hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şeyh Nazım Kıbrısi kimdir?

    Şeyh Nazım Kıbrısi kimdir
    expand

    Sağlık durumu çok kritik olan ve tüm ümitlerin kesildiği Nakşibendi tarikatinin lideri Şeyh Nazım Kıbrısi'nin tüm dünyada müritleri bulunuyor. Lefkoşa'da yaşayan Kıbrısi, ezanın Arapça okunması yasağına karşı çıkmış ve hakkında 114 dava açılmıştı. Kıbrısi, Prens Charles'ın da müslüman olduğunu söyleyerek gündem yaratmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İslam tarikatları içinde nüfuz ve nüfus açısından önemli bir yere sahip Nakşibendi cemaatinin dünyadaki en önemli ismi 92 yaşında olan Şeyh Nazım Kıbrısi El Hakkani, 21 Nisan 1922'de Larnaka'da doğdu. Şeyh Muhammed Nazım Adil el- Kıbrısi el-Hakkani el-Rabbani Hazretleri adıyla bilinen Kıbrısi, uzun yıllardır Lefke'deki dergahında yaşıyordu. Kıbrısi’nin başta İngiltere olmak üzere Avrupa ülkelerinde, Asya ve Amerika’da çok sayıda müridi bulunuyor. 

    Kıbrısi, 1940`larda İstanbul'da Kimya Fakültesini okudu. İstanbul'da ikamet ettiği yıllarda Nakşibendi şeyhi Süleyman Erzurumi'ye bağlanarak dini eğitimine devam etti. Hocasının izni ile Şam'a gidip Şeyh Abdullah Dağıstani ile ilmi ve dini çalışmalarda bulundu. 1973'de Hocasının vefatı ile onun yerini aldı. Nazım Kıbrısi, 2011'de oğlu Mehmet Adil Efendi'nin, kendi yerine geçip, “silsile”yi devam ettireceğini ilan etmişti. 

    Oldukça renkli ve saygı duyulan bir alim olan Kıbrısi, geçmişte birçok yorumuyla basında haber olmuştu. 

    İngiltere'nin "müslüman" kralı
    “Prens Charles da kalu Bela’da Müslüman oldu” sözüyle bir dönem oldukça konuşulan Kıbrısi, Prens’in Hüseyin adını aldığını da söylemişti. İngiltere tahtının ilk sıradaki varisi olan Prens Charles, geçen yıl Mart ayında Ortadoğu turu kapsamında Katar’a gitmişti. Prens, Katar’da Arapça dersleri aldığına dair haberler basında yer almıştı. İslam ve Orta Doğu kültürüne daima hayranlık duyduğunu saklamayan Galler Prensi Charles, danışmanı aracılığıyla yaptığı açıklamada Arapça öğrenmeye çok hevesli olduğunu ve altı aydır özel ders aldığını belirtmişti. Prens Charles’ın doğa gönüllülerine seslendiği bir konuşmasında “Dünyayı kurtarmak için İslam’ın izinden gidin” dediğini de not olarak düşelim. Daha önce de konuşmalarında İslam vurgusu yaptığı için İngiliz gazeteleri Prens Charles'ın İslamiyet’i seçtiği haberlerini gündeme getirmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şeyh'in ziyaretçisi Papa
    Papa 16. Benediktus, Kıbrıs'ı ziyareti sırasında Şeyhi Nazım Kıbrısi ile sürpriz bir görüşme gerçekleştirmişti. O zaman 88 yaşındaki Şeyh Nazım ile görüşme Ara Bölge'deki “Kutsal Haç Kilisesi”nde (Sainte-Croix katolik Kilisesi) gerçekleştirildi. Ziyarette bulunan Vatikan Sözcüsü Peder Federico Lombardi'nin basına yaptığı açıklamaya göre, Şeyh Kıbrısi, daha önce dinler arası bir törende Papa 2. Jean Paul ile tanıştığı gibi, Papa 16. Benediktus'un ziyaretini duyunca kendisiyle tanışmak için kiliseye geldiğini anlatmıştı. Daha sonra Papa 16. Benediktus, Lefkoşa'da bir Maronit Okulu’nda, Ada'daki küçük Katolik toplumuyla görüşmesinde, Hıristiyanlar ve Müslümanlar arasında dinlerarası diyalog çağrısı yapmıştı. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kıbrıs'taki "Yedi başlı ejderha"
    Kıbrıs’ta yıllar önce Ada Sakinleri arasında dağlardan garip iniltiler geldiğine dair söylentiler çıkınca Kıbrısi, “İş bu çığlıklar kırk küsur metre boyunda yedi başlı ejderhaya aittir ve de kıyamet alametidir” kerametinde bulunmuştu. Ada’da olduğu kadar Türkiye’de de konuşulan “ejderha meselesi”nden birkaç gün sonra, sesin kalenin mazgallarına sıkışıp kalmış bir baykuşun çığlıkları olduğu anlaşılmıştı. 

    Şilili madencilerin dergah ziyareti
    2010 yılında 69 gün yerin 700 metre altında kalıp yerin altından mucize eseri kurtulan Şilili 33 madenci, gruplar halinde dünyayı dolaşıp yaşadıklarını anlatmıştı. Madencilerin 4'ü Kuzey Kıbrıs'ta Nakşibendi Şeyhi Şeyh Nazım Kıbrısi'yi ziyaret etmişti. Kıbrıs'ı ziyaret edenler arasında adı "Ömer" olan madenci de vardı. Ömer, "Yerin altındayken bize mesaj yolladı, bizim için çok dua etti. Biz de onu görmeye geldik. Bizi bunlar korudu" dedi. Ziyaretten gayet memnun olan Şeyh Nazım Kıbrıs'i "Yerin 700 metre altında dua ettim onlara, bu kuvvet olmasa bir tanesi yaşamazdı" demişti. Nakşibendi Şeyhi, o dönem Ankara'da bypass ameliyatı olan KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'na da atıfta bulunarak "İnanan kurtulur, inanmayan gider Ankara'ya, ameliyat olur" diye yorum yapmıştı. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dergahı ziyaret eden müzisyen
    Son yıllarda manevi olarak büyük değişimler yaşayan “Athena” Gökhan´da bir süre önce Kıbrıs´ta Şeyh Kıbrısi’nin dergahını ziyaret etmişti. 

    Ezanın Arapça lafzı
    Türkçe, Arapça, İngilizce ve Rumca (Kıbrıs) bilen Kıbrisi, ezanın Arapça lafzı ile okunmasının yasak olduğu dönemde Kıbrıs'a geri geldiği ilk gün şerefeye çıkıp ezanı Arapça lafzı ile okumuş ve bunun üzerine bir hafta hapis yatmıştı. Serbest bırakılınca Lefkoşa'nın en büyük camii Selimiye'nin şerefesine çıkıp tekrar Arapça lafız ile ezan okumuş, bunun üzerine kendisine dava açılmıştı. Davayı beklerken Lefkoşa'nın köylerini gezip Arapça lafız ile ezan okumaya devam eden Kıbrısi hakkında aynı anda 114 dava açılmıştı. 100 yıldan fazla ceza istemiyle yargılanan Kıbrısi, Adnan Menderes döneminde, TBMM'nin ezanın Arapça lafız ile okunmasının serbest bırakılması üzere hakkındaki davalar düşmüştü. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nakşibendi tarikatının lideri Şeyh Nazım Kıbrısi, KKTC'nin Lefkoşa bölgesinde ikamet ediyordu. 

    Batı’da bir Nakşi cemaati
    Şeyh Nazım Kıbrısi cemaatinin özel bir yere sahip Londra’da hakkında Tayfun Atay, antropolojik bir incelemede bulunmuştu. Batı metropolünde yerleşik özgül bir İslami cemaati tanımak ve anlamak isterseniz Tayfun Atay'ın İletişim Yayınları'ndan çıkan "Batıda Nakşi Cemaati adlı kitabını tavsiye ederim.

    Nakşibendi tarikatı lideri Şeyh Nazım'ın durumu kritik 

    Şilili madenciler'in Şeyh Nazım Kıbrısi ziyareti

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow