hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uyku apnesi hafızayı etkiliyor

    Uyku apnesi hafızayı etkiliyor
    expand

    Neurology dergisinde yayımlanan araştırmada, 55 yaşın üzerinde 2400 denek incelendi. Uyku apnesinden şikayetçi olan kişilerin, iyi uyuyan kişilere göre 10 yıl önce unutkanlıktan ve düşünme becerileriyle ilgili diğer sorunlardan yakındıkları saptandı. Uyurken nefes almakta zorlanan kişilerin daha erken yaşlarda hafıza sorunları yaşadığı belirlendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uyku apnesinden şikayetçi olan kişilerin, iyi uyuyan kişilere göre 10 yıl önce unutkanlıktan ve düşünme becerileriyle ilgili diğer sorunlardan yakındıkları saptandı.

    BBC Türkçe'de yeralan habere göre bu bulgu, kötü bir uyku ile hastalıklar arasında kurulan ilişkiyi pekiştirir nitelikte.
    ABD'de kapsamlı bir Alzheimer araştırması yürüten bilim insanları, özellikle uyku apnesi çektiklerini belirten gönüllüler üzerinde inceleme yaptı.
    Uyku apnesinde, boğazdaki kaslar gevşeyerek solunum yolunu engelliyor ve soluk almayı güçleştiriyor.
    Uyku apnesi hastaları genellikle yüksek sesle horluyor ve gece boyunca birçok kez uyanıyor.

    Beyne giden oksijen çok önemli

    Araştırmacılar bazı hastalarda, beyin dahil önemli bazı organların yeterince oksijen alamamasından kaygı duyuyor.

    Araştırmaya göre solunum yollarının açık tutulmasını ve oksijen girişini sağlayan CPAP cihazını kullanan az sayıda uyku apnesi hastası, hafıza kaybı sorunundan şikayetçi olmadı.
    Araştırmacılar şimdi CPAP tedavisinin bu alandaki faydasını belirlemek için daha geniş çaplı bir çalışma yapıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İngiltere'deki Alzheimer Araştırma kuruluşundan Dr. Simon Ridley, "Bu çalışma, uyku sırasında solunumdaki aksaklığın, ilerki yaşlarda görülen hafıza ve düşünme becerilerindeki gerilemede bir risk olabileceğini gösteriyor; ama buna neden olduğunu kanıtlamıyor." diyor ve ekliyor:
    "Beyne iyi düzeyde oksijen girmesi, beyin sağlığı açısından çok büyük önem taşıyor. Uyku apnesi tedavisiyle daha ilerki yaşlarda hafıza ve düşünme sorunları arasında kurulan ilişki de ilginç."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow