hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "31 kilo" Tophane'de

    31 kilo Tophanede
    expand

    Sanatçılar Uygar Demoğlu, Sümer Sayın, Can Kurucu, Özgür Demirci, Daniel Burkhardt, Daniela Löbbert, Patrick Presch, David Kroell'in İstanbul ve Dortmund'ta gerçekleştirilecek "31 kilo" adlı projesinin ilk bölümü, son birkaç yıldır kentsel dönüşüm hızının yoğun olduğu bir bölge olan Tophane'de sergilenecek. Sergi, daha önce ofis alanı olarak kullanılan fakat son bir yıldır da otel olmayı bekleyen The Space adı verilen bir mekanda gerçekleştirilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    31 kilo
    İstanbul - Dortmund Sergi Değişim Projesi
    Yer: The Space Boğazkesen Cad. No: 45 Kat:2, Tophane, Beyoğlu, İstanbul
    Tarih: 4 Nisan - 15 Mayıs, 2014
    4-19 Nisan, 2014 Açık Stüdyo, 19 Nisan - 15 Mayıs, 2014 Sergi
    Sanatçılar: Uygar Demoğlu, Sümer Sayın, Can Kurucu, Özgür Demirci, Daniel Burkhardt, Daniela Löbbert, Patrick Presch, David Kroell
    Organizasyonal ve küratoryal ekip: Denise Winter, Samira Yıldırım, Mehmet Kahraman, Serhat Cacekli

    31 Kilo bir sergi değişim projesi olmasının yanı sıra aynı zamanda bir konuk sanatçı programı. 4 Alman sanatçının 4 Türk sanatçıyla birlikte çalışacağı, kültürel bağlar üzerinden mekanla kurulan diyaloğu ön plana çıkartacak olan projede, The Space ilk iki haftasında açık stüdyo olarak kullanılacak ve işlerin üretim süreciyle sergi kurulum süreci ziyaretçilerle paylaşılacak.

    İstanbul ve Dortmund son yıllarda güncel sanat açısından benzer bir süreçten geçmekte. İki şehir de yeni sanat alanlarının ortaya çıkmasıyla birer kültür bölgesine dönüşme sürecini yaşıyor. 31 Kilo Sergi Değişim Projesi'nin ilk adımında dört Alman sanatçı İstanbul'a gelerek dört Türk sanatçıyla çalışacak ve ardından 2014 yılının Ekim-Kasım ayında aynı sanatçılar Künstlerhaus Dortmund'ta projenin ikinci adımını gerçekleştirecek. Projenin yapısından kaynaklanan seyahat etmek zorunluluğu sanatçıyı malzeme kullanımı açısından kısıtlarken, taşındığı coğrafi ve kültürel alanda yeni ve bilinmeyen durumlara göre hareket etmesini gerektirecek. Her sanatçı sergi alanına 31 kilo ağırlığında malzeme ve/veya eser yollayabilecek. Sanatçılar, projenin de ismini aldığı, Alman Postası'nın İstanbul'a normal kargoyla gidebilecek kutular için belirlediği üst limit olan 120 x 60 x 60 cm ebatlarında ve 31 kilogram ağırlığında bir kutu hazırlayarak çalışmaların üretileceği sergi alanına gelecek. Bu iki serginin, farklı mekânsal ve kültürel yapılarla karşılaşma deneyimini ve sanatçılar arasındaki etkileşimin sonuçlarını gösteren bir sunum olması planlanıyor. Sanatçıların yoğun bir şekilde çalışacakları, izleyicilerle de paylaşılacak olan 4-19 Nisan arasındaki ilk süreç, kültürler arası sanatsal bir diyalog kurulmasını amaçlarken, sonraki sergileme sürecini ise kişilerin değil bir topluluğun eseri haline getirecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Projede yer alan şehirlerin birer kültür bölgesine dönüşmesinde en önemli etkilerden bir tanesi de mimari yapılarının değişimi. 31 Kilo Projesi'nin İstanbul ayağı, eski bir iş hanının ikinci katında yer alan ve organizatör grup tarafından The Space adı verilen ve yakın bir zamanda otele dönüştürülecek olan geçici bir mekanda sergilenecek. Sanatçılar, sergi yapma amacıyla tasarlanmamış bu mekana, kalıcı olmayan ve serginin mobilitesini ön plana çıkartan müdahalelerde bulunarak yeni bir mimari kimlik kazandıracak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çoğu sergide enstalasyonlar, tamamlanmış bir sanat eseri olarak yer alır ve herhangi bir müdahalede bulunulmaz. 31 Kilo'nun sergi içeriği ise daha esnek bir yapıda olacak şekilde kurgulandı: İstanbul'da hazırlık süreciyle aynı anda başlayan sergileme süreci, ilk sergide yer alan işlerin ikinci sergidekilerle diyalog halinde olması ve mekan değişikliğinin sanatçıların yaratıcı süreçlerine etkisi. Bu grup etkinliğinde sanatçılar, bir küratör ekibi tarafından sadece belirlenmiş olmayacak, aynı zamanda işlerin ve yerleştirmelerin tartışıldığı ve sergi alanlarının mimari ögelerle ilişkisinin incelendiği bir paylaşım platformuna dahil olacaklardır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow