hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Akdeniz ve Ege'de sel ve su baskınları

    Akdeniz ve Egede sel ve su baskınları
    expand

    Yurtta etkili olan sağanak yağış bazı illerde sel ve su baskınlarına neden olurken, derelerin taşması sonucu tarım arazileri zarar gördü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Denizli'de etkili olan sağanak yağış özellikle Acıpayam İlçesi'ndeki Dalaman Çayı'nın geçtiği bölgelerde büyük hasara yol açtı. Çayın taşması nedeniyle tarım arazileri gölete dönerken, Gökçük Mahallesi'nde de 7 ev ve bir camiyi sel suları bastı. Bölgede 7 mahalleye ulaşımı sağlayan karayolunda köprüler ve yollar çöktü. Evlerinde mahsur kalanlar belediye ekipleri tarafından kurtarıldı.

    Acıpayam İlçesi'ndeki Dalaman Çayı yoğun yağmur yağışı nedeniyle taştı. Taşkın nedeniyle çay boyunca ve çevresindeki tarım arazileri su altında kalarak gölete döndü. Gölcük Mahallesi'nde 7 ev ve bir cami su altında kaldı. Gölcük Mahallesi'nden diğer 7 mahalleye ulaşımı sağlayan karayolunda iki ayrı köprü ve karayolunun bazı bölümlerinde şiddetli akıntı nedeniyle hasar meydana geldi. Evlerinde mahsur kalanlar, belediye ekipleri tarafından kurtarıldı. Evleri su altında kalan vatandaşlar, akrabalarının yanlarına yerleşti. Vatandaşlar, yetkililerden yardım isterken, sel suyunun bir anda geldiğini, canlarını zor kurtardıklarını söylediler.

    Bakan Zeybekci'den Tavaş İlçesi'ndeki sel bölğesinde inceleme

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Denizli'de iki gündür etkili olan sağanak yağış sonrası taşan derelerin su baskınlarına yol açtığı Tavas İlçesi'ndeki tarım arazilerinde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci inceleme yaptı. Bağlar Mahallesi'ndeki tarım arazilerini gezen Zeybekci, ilk olarak AK Partili Tavas Belediye Başkanı Turhan Veli Akyol'dan bilgi aldı. Ardından Denizli-Muğla Karayolu her iki tarafındaki gölete dönüşen tarım arazilerini yerinde inceleyen Zeybekci; Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu'dan bilgi aldı. Zeybekci'ye Denizli Valisi Şükrü Kocatepe, AK Parti Denizli milletvekilleri Bilal Uçar, Mehmet Yüksel ve Nurcan Dalbudak da eşlik etti.

     24 saat içinde 72 kilogram yağış 

    Son 24 saat içinde kente metrekareye 72 kilogram yağış düştüğünü belirten Zeybekci, "Tavas'ta Akyar Barajının dolmasıyla Bağlar Mahallesi'ndeki bazı yerleşim yerleri ile Deliçay denen bölgede Pınarlar, Garipköy, Uluköy, Medet, Altınova, Çiftlik mahallerindeki ekili alanlarda zararlar var. Şu anda yağan yağmurun, akan derelerin hala tahribatı da devam ediyor. İnşallah yarın pazar ve pazartesi günü valiliğimizin koordinasyonunda büyükşehir ve ilçe belediyelerimizin de destekleri ile gerek Tarım İl gerekse DSİ'deki arkadaşlarımızla beraber öncelikle ekili alanlardaki zararların tespitinin yapılmasını istiyoruz. Daha sonra da tabii ki alt yapıda da zararlar var. Yerleşim yerlerinde konutlarda zararlar var. Tespitini yaptıktan sonra inşallah biz de hükümet olarak ilgili bakanlıklarımızla gereğini sonuna kadar yaparız. Zararların her birini de inşallah karşılamaya ve telafi etmeye gayret gösteririz. Büyük bir afet de değil ama tabii ki ekili alanlara da çok büyük zararları olan bir yağış oldu. Dün 24 saat içinde 72 kilogramlık yağış var. Tabii bu yağıştan dolayı Acıpayam'da Gölcük'te yerleşim yerlerinde zararlar var. Denizli merkezde de yerleşim yerlerinde de zararlar var. Aşağışamlı'da, Yukarışamlı'da ekili arazilerde de zararlar var. Kocapınar'da da zararlar var. İnşallah bunların her birini bir, iki gün içerisinde tespit edeceğiz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aralıksız yağmur Burdur'da sele neden oldu

    Burdur'un Karamanlı İlçesi'nde aralıksız süren yağmur sele neden oldu, sulara kapılan 100 koyun telef olurken, mahsur kalan 2 kişi Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri tarafından kurtarıldı. Karamanlı'da önceki gün sabah saatlerinde başlayan ve aralıksız süren yağış Karamanlı Barajı'nda su seviyesinin yükselmesine neden oldu. Barajın tahliye kanalından taşan su, yağmur sularına karışınca sele neden oldu. Harmankaya Köyü yakınlarındaki Samsat mevkiinde sel sularına kapılan 100 koyun telef oldu. Çoban Ramazan Karol ise AFAD ekipleri tarafından zodyak botla kurtarıldı. Yağmur, Ardıçlık Deresi'nde de su seviyesini yükseltti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bunun sonucunda Kılçan Köyü yakınlarındaki bir köprü çökerken, Kılavuzlar Köyü'nde otomobilinde mahsur kalan  Müslüm Mete, AFAD, DSİ ve İl Özel İdare ekipleri tarafından kurtarıldı. AFAD İl Müdürü Mehmet Oral, Karamanlı Barajı'nın su tahliye kanallarından gelen sularla derelerdeki suların sele neden olduğunu söyledi. Oral, "Gece saat 04.00'ten beri çalışıyoruz. Vali beyin talimatıyla DSİ ve Özel İdare ekipleri bölgeye sevk edildi. Taşkınların olduğu yerlerde barikat kurulmasına rağmen aracıyla geçmeye çalışan 1 kişi mahsur kaldı. O kişiyi su üstü arama kurtarma ekibimizle kurtardık. Ayrıca Harmankaya Köyü'nde açık arazide 1 çoban ve koyunları mahsur kaldı. Çobanı kurtardık" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Karamanlı Belediye Başkanı Ak Partili Fatih Selimoğlu da Karamanlı Yaylası'ndaki karların erimesiyle sel sularının yükseldiğini barajın taştığını söyledi.Ağlasun İlçesi'nde de sağanak yağış ve dolu sele neden oldu. 24 saatten fazla süren yağış sonrası Kum Mahallesi'nde ev ve tarım arazilerini su bastı. Belediye ekipleri tıkanan noktaları açmaya çalışırken, vatandaş zor durumda kaldı.

    Niğde'de sel sularında hayvanlarını kurtarmaya çalıştı

    Niğde'de, önceki akşam saatlerinde başlayan sağanak yağmur sele neden oldu. Kent genelinde etkisini gösteren yağışlı hava Çiftlik ilçesinde derelerin taşırdı. Aşırı yağış sonucunda bi çok arazi ve ev sular altında kaldı. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarda ahırlara dolan sel sularında hayvanlarını kurtarmak için yoğun çaba harcadı. Bazı vatandaşlar ise ahır duvarlarını yıkarak sel sularını tahliye etmeye çalıştı Su taşkınlarını engellemek için belediye ve İl Afet Acil Durum Müdürlüğü ekipleri kent genelinde hazır bulundu.

    Sandıklı'da su taşkını 

    Sandıklı'da 24 saat aralıksız sürdükten sonra etkisini yitiren yağmur ve eriyen kar suları Akharım Beldesi'ndeki Örenler Sulama Barajı'nı taşırdı. Barajdan taşan sular Alagöz, Oda, Ürküt, Yolkonak ve Ekinhisar köylerine akmaya devam ediyor. Köylere Hizmet Götürme Birliği'ne ait iş makinelerinin yanında köylüler de traktörlerle sel sularına karşı önlem almaya çalışıyor.

    "Alagöz ve Oda felaket yaşıyor"

    Bölgede inceleme yapan CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, "Sandıklı'da, Dinar'da, Şuhut'ta ve Afyon'da yağışlar çok fazla oldu. Karlar da eridi. Dolayısıyla sele neden oldu. Vali ve kaymakam bey gerekli hassasiyeti ve çalışmaları gösteriyor. Biz de onlarla temas halindeyiz. Alagöz ve Oda köyleri bir felaket yaşıyor. Suyun yönünü açma ve barajların kapaklarının kapatılması yönünde çalışmalar devam ediyor. Su altında kalan evlerdeki insanlar ve hayvanları kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kısa sürede yağmur yağmadan suların çekilip, insanlarımızın kurtulmasını umut ediyoruz dedi.

    İlber Ortaylı: "Ben Kürt'üm dersin, biter"

    Saatler 1 saat ileri alındı

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow