan 2.6002'ye kadar yükseldi. Dolar/TL TSİ 1705'te 2.5885/2.5904 seviyesinden işlem görürken sepet bazında TL 2.5895/2.5905, euro/TL ise aynı saatte 2.8568/2.8580 seviyesinde işlem gördü.

    TL'deki değer kaybını "Kendi evinde yaratılmış bir gelişmekte olan ülke Türk lirası krizi" olarak tanımlayan Standard Bank Gelişmekte Olan Piyasalar Araştırma Bölümü Müdürü Timothy Ash, "Türk politikacıların Merkez Bankası'nı faiz indirmesi için saldırmaları anlaşılmaz bir durum" dedi ve ekledi:

    "Eğer politikacılar sessiz kalsaydı Türkiye için rüya senaryo diyebileceğimiz petrol fiyatlarının düştüğü, baz etkisiyle enflasyonun gerilediği ve böylece cari açığın gerileyerek Erdoğan'ın ekibi tarafından sözlü bir müdahale yapılmaksızın faiz indirimleri için geniş bir alan sağlayacak bir şans oluşması ihtimali vardı."

    Yabancılar ikna edilemedi korkusu

    Son dönemdeki gelişmeleri anlatmak ve yatırımcıların kaygılarını gidermek üzere Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ABD'de bulunuyor. Ancak bankacılar toplantıların ayrıntıların bilgi sahibi olmasalar da piyasadaki yabancı satışlarının bu toplantıların istenilen amaca ulaşmayacağından endişelerini dile getiriyorlar.

    İşlemciler bugün bireysel ve kurumsal müşterilerden gelen lokal döviz talebine dikkat çekerken, bir bankacı "Ekonomiden sorumlu hiçbir bakan ya da bürokratın şu an ortalığı sakinleştirici bir adımı ya da açıklaması yok. İçeride algı tamamen bozulmuş durumda. Anlaşılan o ki New York'ta yapılan toplantı sonuçları da pek istenildiği gibi değil" dedi.

    Başka bir bankanın döviz masası yetkilisi ise "12 yıldır ilk kez Babacan'ın bile yatırımcıları ikna edemediği bir senaryo ile karşı karşıya olduğumuz korkusu var. Satışların yabancı ağırlıklı olması da bu endişeyi tetikliyor. Başbakan'ın orada bulunma amacı yatırımcılardaki güveni daha da belirginleştirmek olsa da şu an yaşananlar bunun tam tersi olduğu korkusu yaratıyor" dedi.

    Goldman Sachs tarafından düzenlenen dünkü öğle yemeğine katılan ancak adının açıklanmasını istemeyen bir kaynak, Davutoğlu'nun New York'ta 50 kadar yatırımcı ve bankacıyla yaklaşık yarım saat konuşarak hükümetin önceki başarılarını ve reformlarını anlattığını belirtti.

    Lokaller de döviz alıyor

    Bankacılar lokallerin de mevcut seviyeleri döviz bozdurmak için henüz yeterli görmediğine, döviz ödemesi ihtiyacı olanların ise daha da yükseliş endişesiyle bir an önce ihtiyaçlarını karşılamak istediklerine dikkat çektiler.

    Kurdaki yükselişte sepet bazında TL'nin önemli bir teknik destek olan ve Ocak 2014'ten beri en yüksek olan 2.72'yi aşmasıyla hızlandı. Sepet bugün en yüksek 2.7366'ya kadar yükseldi.

    Ash ayrıca bu kadar endişenin arasında batılı bir bankanın Türk bankacılık sektöründen "çıkmasının" da pozitif algılanamayacağını belirtti.

    Citigroup kendi faaliyetlerine odaklanma ve azınlık pay sahibi olduğu şirketlerden çıkma kararı çerçevesinde Akbank'ta kalan yüzde 9.9 payına denk gelen 396 milyon hisseyi, hisse başına 7.45 liradan sattı.

    İki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilinde, dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.58 olurken, son işlem yüzde 8.39 seviyesinden gerçekleşti. Bugün spot kapanışta ise ortalama bileşik faiz yüzde 8.57 valörde son işlem yüzde 8.56 oldu.

    Öte yandan 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.32, valörde son işlem ise yüzde 8.26 oldu. Bugün spot kapanışta ise ortalama bileşik faiz yüzde 8.23 valörde son işlem yüzde 8.19 oldu.

    Dördüncü operatör 4G ile yolda

    Merkez Bankası'ndan önemli açıklama

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow