hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yurtiçi piyasalar yeni haftada Merkez'e odaklandı

    Yurtiçi piyasalar yeni haftada Merkeze odaklandı
    expand

    Küresel piyasalar geçen hafta genel olarak pozitif bir seyir izledikten sonra yeni haftada imalat verileri ve ABD 2. çeyrek GSYH verisine, yurt içi piyasalar ise perşembe günü açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararına odaklandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'de geçen hafta Merkez Bankası (Fed) kararları ve makroekonomik verilerle genel olarak pozitif bir seyir izleyen piyasalar, bu hafta Fed üyelerinin konuşmaları ile açıklanacak imalat ve 2. çeyrek nihai GSYH verisine odaklandı.

    Cuma günü küresel borsa tarihinin en yüksek halka arzı olan Alibaba payları işlem görmeye başlarken, pay fiyatı genel piyasanın yatay seyrine karşın açılışta yatırımcısına yüzde 30'un üzerinde kazandırdı.

    Dow Jones endeksi haftanın son işlem gününü yüzde 0,08 yükselişle 17.280 puandan tamamlarken, S and P 500 endeksi yüzde 0,05, Nasdaq endeksi yüzde 0,30 değer kaybetti.

    Avrupa tarafında euro/dolar paritesi, geçen hafta önceki hafta kazançlarının tamamını geri vererek 1,2930'dan 1,2830'a kadar gerilerken, hisse senedi piyasaları İskoçya'nın bağımsızlık referandumundan hayır çıkmasıyla pozitif bir seyir izledi.

    Geçen haftanın son işlem gününde Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,01, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,27 yükselirken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,08 düşüş kaydetti.

    Yurtiçi piyasalarda ise geçen hafta küresel pozitif havadan negatif yönde ayrışma dikkati çekti. Dolara olan talebin gelişen ülke varlıkları üzerinde satış baskısını artırdığını ifade eden analistler, bundan en fazla etkilenen ülkelerden birinin de son açıklanan makroekonomik verilerin beklentileri karşılamaması nedeniyle Türkiye olduğunu kaydediyor.

    Geçen hafta 2,23'ün üzerine yükselen dolar/TL bugün bankalararası piyasada yatay bir seyirle 2,2330'dan alıcı buluyor. Analistler, bugün ve yarın düzenlenecek Hazine ihaleleri ve perşembe günü açıklanacak TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarının odak noktasında olacağını belirterek, ABD verilerinin ise küresel piyasalarla birlikte yön üzerinde belirleyici olacağını tahmin ediyor.

    Ve Deniz Seki konuştu

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow