hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bir yalnızın anatomisi: Karahindiba artık sahnede

    Bir yalnızın anatomisi: Karahindiba artık sahnede
    expand

    ''Biliyorum bunun için bekliyorsunuz, akşam eve döndüğünüzde anlatacağınız bir hikaye için…'' diyerek çağırıyor bizi, Karahindiba oyunu. Sinan Sülün'ün Karahindiba kitabı, tek kişilik bir oyun olarak sahneye taşındı. Yazmaktan başka çaresi olmayan, plaza hayatından ve aslında genel olarak hayattan sıkılmış bir adamı izlemeye hazır mısınız?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Karahindiba, tohumlarını taşıyan çiçek kömeçlerinin beyaz toplara dönüşmesi ve bu beyaz topçukları oluşturan meyve kapçıklarının en hafif rüzgarda bile uçup çevreye dağılmasıyla bilinen bir bitkidir. Tohumların dört bir yana uçuşup gökyüzünde savrulan her bir karahindibanın gittikleri yerlerdeki hayatlarını merak etmeyeniniz var mı? İşte bu oyun; yazmaktan başka çaresi kalmayan bir yazarın (Sinan Sülün) ve oynamaktan başka çaresi kalmayan bir oyuncunun (Sertaç Demir) bir araya gelmesidir.

    Sülün'den mağlup olanların hikayesi...

    Yazar Sinan Sülün'ün ilk kitabı olan Karahindiba kitabından ele alınan öykü, en büyük hayali yazar olmak olan Adnan Çubuk'un işsizlik kıskacı içerisindeki yaşam mücadelesini, karahindiba tohumları misali dağılan zihnindeki diğer Adnan Çubukları arayışını anlatmaktadır. İçinde bulunduğumuz sosyo-ekonomik koşulları,  insanı kendisine benzetmeye çalışan toplumu ve toplumsal ilişkileri, kendisi gibi olmaya çalışan Adnan Çubuk üzerinden edebi bir dil ile anlatan öyküyü, oyunu oynayan Sertaç Demir uyarlamıştır. Oyunun yönetmenliğini ise Cevdet Bayram üstlenmiştir. Oyunun çalışma aşamasında aşağıda ismi geçen ekip bir araya gelmiş,  bu ekibe de Mask Kara Tiyatrosu kapılarını açmıştır. Oyun 7- 14 Kasım'da Mask Kara Tiyatro'da sahnelenecek. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mask-Kara Tiyatrosu Hakkında:
    Mask-Kara Tiyatrosu 1994 yılından bu yana kesintisiz olarak muhtelif sahnelerde perdelerini açmış ve oyunlarını düzenli olarak sergilemiştir. 2007 yılında çok eski bir binanın tadilatını gerçekleştirerek ülke tiyatrosuna 240 koltuklu yepyeni bir profesyonel sahne kazandırmıştır. Ticari unvanını, çok amaçlı olmasını düşünerek; Nazif USLU ve Nurhan USLU tarafından ''Su Gösteri Sanatları YAY. ORG. HİZ. LTD. ŞTİ.'' olarak belirlemiş ve Mask-Kara Tiyatrosu'nun adını baki tutarak, şirketin adını yenilemiştir.


    8 Ekim 1994'de kurulan Mask-kara Tiyatrosu kurulduğundan bu yana; 15 çocuk oyunu olmak üzere, toplam 40 oyunu sahneye koymuştur. Oyunlarını İstanbul'un muhtelif sahnelerinde sergilemiş ve Anadolu illerine yoğun turneler gerçekleştirmiştir. Adana Altın Koza ve Antalya Altın Portakal Film Festivallerinde gösteriler yapmış, Uluslararası Mardin Tiyatro Festivali, Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali, Uluslararası Bursa Nilüfer Belediye Festivali , Uluslararası Akdeniz Tiyatro Festivali Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali'nin yanı sıra bir çok Festivale katılmıştır.

    ''Karahindiba'' Kitap Hakkında:

    Tanrı benden bir ısırık almış, tadımı beğenmemiş, bir kenara fırlatıvermişti.

    "Karahindiba, her dört kişiden birinin işsiz olduğu, otuz kişilik bir iş kadrosuna beş bin kişinin başvurduğu, üniversite mezunlarının asgari ücret + prim + yol formülü ile bile iş bulamadığı, iş görüşmelerinde 'Eğer ormanda bir canlı olsaydınız ne olurdunuz?' gibi garip sorular soran insan kaynakları uzmanlarının ve sigortanın olmazsa olmaz olduğu gerçek ama bir o kadar da fantastik bir dünyayı, mizahın teselli edici, lezzetli dilini kullanarak anlatıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sinan Sülün ilk hikâye kitabı Karahindiba'da fonda duyulan hevesli bir uğultuyu heyecanlı kalp çarpıntılarıyla dengeliyor ve sıkı bir yazarın geleceğinin müjdesini veriyor.

    Okuyun, pişman olmayacaksınız."

    Metin Üstündağ

    Yazar Hakkında:

    Sinan Sülün 1980 yılında İstanbul'da doğdu. 2002 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden mezun oldu. 2002-2005 yılları arasında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İletişim Anabilim dalında yüksek lisansını tamamladı. Hayvan Kültür Sanat Dergisi'nde ve Zipİstanbul dergilerinde editör olarak çalıştı. Birikim, Atlas Tarih, İstanbulArt News, Psikeart, Notos, Kültür Mafyası, egoistokur gibi birçok dergi, gazete, internet sitesinde yazıları yayınlandı. Şu an OT Dergi'de ''Tali Yol'' başlığı ile köşe yazılarına devam etmektedir. Yazarın ilk kitabı olan Karahindiba adlı hikaye kitabı Sel Yayınları'nca yayımlandı. Sülün, halen özel bir şirkette Eğitim Uzmanı olarak görev yapmaktadır.

     

    Tiyatro Tatavla sezonu açıyor! 

    Güneş Batarken Bile Büyük

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow