hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Nakşibendi tarikatı lideri Şeyh Nazım Kıbrısi hayatını kaybetti

    Nakşibendi tarikatı lideri Şeyh Nazım Kıbrısi hayatını kaybetti
    expand

    Dünyaca tanınmış bir sima olan ve birçok ülkede müritleri bulunan Nakşibendi tarikatı lideri Şeyh Nazım Kıbrısi hayatını kaybetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şeyh Nazım Kıbrısi 5N1K'ya konuk olmuştu

    92 yaşındaki Şeyh Nazım Kibrısi, akciğer ve böbrek yetmezliği teşhisiyle Yakın Doğu Hastanesi’nde bir süredir tedavi görüyordu.

    Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi, Kıbrısi'nin bugün çoklu organ yetmezliği sebebi ile hayatını kaybettiğini duyurdu.

    Hastaneden yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:
    "Şeyh Nazım Kıbrısi (Mehmet Nazım Adil) 17 Nisan 2014'te Cengiz Topel Hastanesi’nden Akut Solunum Yetmezliği ve Kalp Yetmezliği Ön Tanıları ile Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’ne getirildi. Göğüs Hastalıkları, Alerji ABD Başkanı ve Uyku Uzmanı Prof. Dr. Finn Rasmussen ve Kardiyoloji ABD Başkanı, Prof. Dr. Barış Ökçün tarafından muayene edilerek, gerekli tüm tetkikleri yapıldı.

    Çoklu organ yetmezliği
    Hasta geldiği zaman şuuru kapalı, tansiyonu düşük ve solunum cihazına bağlıydı. Gerekli tüm tedavilere başlandı ve yoğun bakımda takibe alındı. Yapılan tüm tetkikler neticesinde kalp fonksiyonlarının daha iyi olduğu, esas rahatsızlık nedenin infeksiyona bağlı Akut Solunum Yetmezliği ve Kronik Böbrek Yetmezliği zemininde gelişen, Akut Böbrek Yetmezliği tablosu olduğu tespit edildi.

    17 Nisan 2014'ten beri Yoğun bakım Ünitesinde tedavisi devam eden Şeyh Nazım Kıbrısi'nin yapılan tüm tetkik ve tedavilere rağmen var olan Kronik Karaciğer yetmezliğinin de etkisi ile üç günden beri durumu daha da ağırlaşmış, şuuru kapanmış ve tüm destekleyıci tedavilere rağmen tansiyon düşüklüğü devam etmiştir.

    YDÜ Hastanesi ve doktorları , 92 yaşında olan Şeyh Nazım Kıbrısi’nin hayatta kalması için tüm imkanları seferber etmiş fakat çoklu organ yetmezliği nedeniyle bugün saat 13:30 itibariyle hakkın rahmetine kavuşmuştur."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kıbrısi, toprağa verildi

    Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) "Şeyh Nazım" olarak bilinen Nazım Kıbrısi'nin cenazesi defnedildi.

    Tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden 92 yaşındaki Şeyh Nazım Kıbrısi için cenaze töreni düzenlendi.

    Törene, Kıbrısi'nin ailesi ve yakınlarının yanı sıra KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, bazı milletvekilleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, üst düzey yetkililer ve çok sayıda seveni katıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kıbrısi'nin cenazesi, tarihi Selimiye Camii'nde ikindi vakti kılınan namazın ardından dergahının bulunduğu Lefke'ye getirildi. Lefke'nin girişinden itibaren sevenleri tarafından omuzlara alınan Kıbrısi'nin cenazesi, tekbirler ve dualar eşliğinde dergah bahçesine defnedildi.

    Önce öldü denilmişti...
    CNN Türk Lefkoşa Muhabiri Ömer Bilge, sabah saatlerinde Kıbrısi'nin durumunun ağırlaştığını, ancak tıbbi olarak "öldü" denilmediğini söylemişti. Bilge hastane tarafından yapılan resmi açıklamanın "organlarının tümünün işlevini yitirme aşamasına geldiği ancak tıbbi olarak öldü denilemeyeceği" olduğunu vurgulamıştı. 

    Yakınlarına umudun kesilmesinin söylenmesi, sabah saatlerinde Kıbrısi'nin öldüğü yönünde algılanarak, haber ajanslarına bu şekilde yansımıştı.

    Şeyh Nazım Kıbrısi kimdir? 

    Şilili madenciler'in Şeyh Nazım Kıbrısi ziyareti 

    İşte Bahçeli'nin Köşk formülü  

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow