hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    900 yıldır çürümeyen beden artık görülemeyecek

    900 yıldır çürümeyen beden artık görülemeyecek
    expand

    Kastamonu'nun fethi sırasında 12. yüz yılda ölen Aşık Sultan, bedeninin çürümemesi ile biliniyor ve türbesi ziyaretçi akınına uğruyordu. Aşık Sultan'ın çürümeyen bedeni, dinen uygun olmadığı gerekçesiyle 900 yıl sonra toprağa verildi ve sandukası da bedeni görülemeyecek şekilde kapatıldı. Çevre halkı ziyaretçi akınına son veren bu uygulama nedeniyle fetvayı veren Diyanet'e, "1116'dan beri bu şekilde geliyordu, şimdi niye değişti?" diye tepki gösterdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kastamonu’nun en çok ziyaret edilen mekanlarının başında gelen Aşıklı Sultan Türbesi, durumu ilginç bulan ziyaretler tarafından çürümeyen bedeni görmek için Türkiye’nin dört bir yanından ziyaret ediliyor. Aşıklı Sultan halk arasında "Ayağı Yanık Sultan" olarak da biliniyor.

    Aşıklı Sultan Türbesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Nihat Sofuoğlu, Kastamonu’da en fazla ziyaret edilen türbelerin başında Aşıklı Sultan Türbesi’nin geldiğini söyledi. Sofuoğlu, şehre gelen ziyaretçilerin büyük bir bölümünün türbedeki 9 asırdır çürümemiş bedeni görmek istediklerini belirterek, şunları anlattı:

    Hacettepe Üniversitesi'nde skandal

    "Geçtiğimiz yıl türbede yeni bir dizayna gidildi. Restorasyon çalışmalarının hemen akabinde zatların toprağa defnedilmesi gündeme geldi. Daha öncesinden Aşıklı Sultan’ın yattığı sandukanın ayak kısmında camekan içerisinde zatın çürümeyen ayak kısmı görülebiliyordu. Bunun teşhir olduğu ve dinimize uygun halde toprağa defnedilmesi gündeme geldi. Bu konuda bir doktorun Facebook'taki bir yazısı üzerine gündeme gelmiş. Vakıflar Bölge Müdürlüğünden, beni çağırdılar ve ‘ne yapmamız’ gerektiğini sordular. Aşıklı Sultan, 1116 yılından bu yana bu şekilde geldi, bugün değiştirmenin yanlış olacağına inanıyoruz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekrem Dumanlı'ya bunlar soruldu

    Honsalar Mahallesi Muhtarı Hüseyin Aksoy da restorasyonun ardından ziyaretçi gelmediğini belirterek, türbenin eski haline dönmesini istediklerini söyledi.

    Vakıflar Bölge Müdürü Yavuz Yücebıyık ise, türbede Aşık Sultan'ın ayağının gösterilmesinin doğru olmadığıyla ilgili kendilerine başvurular yapılması üzerine konuyu araştırdıklarını ve müftülüğe görüş sorduklarını, daha sonra da sandukanın açık olan kısmını kapattıklarını söyledi. Türbeyi görmek için şehre gelenlerde bu durumun hayal kırıklığı yarattığını ifade eden Yücebıyık, "Bizde, bunu nasıl çözebiliriz diye kendi içimizde düşünüyoruz. En sonunda Kastamonu, ahşap bir şehir olduğu için ahşap ferforje karışımı bir düzenleme yapacağız. Bunun üzerine bir bilgisayar monte etmeyi düşünüyoruz. Bilgisayarda hem diğer ziyaret mekanlarını göstereceğiz hem de Aşıklı Sultan’ın daha önceki görüntülerini anlatan ve ayağının resimlerini gösteren bilgi ve belgelerini bilgisayara yerleştirip, insanlara bu şekilde sunmayı düşünüyoruz. Planlamamız içerisinde bunlar bulunuyor. Bunu yapabilirsek daha faydalı olacağının inancındayım. Bana göre de kapatılmasının doğru olacağını düşünüyorum. Kurumumuz olarak şu anda çürümeyen bedenlerin fetvada belirtildiği gibi toprağa defnedilmesi gibi bir düşüncemiz bulunmuyor” şeklinde konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Putin konuştu: "Bugünkü durumdan iki yılda çıkarız"

    Kastamonu Müftüsü Osman Aydın da “Biz de, konuyu Diyanet İşleri Başkanlığına sorduk. Diyanet İşleri Başkanlığımız da, konunun hassasiyeti bakımından fetvaya sordu. Fetva da, ‘Topraktan yaratılan insanın öldüğünde yine toprağa verilmesi İslami bir esastır. Cenazenin kabre defnedilmeyip teşhiri şeklindeki uygulama, İslam’ın cenazelerin defni ile ilgili hükümlerine aykırıdır’ şeklinde görüş bildirdi. Bunun üzerine bizde, Vakıflar Bölge Müdürlüğümüzü fetvanın verdiği cevabı üst yazıyla bildirdik” dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow