hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Devrimleri Yazmak

    Devrimleri Yazmak
    expand

    Metis Yayınları'nın Ocak ayında çıkardığı Devrimleri Yazmak - Tunus'tan Suriye'ye Arap İsyanından Sesler adlı kitap, Arap isyanlarına ilişkin çok orijinal bir derleme. Layla Al-Zubaidi, Matthew Cassel, Nemonie Craven Roderick'in hazırladığı kitapta, isyanları hazırlayan süreçlerin ve "devrimlerin" bizzat içinde yer almış insanlar, bu kez devrimleri yazıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Arap dünyasında bir mucizeye tanıklık etmenin büyüsüne kapıldık. Oysa gelişmeleri bilfiil yerinde yaşayanlar için, bu olaylar uzun zamandır geliyorum diye bas bas bağırıyordu. Yemenli aktivistlerin bazı hükümetlerin aslında ne kadar baskıcı olduğunu anlamaları, uluslararası medyanın diktatöre "diktatör" demeyi nihayet içine sindirmesinden çok daha öncesine tekabül ediyordu. Spot ışıkları bu despotlara ve onlara karşı gerçekleştirilen kitlesel protestolara çevrilmeden çok önce, zorbaların mutlak idaresine meydan okumak için her şeyini çoktan feda etmiş sayısız insan vardı. Mücadele Muhammed Buazizi'yle başlamadığı gibi, diktatörün biri Suudi Arabistan uçağına binip kaçtığında ya da bir diğeri kafasına bir kurşun yediğinde de bitmedi. Bunca zamandır Mısır'ın zindanlarına, Bahreyn'deki protestolara ya da Tunus'taki hileli seçimlere dikkat çekmeyen medya, halkın sokaklara dökülmesiyle birlikte Arap dünyasını ön sayfalarına taşıdı. Ama medyada ayaklanmalar hakkında konuşan baskın sesler genelde sokaklarda mücadele edenlerden çok, uzaktan yorum yapan profesyonel "uzman"lardı.

    Devrimleri Yazmak işte bunu telafi etmeyi amaçlıyor. Otokratik yönetimlere, insan hakları ihlallerine, siyasetin yozlaşmışlığına ve yoksulluğa karşı, insanlıkdışı polis saldırıları, biber gazı, dayak, gözaltı, işkence, taciz ve tecavüze karşı, Arap dünyasındaki komşu halkların birbirini etkileyen kadim mücadelelerini, halen devam etmekte olan bu sürece bilfiil katkıda bulunmuş kişilerin tanıklıklarıyla aktarıyor. Geçmiş, şimdi ve gelecek arasında, kişisel olan ile siyasalın kesişiminde yer alıyor. İsyanların nedenlerine, bundan sonra neler olabileceğine dair muazzam içgörüler sunuyor ve umutla tekrar tekrar hatırlatıyor: Bu daha başlangıç...

    Al-Zubaidi, Cassel ve Roderick, sunuş yazısında kitabı şöyle anlatıyor:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Televizyonlarda tanık olduğumuz şey, büyük bir mücadelenin ufak bir kısmından ibaretti. Bu mücadele Muhammed Buazizi'yle başlamadığı gibi, diktatörün biri bir Suudi Arabistan uçağına binip kaçtığı ya da bir diğeri kafasına bir kurşun yediği zaman bitmedi. Bunca zamandır Mısır'ın zindanlarına, Bahreyn'deki protestolara ya da Tunus'taki hileli seçimlere dikkat çekmeyen medya, halkın sokaklara dökülmesiyle birlikte Arap dünyasını ön sayfalarına taşıdı. Libyalı genç yazar Mohamed Mesrati'nin ilerleyen sayfalarda söylediği de bu: "Libya diasporasından insanlar, birdenbire yerel ve uluslararası basında Libya'dan görüntüler, Kaddafi'den değil de sıradan Libyalılardan söz eden başlıklar görmeye başladı. Bayilerde sıralanmış gazetelerin önünde afallamış halde kalakaldım.

    Malek Sghiri Tunuslu genç bir öğrenci. Onunla 2011 Martı'nda Tunus'ta karşılaştık. Tunus'ta öğrenci yürüyüşlerine önderlik etmiş, memleketi Thala'da güvenlik güçlerine karşı savaşmıştı. Dışarıda binlerce gösterici Bin Ali'nin ülkeden kaçtığı haberini sevinçle haykırdığı sırada, Burgiba Bulvarı'nda İçişleri Bakanlığı'nın kötü şöhretli hapishanelerinde tutulmakta ve işkence görmekteydi. Serbest bırakıldıktan sonra, özellikle gençliğin temsiliyle ilgili konularda faaliyetlerini sürdürdü.

    Bu kitaba katkıda bulunan herkes, ülkesindeki olayların seyrini etkiledi ya da bunlardan etkilendi: San'a'dan Jamal Jubran gibi, kimi yıllarca yetkililerin tacizine maruz kaldı, kimi de Mısırlı Yasmine El Rashidi ve Safa Al Ahmad gibi, ülkesinin öyküsünü uluslararası platformlarda seslendirdi. Ghania Mouffok, uzun yıllar boyunca Cezayir'de eleştirel bir ses oldu; Mohamed Mesrati, Kaddafi yönetiminde zulme uğrayan ailesiyle birlikte ülkesinden kaçan ve 2005'ten beri Birleşik Krallık'ta yaşayan genç ve yetenekli bir yazar."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Devrimleri Yazmak - Tunus’tan Suriye'ye Arap İsyanından Sesler
    Hazırlayanlar: Layla Al-Zubaidi, Matthew Cassel, Nemonie Craven Roderick
    Çeviri: Nesrin Demiryontan

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow