hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sigara boyun fıtığını tetikliyor

    Sigara boyun fıtığını tetikliyor
    expand

    Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Ahmet Menkü, 3 gün boyunca geçmeyen boyun ağrıları konusunda mutlaka bir uzmana gidilmesini önerdi. Prof.Dr. Menkü "Sigara kullanan kişilerde, özellikle genç yaşlarda sigaraya başlayanlarda, boyun yapısı çok kısa sürede bozulmaktadır. Sigara, akciğer kanserine genellikle 20 yıl gibi uzun bir dönemde neden olurken, sigara içen kişilerde ilk 5 yıl içinde boyun fıtığı vakalarına rastlanmaktadır" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Boyun tutulması, geçmeyen boyun ağrısı, ağrının omuza ve kola yayılması, ileri dönemde omuz ile kol hareketlerinin sınırlanması ve uyuşmalarla kendini gösteren boyun fıtığı, modern çağın en önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. Memorial Kayseri Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü'nden Prof. Dr. Ahmet Menkü, "Boyun, bele göre daha narin bir yapıda olduğundan, boyundaki deformasyonlar daha erken yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Sürekli aynı noktaya bakma, boynu uzun süre aynı noktada tutma, bilgisayar karşısında uzun çalışma süreleri geçirme, soğuk esen klimanın karşısında durma boyun fıtıklarının en önemli nedenleri arasında yer almaktadır. Uzun süre televizyon izleyen kişiler, masa başında saatlerini geçirenler, egzersiz yapmayanlar ve hareketsiz yaşayanlar da boyun fıtığı riski altındadır" dedi.

    Boyun fıtığının genellikle ince, narin ve uzun boyunlu insanlarda görüldüğünü belirten Prof.Dr. Menkü, bu tip insanların kas yapılarının daha zayıf olduğunu ve çevresel faktörler ile yaşam biçiminden çok daha kolay etkilendiklerine dikkat çekti.

    Sigara boyun fıtığını tetikliyor

    Boyun fıtığında sigara kullanımı ve genetik faktörlere dikkat edilmesini öneren Prof.Dr. Menkü, "Sigara kullanan kişilerde, özellikle genç yaşlarda sigaraya başlayanlarda, boyun yapısı çok kısa sürede bozulmaktadır. Sigara, akciğer kanserine genellikle 20 yıl gibi uzun bir dönemde neden olurken, sigara içen kişilerde ilk 5 yıl içinde boyun fıtığı vakalarına rastlanmaktadır. Genetik faktörler de boyun fıtığı üzerinde etkilidir. Eğer kişinin ailesinde boyun fıtığı vakaları varsa, fıtık olma riski de artmaktadır" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Prof.Dr.Ahmet Menkü, sözlerini şöyle sürdürdü: "Uygunsuz çalışma ve uyuma pozisyonları boyun fıtığının oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Oturur vaziyette uyuyakalmak, önemli bir fıtık faktörüdür. Bu tür alışkınlığı olan kişilerde boyun yastığı kullanılması gereklidir. Gece uykusunda en az 6-8 saat vakit geçirildiği için boynu destekleyen ve boyun boşluğunu dolduran ortopedik yastıklar kullanılmalıdır."

    Hazır gıda hasta ediyor

    Kanser tedavisinde yeni aşı yolda

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow