hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolar yükseldi, faizler kuru takip etti

    Dolar yükseldi, faizler kuru takip etti
    expand

    Dallas Fed Başkanı Richard Fisher'ın Cuma günü ilk faiz artışının baharda olmasını beklediğini açıklamasının ardından yükselen dolar/TL, bugün de dolarda küresel değer kazancı ile Mart sonundan bu yana en yüksek seviyeye gelirken, faizler de kurdaki hareketi izledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed'in geçen hafta açıklanan son faiz toplantısı tutanaklarında faiz oranlarını sıfıra yakın seviyede "hatırı sayılır bir süre" daha tutacağını yinelemesine karşın, harekete geçtiğinde borçlanma maliyetlerini beklenenden daha hızlı yükseltebileceği işaretini verdi.

    Ardından Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, ABD'de faiz artışlarının ilkbahar aylarında, yani yatırımcıların beklentilerinden önce başlaması ancak artışın yavaş ve kademeli olarak yapılması gerektiğini ifade etti.

    Son dönemde Fed'in para politikası nedeniyle dolarda küresel bazda görülen değer kazancına dikkat çeken bankacılar Fed yetkililerinden gelecek her türlü açıklamanın yakından izleneceğine dikkat çekiyor.

    Bu çerçevede piyasalar New York Fed Başkanı William Dudley'nin saat 1700'de yapacağı konuşmayı izleyecek.

    Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Global olarak dolarda güçlenme eğilimi söz konusu. ABD tahvil faizlerindeki yükselişten en kötü etkilenenler gelişmekte olan piyasalar oluyor. Dolayısıyla global bir değerlenme olsa da gelişmiş ülke piyasalarına göre daha kötü etkilendik" dedi.

    Alibaba'nın kurucusu Jack Ma nasıl zengin oldu?

    Bu sabah 2.2322/2.2334 seviyesinde olan dolar/TL, 12 Mart'tan beri en yüksek olan 2.2471'e kadar yükseldikten sonra saat 1650'de 2.2438/2.2444 seviyesinde.

    Bu sabah 2.5519 seviyesinde olan sepet bazında TL ise 2.5669'a kadar yükseldikten sonra aynı saatte 2.5622 seviyesinde.

    Öte yandan Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, merkez bankasının yetkisi dahilinde olan tüm alışılagelmedik araçları kullanmaya hazır olduğunu söyledi.

    Draghi ayrıca enflasyonun çok uzun süre çok düşük seviyede kalması halinde alışılagelmedik tedbirlerin de kompozisyonunun değişebileceğini ifade etti.

    Hacimlerin düşük seyrettiği tahvil-bono piyasasında ise 2 ve 10 yıllık gösterge tahvil faizleri kurdaki harekete paralel bir seyir izledi.

    Cuma günü spot kapanışta son işlemde yüzde 9.40 seviyesinde olan 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi, bugün spot kapanışta ortalama yüzde 9.51, valörde son işlemde saat 1650'de yüzde 9.47 seviyesindeydi.

    Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 9.19, valörde son işlemde yüzde 9.18 seviyesinde olan 13 Temmuz 2016 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi ise spot kapanışta ortalama yüzde 9.24 seviyesindeydi İki yıllık tahvilde saat 1650 itibariyle valörde işlem geçmedi.

    Hazine'nin bugün gerçekleştirdiği sabit kuponlu 5 yıllık tahvilin yeniden ihracında ortalama bileşik faiz yüzde 9.33 ile beklentilerin altında, değişken faizli 7 yıllık tahvilin yeniden ihracında ortalama fiyat ise 101,124 TL ile beklentilerin üzerinde oluştu.

    Hazine bugünkü ihalelerde ROT dahil piyasadan 2,791.1 milyon TL, kamulardan 2,302 milyon TL toplamda ise 5,093.1 milyon TL borçlandı.

    Yarın ise iki yıllık gösterge olan 13 Temmuz 2016 itfalı altı ayda bir yüzde 4.10 kupon ödemeli sabit kuponlu tahvili ve 10 yıllık gösterge olan 24 Temmuz 2024 itfalı altı ayda bir yüzde 4.50 kupon ödemeli sabit kuponlu tahvilin yeniden ihraç gerçekleştirilecek.

    PPK bekleniyor

    Yurtiçinde piyasalar için bu haftanın en önemli gündem maddesi Merkez Bankası'nın Perşembe günkü Eylül ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı olacak.

    Merkez Bankası'nın (TCMB) Eylül ayı PPK toplantısında politika faizini sabit bırakması beklenirken, sınırlı sayıda katılımcı faiz koridorunun üst bandında indirim öngörüyor.

    Öte yandan İslam Devleti (İD) adlı örgütün militanları tarafından Haziran ayından bu yana rehin tutulan Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'nun 49 personeli haftasonunda serbest kaldı.

    İD'ye karşı ABD öncülüğünde oluşturulmaya çalışılan uluslararası koalisyonun askeri operasyonlarına destek vermeyeceğini ve koalisyonun sadece "insani yardım" operasyonlarına dahil olacağını açıklayan Türkiye'nin bu politikası, rehinelerin serbest kalması ardından yeniden sorgulanıyor. Ancak yetkililer ve analistler da Türkiye'nin izleyeceği politikada radikal bir değişim yaşanmasını beklemiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow