hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolar sekiz ayın en yükseğinde

    Dolar sekiz ayın en yükseğinde
    expand

    Doların küresel bazda devam eden değerlenme eğiliminin yanı sıra TCMB'nin TL'deki değer kaybını yavaşlatma adımlarının yetersiz bulunması nedeniyle dolar/TL sekiz ayın en yüksek seviyesine ulaşırken, 10 yıllık gösterge tahvil faizi 5 aylık aranın ardından ilk kez çift haneye yükseldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bankacılar Suriye sınırındaki gelişmelerin de piyasalarda risk unsuru olduğuna dikkat çekerken TCMB'nin mevcut politika bileşimi ile düşük büyüme, yüksek enflasyon ve yüksek kur ile aynı anda nasıl mücadele edebileceğine ilişkin soru işaretleri de artıyor. Öte yandan kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Cuma günü açıklanacak değerlendirmesi de takip ediliyor.

    ABD'de Cuma günü ikinci çeyrek büyüme verisinin yukarı yönlü revize edilmesi ve ekonominin beklenenden hızlı toparlandığına işaret etmesi ardından dolarda son dönemde görülen global bazda sert değer kazancı devam ediyor.

    Neredeyse bütün para birimleri dolar karşısında sert değer kaybederken TCMB'nin minimum döviz satım ihale tutarını artırması ve TL likiditesini sıkılaştırmasına karşın TL'deki değer kaybını durdurmaya yönelik attığı bu adımların piyasalarca yetersiz bulunması, TL'nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden daha kötü performans göstermesine neden oldu. Böylece TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı bugün bir ara yüzde 1'i aştı.

    HSBC Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu, piyasadaki ana hikayenin dolardaki güçlenme olduğunu söyleyerek, "Özellikle dolarizasyonu yüksek ülkelerin para birimlerindeki satışlar daha belirgin görünüyor. Türkiye özelinde ise TCMB'nin özellikle faizler tarafında manevra alanının sınırlı kalabileceği algılaması TL üzerinde ek baskı yaratan bir faktör. Zira, geçtiğimiz dönem örneklerini de gözönünde bulundurduğumuzda, günlük likidite yönetimi ile yapılan sıkılaştırmaların geçici olacağı beklentisi de daha belirgin" dedi.

    Cuma günü saat 1758'de 2.2628/2.2632 seviyesinde olan dolar/TL bugün 2.2895'e kadar yükseldikten sonra saat 1655'te 2.2814/2.2820 seviyesinde.

    Cuma günü 2.5657 seviyesinde olan sepet bazında TL ise 2.5987'ye kadar yükseldikten sonra aynı saatte 2.5897 seviyesinde.

    TCMB son günlerde döviz kurlarında görülen oynaklık sonrası Cuma günü döviz satım ihale alt limitini 10 milyon dolardan 40 milyon dolara yükseltirken, piyasaya sağladığı likiditeyi de kıstı. Likidite sıkılaştırmaları sonrası Piyasa Yapıcı (PY) bankalar Cuma günü TCMB'den Mayıs'tan beri ilk kez gecelik vadede repo imkanı kullandı.

    TCMB daha önce de sıklıkla kullandığı ve piyasada "örtülü faiz artışı" olarak da nitelendirilen likidite sıkılaştırma adımlarına bugün de devam etti.

    Böylece Perşembe günü yüzde 9.07 seviyesinde olan ve Cuma günü çift haneye çıkan gecelik faizler bugün ise koridorun üst bandı olan yüzde 11.25 seviyesine yükseldi. Öte yandan Cuma günü TCMB'nin ortalama fonlama maliyeti, sıkılaştırma adımları ardından yüzde 8.30'dan 8.61'e yükseldi.

    TCMB 3 milyar TL'lik repo dönüşüne karşılık iki haftalık 5 milyar TL tutarında repo ihalesi açarken, bankacılar piyasada yaklaşık 5 milyar TL civarında likidite açığı olduğunu söyledi.

    PY'lerin TCMB'den yaklaşık 6.5 milyar TL'ye kadar gecelik fonlama kullanma imkanı bulunuyor. Politika faizi yüzde 8.25 seviyesinde olan TCMB'nin gecelik borç verme faizi yüzde 11.25, piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faizi ise yüzde 10.75 seviyesinde yer alıyor. TCMB sıkılaştırma uyguladığında bankalar önce koridorun üst bandına göre daha düşük faiz oranına sahip olan PY borçlanma imkanına yönelirken buradaki hakkın tamamen kullanılması halinde ise üst banttan fonlama sağlamaya yöneliyorlar.

    MB adımları devam edebilir

    TCMB'nin piyasayı halen ağırlıklı olarak yüzde 8.25 seviyesinden fonladığını dolayısıyla ortalama fonlama maliyetinin henüz düşük olduğunu söyleyen bir bankanın Hazine yetkilisi, "Gecelik vadede 5-6 milyar TL verince ortalama fonlama maliyeti o kadar yükselmiyor. Ancak alternatif maliyetler oldukça yükselmiş durumda. Önümüzdeki günlerde yüzde 8.25 seviyesinden yaptığı fonlamayı daha da aşağı çekerek ortalama fonlama maliyetini yukarı itebilir. Ancak bazı fonlar faiz oranına bakmaz risk gördüğü anda dövizini alır çıkar gider. Şu anda da o panik alımları görüyoruz ancak sonrasında dengeye gelecektir" dedi ve ekledi:

    "Teknik olarak 2.26 seviyesi aşıldıktan sonra dolar/TL'nin 2.32'ye kadar gitme ihtimali var. TCMB bir süre izlemede kalmayı tercih edecektir. Etkisiz kalırsa döviz satım ihale tutarını artırabilir ancak dolar/TL 2.30 seviyelerini zorlamadan dövizde agresif satıcı olacağını zannetmiyorum" dedi.

    Tahvil-bono piyasasında da yukarı yönlü hareket devam ederken 10 yıllık gösterge tahvil faizi bugün çift haneye yükseldi. Bir bankanın tahvil-bono işlemcisi, "Dolardaki güçlenme TL'deki değer kaybı, enflasyon endişeleri, Suriye sınırındaki gelişmeler; bütün bunlar faizler de baskı yaratıyor" dedi.

    Cuma günü valörde son işlemde yüzde 9.85 seviyesinde olan 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi, yüzde 10.06'ya kadar yükseldikten sonra spot kapanışta ortalama yüzde 10.01, valörde saat 1656'da son işlemde yüzde 10.01 seviyesindeydi.

    Cuma günü spot kapanışta son işlemde yüzde 9.58 seviyesinde olan 13 Temmuz 2016 itfalı iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi bugün yüzde 9.98'e kadar yükseldikten spot piyasada ortalama yüzde 9.93, valörde aynı saatte son işlemde yüzde 9.91 seviyesindeydi.

    Vizyonda bu hafta neler var?

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow