hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uyuşturucu bağımlılarının bebekleri sorunlu doğuyor

    Uyuşturucu bağımlılarının bebekleri sorunlu doğuyor
    expand

    İskoçya'da yapılan bir araştırmaya göre, uyuşturucu bağımlısı annelerin bebekleri, altı aylıkken gelişim sorunları ve görme bozuklukları yaşıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    80 bebeğin incelendiği araştırmanın sonuçları, Early Development Journal adlı dergide yayımlandı.
    Araştırmada, anneleri uyuşturucu bağımlısı olan bebeklerin sosyal iletişim, koordinasyon ve merkezi sinir sistemlerinin diğerlerine kıyasla daha zayıf olduğu belirlendi.
    Araştırmacılar sonuçların "oldukça endişe verici" olduğunu kaydetti ve bu bebeklerin daha yakından izlenmesini tavsiye etti.
    Ancak çocuk sağlığı uzmanları, dezavantajlı durumun ebeveynlerin çocuklarıyla yeterince ilgilenmemesiyle bağlantılı olabileceğini söyledi.
    İngiltere Kraliyet Koleki Pediyatri ve Çocuk Sağlığı Bölümü Sözcüsü Doktor Martin Ward Platt, söz konusu araştırmada, çocukların "ihtiyaçlara yanıt verilmeyen bir ortamda" büyütülmelerinin etkilerinin dikkate alınmadığını belirtti.
    Dr. Platt, "(Bu sonuçlar) tamamen ebeveyn-bebek ilişkisinin eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir" dedi.

    20 yıl sonraki haliniz nasıl olacak?

    "Özgün bir çalışma"

    Son araştırmayı yürüten ekibin başında bulunan Glasgow Üniversitesi'nde pediyatrist Doktor Helen Mactier ise altı ay boyunca çok sayıda bebeği takip ettiklerini söyledi. Doktor HelenMactier, özgün araştırmalarında annelerin hamilelik sırasında kullandığı uyuşturuculara dair de derinlemesine bilgi topladıklarını ifade etti.

    Araştırmada mülakatların yanı sıra idrar ve bebek dışkısı üzerinde de tahlil yapıldı. Tahlillerde metadonun yanı sıra benzodiyazepin, esrar ve benzer maddelere rastlandı. Uyuşturucuya maruz kalan bebeklerin, anneleri uyuşturucu kullanmayan bebeklere nispeten daha küçük kafa ile doğdukları görüldü. Ancak altı ay içinde bebeklerin boyutlarının ve ağırlığının eşitlendiği gözlemlendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Görme sorunları yaşıyorlar

    Uyuşturucu bağımlısı annelerin çocukları denge, koordinasyon, oyuncaklara ulaşma ve onları tutma, göz teması, ses çıkarma ve sese yanıt verme gibi konularda tabi tutuldukları testlerde daha düşük puan aldılar.
    Dr. Mactier, bu bebeklerinin yüzde 40'ının göz teması testinde başarısız olduğunu çünkü görme kaybı sıkıntısı yaşadıklarını ya da gözlerinin şaşı olduğunu veya kaydığını söyledi.
    Ayrıca bu bebeklerin gelişim testinde de daha düşük puanlar aldı. Ancak bunun uyuşturucuya maruz kalmalarından mı, yoksa hastanede uyuşturucudan temizlenmeleri için hastanede uzun süre tutulmalarından mı kaynaklandığı netleşmedi.

    Çok daha hassaslar

    Dr. Mactier, uyuşturucu bağımlısı annelerden doğan bebek sayısında düşüş olduğunu belirtmekle birlikte, hala ciddi sayıda bebeğin uyuşturucu nedeniyle "çok hassas" bir durumda olduklarını söyledi. Mactier, bu bebeklerin yakından takip edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
    "Biz hep bu çocukların dezavantajlı konumda olabileceğinden şüpheleniyorduk. Bu çalışma, şüphemlerimizin doğru olduğunu kanıtlıyor. Özellikle görme bozuklukları çok endişe verici zira bebeklerin vücutlarındaki kimyasallar temizleneli altı ay olmuştu" diyen Mactier, bu çocukların okulda sosyal olarak da dezavantajlı konumda olabileceğine dikkat çekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dini okulda çalışan öğretmen porno yıldızı çıkınca kovuldu

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow