hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'nin zenginlikleri Expo Milano'ya taşınıyor

    Türkiyenin zenginlikleri Expo Milanoya taşınıyor
    expand

    Türkiye, Milano'da düzenlenecek Expo 2015'te, kültürel miras ve değerlerini tüm dünya ile paylaşmaya hazırlanıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1 Mayıs 2015'te, "Gezegeni Beslemek, Yaşam için Enerji" konseptiyle açılacak olan EXPO Milano, 145 ülkenin katılımıyla, gıda ve beslenme konularında fikirlerin, felsefelerin, kültürel ve tarihi birikimlerin paylaşılması, sürdürülebilir ve yaşanabilir bir dünya hedefiyle işbirliği kurulmasına yönelik son derece önemli fırsatlar sunuyor.

    Bu bağlamda EXPO Milano, dünyayı beslemek, yaşam için sürdürülebilir enerji, gıda güvenliği ve sağlıklı gıda temini konularında küresel bir paylaşım platformu oluşturmayı amaçlıyor.

    Expo 2015 Türkiye pavyonu

    4.170 m2'lik bir alanda konumlanan Türkiye Pavyonu, Expo'nun en büyük 5. pavyonu olacak.

    Gıda ve beslenmede sürdürülebilirliğin sağlanması ve çeşitliliğin korunması temasına odaklanan Türkiye pavyonunda, asırları aşan gıda ve beslenme mirası ve zenginliği; açık, yarı açık ve kapalı olmak üzere 3 ana bölüm ve birbirinden farklı, 7 haznede sergilenecek.

    Haznelerin 5'i, tematik sergi ve etkinliklere ayrılırken, diğer iki haznede sırasıyla Türk restoranı ve hediyelik eşya bölümü bulunacak.

    Türkiye, organizasyona "Geleceğin Gıdası İçin Tarihin İrdelenmesi" teması ile katılıyor ve gıda ve beslenme konusunda 12 bin yıllık tarihimizin getirdiği tüm öğretiler ve zenginliklerle dünyanın geleceğine katkı sağlamayı hedefliyor. Türkiye Pavyonu, "Geleceğin Gıdası İçin Tarihin İrdelenmesi" temasına, sahip olduğu hazine ve potansiyeli paylaşarak katkı sağlayacak.

    Türkiye Pavyonu'nun ana teması olarak seçilen "Geleceğin Gıdası için Tarihin İrdelenmesi" konusu, görsel olarak "NAR" ile ifade edilecek ve hayat bulacak. Nar'ın içindeki saklı hazineler, tüm dünya ile Expo Milano 2015'te Türkiye Pavyonu'nda paylaşılacak.

    Etkinlikler / Sergiler

    1-  M.Ö 12.000 yıl,  Göbekli Tepe " Dünyanın en eski ''Tapınma Merkezi''
    Şanlıurfa'ya 15 km uzaklıkta arkeolojik kazılarla gün yüzüne çıkan Göbekli Tepe günümüzden tam 12.000 yıl önce yapılmıştır. Göbekli Tepe'nin hikâyesi, belgeseller, fotoğraflar ve replikaları ile tanıtılacak.

    2- İstanbul'un 12 bin yılı
    Marmaray, Yenikapı arkeolojik kazı fotoğrafları, batık gemilerin video çalışmalarından oluşan sergide İstanbul'un tarihi ve gıda ticareti gösterilecek.

    3- Bereketin tarihi
    Hititler ve Kargamış dönemlerine ait Nar ve Buğday temalı arkeolojik kadim tabletler ve bereket teması çerçevesinde sergilenecek.

    4- Saray'ın sırları
    Osmanlı dönemindeki mutfak, yemek, ağırlama gibi kültürel değerlerin hikâyesi  görsel olarak sergilenecek.

    5- Keyfin ritüeli "Türk Kahvesi"
    Türk kahvesinin öğütme, soğutma, pişirme ve servis edilme aşamalarının birer ritüel olarak anlatıldığı bir sergi düzenlenecek.

    6- Yerel Mutfaklar: Gaziantep Mutfağı
    Yöresel yemeklerin pişirilme ve saklanma hikâyesindeki başrol oyuncuları; el yapımı bakır kaplar...

    7- Dünyanın En büyük Müzesi Türkiye
    T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı ülke genelindeki 185 müzenin, Yontmataş Devri'nden Osmanlılara kadar olan süreçte, kuşaktan kuşağa aktarılan eserlere ait bilgiler ve fotoğraflar sergilenecek.

    8- Sergi adı: Türkiye'nin Bitkileri ve Şifaları  
    Türkiye'nin endemik ve süs bitkilerinin özellikleri, yetiştirilme ve kullanım alanları, şifaları ve faydalarının anlatıldığı bir sergi düzenlenecek.  

    9- "YEMEK-SANAT"  
    Yemeklerin sanat eseri olarak modern bir biçimde yorumlandığıtablo, heykel ve video enstalâsyonlarından oluşan karma sergi.

    10- Çeşm-i bülbül
    Bir kültür simgesi olan Çeşm-i Bülbül'ün gelecek için yorumlanması...

    11- "Tohum Taşıyan Eller", doğanın Anadolu topraklarına bahşettiği zenginliğin tüm dünya ile paylaşıldığını temsil eden bir enstalasyon çalışması.

    EXPO hakkında...

    İlki 1851 yılında Londra'da gerçekleştirilen Dünya Exposu, dünyanın en prestijli ve kapsamlı etkinlik organizasyonu olarak bu yıl, İtalya'nın Milano kentinde, 145 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilecek.

    Bugün Paris'in en önemli simgelerinden biri olan ünlü Eyfel Kulesi, 1889 yılında Paris'te düzenlenen EXPO için hazırlanmıştı.

    EXPO günümüzde de dünya ülkelerinin en köklü ve büyük sosyo-ekonomik paylaşım platformu olmaya devam ediyor.

    Türkiye, Ekonomi Bakanlığı'nın Kasım 2014'te imzaladığı katılım sözleşmesi ile EXPO 2015'e resmi olarak katılma kararı aldı.

    1 Mayıs -31 Ekim 2015 tarihleri arasında, 6 ay süreyle açık kalacak EXPO Milano 2015'in teması "Gezegeni Beslemek, Yaşam için Enerji" olarak belirlendi.

    Toplam 1 milyon m2 alan üzerine kurulu EXPO'da, Türkiye, 4.170 m2'lik alanla 5.büyük pavyon olarak dikkat çekiyor. Komşuları arasında ise ABD, Monako, Japonya, Katar ve Rusya Federasyonu bulunuyor.

    2000'in üzerinde kültürel ve gastronomik etkinliğin gerçekleşeceği Expo Milano 2015'e, 20 milyonun üzerinde ziyaretçi bekleniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow