hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ali Babacan seçimsiz 4 yılın ekonomik fırsat olabileceğini söyledi

    Ali Babacan seçimsiz 4 yılın ekonomik fırsat olabileceğini söyledi
    expand

    Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2015'ten 2019'a ve 2019'dan 2023'e kadar Türkiye'nin seçimsiz dönemler yaşayacağını belirterek, bu dönemlerin yapısal sorunlara eğilmek, yasal düzenlemeler ve eğer mümkün olursa yeni bir anayasa yapmak için önemli fırsat olduğunu bildirdi. Babacan, "Türkiye, bu fırsatı iyi kullanırsa 2023 hedeflerine rahatlıkla ulaşabilir ama o fırsat kaçırılırsa da gerçekten yazık olur ve 2023 hedefleri de zora girebilir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    NTV ve CNBC-e ortak canlı yayınına katılan Babacan, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

    Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin soru üzerine Babacan, 10 Ağustos'un, Türkiye demokrasi tarihi açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Halkın, Cumhurbaşkanını ilk kez doğrudan oy vererek seçeceğine işaret eden Babacan, Cumhurbaşkanlığı makamının da halkla daha da bütünleşmiş hale geleceğini ifade etti.

    Babacan, bundan sonraki dönemin ise Türkiye'nin 2015 seçimlerine gittiği bir dönem olacağını bildirdi. Dolayısıyla 9-10 aylık bir geçiş dönemi oluşacağına dikkati çeken Babacan, şunları kaydetti:

    "2015 Haziran seçimlerinden sonra ise 2019'a kadar Türkiye'de seçim yok. Yani 2015'ten 2019'a kadar Türkiye seçimsiz bir dönemi yaşıyor, 2019'dan 2023'e kadar da yine seçimsiz bir dönem yaşanıyor. Yani 4 artı 4'lük seçimsiz yıllar. Türkiye'nin biraz daha yapısal sorunlarına eğilebildiği, özellikle yasal düzenlemeler ve eğer mümkün olursa yeni anayasa açısından önemli bir fırsat ve Türkiye, bu fırsatı iyi kullanırsa 2023 hedeflerine rahatlıkla ulaşabilir ama o fırsat kaçırılırsa da gerçekten yazık olur ve 2023 hedefleri de zora girebilir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Şu anda tamamen Cumhurbaşkanlığı seçimlerine odaklanmış durumdayız"

    Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olarak seçildiğinde yeni bir hükümet kurulacağını belirterek, bu konularla ilgili ise şu anda verilmiş bir karar olmadığını ifade etti.

    AK Parti'nin 12 yıldır izlediği fiili politikaların olduğunu ve bu politikaların çok açık olduğunu anlatan Babacan, "Şu anda biz tamamen Cumhurbaşkanlığı seçimlerine odaklanmış durumdayız. 10 Ağustos'ta, birinci turda inşallah bu seçimi iyi bir şekilde neticelendirmek istiyoruz. Kamuoyu yoklamaları da anketler de gayet güzel şeyler gösteriyor. Olağanüstü bir gelişme olmazsa, birinci turda iyi bir neticeyle seçim tamamlanacak gibi görünüyor" diye konuştu.

    "İstikrar devam etsin"

    Bunun, Türkiye'nin istikrarı açısından da çok önemli olduğunu vurgulayan Babacan, içinde bulunduğu "zorlu coğrafyada" Türkiye'nin, adeta bir istikrar adası, bölgenin bir kilit taşı olarak yükselmesinin son derece önemli olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanlığı seçiminin en önemli sonucunun da aslında "istikrara devam" mesajı olduğunu dile getiren Babacan, "Türkiye'de güzel bir istikrar ortamına ulaştık, bu bozulması, istikrar devam etsin. Çünkü siyasi istikrar her şeyin temeli" dedi.

    "Kendimle ilgili herhangi bir değişiklik yok"

    Babacan, kendisinin önümüzdeki dönemde ne yapacağına ilişkin planlarının sorulması üzerine de şu anda tamamen Cumhurbaşkanlığı seçimine odaklandıklarını tekrarladı. Öte yandan, Ak Parti'nin bir "3 dönem kuralı" olduğunu hatırlatan Babacan, bu kuralı kendisinin de savunduğunu bildirdi.

    Partinin sıhhatli bir yapıyla geleceğe yürümesi için de bu kuralın olması gerektiğini vurgulayan Babacan, "Kendimle ilgili sorduğunuz sorulara daha önce çok da net cevaplar vermiştim, herhangi bir değişiklik yok. Önemli olan hep beraber Türkiye'nin çok daha müreffeh, istikrarlı, güvenlik içinde yaşayan bir seviyeye ulaşması için çalışmak" dedi.

    Cumhurbaşkanlığı seçimleri bitmeden bu konuları konuşmanın doğru olmadığını belirten Babacan, bunlara yönelik verilmiş bir kararın da olmadığını kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Şöyle bir yanlış algı olmamalı. 'Aslında Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonraki yeni kurgu hazır, karar verildi de açıklanmıyor.' Böyle bir şey yok, henüz hiçbir karar yok" diyen Babacan, bunları konuşmak için seçimden sonra yeterli zamanın olduğunu ifade etti.

    Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, son 12 yıllık dönemde başarılı bir ekonomik performans ortaya konulduğunu belirterek, "12 yıllık başarılı bir başarılı süreç varsa burada Merkez Bankası'nın katkısı da çok çok büyük. Başarısız bir Merkez Bankasıyla, başarılı bir ekonomik sonuç oluşmaz" dedi.

    Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı'nın Uluslararası Para Fonu'na (IMF) İcra Direktörü olmasını değerlendiren Babacan, Çanakcı'nın, 11 yılı aşkın süredir başarılı bir performans ortaya koyduğunu da vurgulayarak, Çanakcı'nın uluslararası çevreler tarafından sevildiğini, görev için ismi bildirildiğinde, kendisine bu konuda teşekkür mektupları geldiğini anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez Bankasının bağımsızlığı ile ilgili bir soruyu yanıtlayan Babacan, dünyada 2009 krizinden bu yana Merkez Bankası ve hükümetlerin daha yakın çalıştığını gördüklerini belirterek, Avrupa Birliği'ne, Japonya'ya ve ABD'ye de bakıldığında bağımsızlık kavramının "sapasağlam" yerinde durduğunu kaydetti. Kriz dönemlerinde merkez bankaları ve hükümetler arasında daha yakın işbirliği gerekebildiğine dikkati çeken Babacan, "Merkez bankalarının ve hükümetlerin tek başına çözemeyeceği pek çok sorun var. Hele hele bankacılık krizleri döneminde iç içe çalışılmadan herhangi bir krizin çözülmesi mümkün değildir. 2009'dan sonra daha özerk bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemde de daha yakın bir temas işin tabiatında var. Herkes ekonomi daha hızlı ilerlesin, büyüme daha iyi olsun, işsizlik düşsün herkes istiyor ama yaklaşım konusunda farklı düşünceler olabiliyor" diye konuştu.

    Büyüme tahminleri

    Büyüme tahminleri üzerine de değerlendirmelerde bulunan Babacan, hükümet olarak yılbaşında açıklanan yüzde 4'lük büyüme hedefiyle alakalı bir revizyon ihtiyacı duymadıklarını ifade etti. Avrupada göreli bir toparlanma yaşandığına dikkati çeken Babacan, bunun etkisini hemen gördüklerini belirtti. Almanya, İspanya, İngiltere gibi ülkelere gerçekleştirilen ihracatın yüzde 10 ile 20 arasında arttığını vurgulayan Babacan, öte yandan Ukrayna, Rusya ve Ortadoğu pazarında düşüş görüldüğünü söyledi. Jeopolitik gelişmelerin yakın coğrafyaya yapılan ihracatı olumsuz etkilemeye başladığını belirten Babacan, "İhracatta çok büyük olumsuz tabloyu görmezsek, yüzde 4'lük hedefimiz ulaşılabillir bir hedef. Ama ihracatta öngördüğümüzden de daha fazla bozulma görülürse, yüzde 4 değil de belki miktar daha altına doğru inebilir. Onu da hesaba katmak lazım. Kötü senaryolarda dahi çok da büyük bir etki beklemiyoruz açıkçası" değerlendirmesinde bulundu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow