hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    5 aylık bebeğin kalbindeki delikler ameliyatsız kapatıldı

    5 aylık bebeğin kalbindeki delikler ameliyatsız kapatıldı
    expand

    Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bölümü'nde, 5 aylık Yusuf Aydoğdu'nun kalbindeki 2 delik ameliyatsız yöntemle kapatıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ERÜ Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Nazmi Narin, bu vakanın, iki karıncık arasındaki delik ameliyatsız yöntemle kapatılan en küçük yaştaki vaka olduğunu, dünyada da nadir vakalardan biri olabileceğini söyledi. Prof. Dr. Nazmi Narin şunları kaydetti:
    "Yusuf bize geldiğinde 5 aydır takip edilen, gelişme geriliği olan, hem kalbinde hem de diğer organlarında sorun olan bir hastaydı. Hastayla ilgili değerlendirmemizde mevcut şikayetlerine ek olarak böbreklerinde de taşlar ortaya çıktı. Biz öncelikli olarak bu çocuğun kalbindeki sıkıntıyı nasıl gideririz, onun arayışına girdik. Ailenin de bu konuda desteğini ve olurunu alınca kalpteki delikleri iki yöntemle kapatmamız söz konusu idi. Biri açık ameliyat, diğeri ise kapalı yöntem. Çocuğun kalbindeki delikleri açık ameliyatla kapatırsak hem gelişme geriliği, hem de diğer sorunlar daha ciddi sıkıntılara neden olabilecekti. Sonunda kalbin iki karıncık arasında bulunan VSD denilen delik ve kalbin iki karıncık arasında bulunan ASD denilen orta boydaki deliği cerrahiye gitmeden, hibrid yöntem desteği de almadan kasıktan girerek kapatmayı planladık."

    "Riskli ve zor operasyon"

    Bu operasyonun çok riskli ve zor bir işlem olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Narin sözlerini şöyle sürdürdü:
    "Çünkü kalpte konum itibari ile bu delikler tehlikeli yerdedir. Dolayısıyla riski fazladır. Biz bu riskleri minimale indirdik. Hata olmadı. Yaş ve kilo itibari ile şu ana kadar hibrite de başvurmadan en küçük vakayı tedavi ettik. Bu da bizim gururumuz, onurumuz. Çocuk şu an oldukça sağlıklı. Yiyiyor, içiyor. İştahı yerine geldi. Hastanemizden birkaç gün içerisinde taburcu edeceğiz."
    Küçük çocuğun babaannesi Semiha Aydoğdu, torununu sağlığına kavuşturan doktorlara teşekkür etti.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow