hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şişli'de yeni bir plak dükkanı: "Jammin's Vinyl Records"

    Şişlide yeni bir plak dükkanı: Jammins Vinyl Records
    expand
    KAYNAKGözde Akgüngör Pamuk / Cnnturk.com

    İster moda olarak görün ister analog müziğin hakettiği yeri yeniden kazanması; gerçek şu ki plak dinleyen müzikseverler çoğalıyor. Plak dükkanları da öyle... Son olarak plak dinleyicisinin ilgisini çeken bir dükkan daha açıldı: "Jammin's Vinyl Records". Jammin's'in sahibi Cem Ülkü plak dinlemenin gelip geçici bir heves olmadığını düşünüyor ve "Bir plağa sahip olmak, müziğe dokunmak gibi birşey" diyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hikaye tanıdık, kariyerini plazalarda sürdüren bir beyaz yakalı bir gün yeter deyip gönlündeki işi yapmak için kolları sıvar. Cem Ülkü de yakın zamana kadar plaza insanlarından biriydi, ta ki hep hayalini kurduğu plak dükkanını açana kadar. Ülkü, üniversite yıllarında Heidelberg, Almanya'da Dj'lik yapmaya başlayıp iş hayatı ile birlikte Dj'lik yapmayı da sürdürdü. Bu sırada hatırı sayılır miktardaki plak koleksiyonu gün geçtikte daha da büyüdü. Ve plak koleksiyonu genişledikçe hayaline daha da yaklaştı. 

    Cem Ülkü, artık "Jammin's Vinyl Records" adlı dükkanı ile müzikseverleri 2. el plaklarla buluşturuyor.Ülkü, plak dükkanını "analog dünyanın sonsuz tınılarında huzur arayan rahatsız ruhların buluşma noktası" olarak tanımlıyor. Biz de rahatsız ruhların buluşma noktasını ve analog dünyadaki huzuru kendisine sorduk. 

    Her yerden bedavaya dijital müzik dinlemek dururken, tonla masraf yapıp analog müzik dinlemenin cazibesi nedir, anlatır mısın? 

    Müziğin şu anda içinde bulunduğu durum; milyonlarca eski veya yeni sanatçının koca bir içerik okyanusunda var olma çabasından ibaret. Kimin pazarlaması daha iyi ise topluma onlar sunuluyor veya pazarlanıyor. Binlerce kişinin  sırada beklediği bu durumda, müziğin hemen tüketilmesi isteniyor. Dijital ortam da bu duruma vasıta olarak kullanılıyor. Dijital müzik dinlemenin kötü olduğunu savunmuyorum. Hatta indie sanatçıları desteklemek ve onları öğrenmek için harika bir mecra. Fakat müzik dinlemenin bir deneyim olduğunu düşünüyorum veya vakit ayırılması gereken bir uğraş... Aynı zamanda müziğin kalite kayıpları ile dolu dijital formatlarda dinlenildiğinde duygu kaybına uğradığını görüyorum. Öte yandan bir plağa sahip olmak, müziğe dokunmak gibi birşey. İç kabındaki şarkı sözlerini okumak, albüm kapağına bakmak, tüm müzisyenlerle ilgi bilgileri incelemek inanılmaz mutluluk veriyor... Bir kez alındıktan sonra sizinle ömür boyu arkadaşlık edebilecek bir format plak, bu yüzden cazibesi hiç bitmez. Bir nevi yol arkadaşınızdır o.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şişlide yeni bir plak dükkanı: Jammins Vinyl Records

    Plak satışlarının arttığını gösteren veriler var. Türkiye'deki plak piyasası için de söylenebilir mi bu?

    ​Doğrudur, plak satışları dünyada, son 5 yılda katlanarak artıyor. Tüm dünyada yaklaşık 700 adet plak basım tesisi ​​ kaldı ve taleplere yetişemiyorlar. Büyük plak şirketleri bile nerdeyse 1 ay sıra bekliyor plak bastırmak için. Plak basım tesisleri veya vinyl pressing plant denilen ​​bu yerler tamamen eski teknoloji ile çalışıyor. Yani plak üretimi ilk yıllarda nasılsa şimdi de öyle yapılıyor. Yedek parça bulmak çok zor, eski veya kapatılan tesisler satın alınıp onlara, yeniden manuel olarak yedek parça üretiliyor ve bu şekilde hayatta kalıyorlar. Üzücü olan şu Türkiye'de eskiden plak basımı yapan bir çok tesis vardı. Bunların hepsi yok olup gitti. Tesislerdeki ekipmaların çoğu Rusya, Çek cuhmruriyeti gibi ülkelere satıldı. Türkiye'de eskiden çok canlı olan 45'lik piyasası öldü. Bana göre Türkiye'de müzik sektörüne vurulan en büyük darbelerden biridir bu...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şu anda Türkiye de müziğini plak formatında bastırmak isteyen herkes yurtdışına bağımlı durumda. Bu çok acı bir durum. Türkiye'deki plak piyasasında bir hareketlilik var, gençler iyi müzik dinlemek istiyor bu yüzden plağa ve analog kayıtlara bir dönüş var diyebiliriz, henüz istenen düzeyde olmasa da gözle görülür bir ilgi mevcut.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şişlide yeni bir plak dükkanı: Jammins Vinyl Records 
    Müzisyen Feridun Düzağaç da Jammin's'in müdavimlerinden...

    Plak merakını gelip geçici bir heves olarak görenler var. Plak ilgisinin artmasında bunun da bir payı olduğunu düşünüyor musun? 

    Plak dinlemek şu an yükselen bir trend, moda. Bu akımın plağa olan ilginin artmasında payı olduğunu düşünüyorum. Muhtemelen bazı dinleyiciler için geçici bir heves olarak kalacaktır. Öte yandan bazıları için de kalıcı bir hobi veya tutku haline dönüşeceğine inanıyorum. Gerçek
    müzik severler bu zehiri bir kez içinde hissettiği zaman kolay kolay bırakamaz..

    Plaklarına bakınca belli bir müzik türü öne çıkıyor mu?

    ​Plaklarımda belli bir türde yoğunluk yok. Aşağı yukarı her türden plak mevcut. Kişisel olarak ben her türlü müziği dinlemeye gayret ediyorum​, öte yandan kendimi daha yakın hissettiğim müzik türleri mevcut. Classic Rock, Punk, Disco, Soul/Funk Electronic vs. ​

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şişlide yeni bir plak dükkanı: Jammins Vinyl Records 
    Funda Arar da plak meraklılarından...

    En çok neler satılıyor/ soruluyor?

    ​70'lerin progressive rock klasikleri genel olarak herkes tarafından sorulur. Led Zeppelin, Pink Floyd, Deep Purple vs. Bunlar zaten ekmek, su gibidir. Ama devamlı olarak bulundurulması zordur. Kişisel olarak insanların daha farklı türleri, sanatçıları ve grupları da dinlemelerini arzu ediyorum...​ Genel anlamda bu noktada bi sıkıntı var.

    Dükkandaki en pahalı, en değerli plak hangileri?

    ​Dükkanda çok pahalı plak yok diyebilirim. Zaten sattığım plaklar hep ikinci el kullanılmış plaklar. Fiyatı 150 -300 TL arasında olan birkaç plak var​... Bob Dylan, Fayrouz, Carmen Opera vs.

    Türkçe plaklar içerisinde pahalı olan plaklar var. Fakat bunların fiyatlarının suni olarak piyasada arttırıldığını düşünüyorum. Sıradan Türkçe albümlere 500 - 1000 TL fiyatlar isteniyor. ​​

    Müşterilerin kimler? Nasıl bir kitle?

    ​Genel olarak iyi müzik dinlemek isteyen, plak koleksiyonculuğu yapan veya başlamak isteyen ​ ​bir kitle diyebilirim​.  

    Şişlide yeni bir plak dükkanı: Jammins Vinyl Records

    Jammin's Vinyl Record
    Online satış da yapan Jammin's'in web sitesine buradan, Twitter profiline buradan, instagram hesabına ise buradan ulaşabilirsiniz. 

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow