hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ali İsmail Korkmaz davasında karar duruşması

    Ali İsmail Korkmaz davasında karar duruşması
    expand

    Eskişehir'deki Gezi Eylemleri sırasında dövülerek öldürülen 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz'ın davasının yedinci duruşması Kayseri'de görüldü. Duruşmaya 1 numaralı sanık Mevlüt Saldoğan görüntülü olarak katıldı. Saldoğan "Gerçek katil gençleri sokağa dökenlerdir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ali İsmail Korkmaz davasının 26 Aralık'taki duruşması, sanık polis Mevlüt Saldoğan ve avukatının mazeret bildirerek katılmaması nedeniyle ertelenmişti.

    Davanın yedinci duruşması bugün saat 09:30'da Kayseri Adliyesi'nde görülmeye başlandı. Taksim Dayanışması'ndan bir grup da, duruşmayı izlemek üzere gece iki otobüsle Kayseri'ye gitti.

    1 numaralı sanık büyük ekranda

    Duruşma hareketli başladı. İçeride ve dışarıda yoğun güvenlik önlemlerinin vardı. Duruşma salonunda resmi ve sivil polislerin seyirci sıralarında yoğun şekilde oturmasına avukatlardan itiraz geldi. Bazı izleyiciler Ali İsmail Korkmaz tişörtleriyle duruşmaya geldi.

    Korkmaz ailesinin yanı sıra Taksim Dayanışması’ndan Mücella Yapıcı ve Can Atalay, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, CHP’li vekiller Sezgin Tanrıkulu, Hüseyin Aygün, HDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ve Erol Dora katıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mahkeme heyeti yerini aldıktan sonra arkalarındaki büyük ekrana sanık Mevlüt Saldoğan Ankara Numune Hastanesi’nden görüntülü olarak katıldı.

    Ali İsmail Korkmaz davasında karar duruşması

    Fotoğraf: Selda Alkan / Twitter

    Saldoğan'ın sözlerine salondan tepki

    Tedavi gördüğü Ankara Numune Hastanesi'nden SEGBİS yöntemiyle duruşmaya katılan tutuklu sanık polis memuru Mevlüt Saldoğan'a geçmiş olsun dileklerini ileten mahkeme başkanı, sanıktan son sözünü sordu.  Bu sırada salondan "Beter olsun" sözleri yükseldi. İstanbul'daki terör saldırısında şehit olan polis memuru Kenan Kumaş'a başsağlığı dileyerek sözlerine başlayan Mevlüt Saldoğan, şöyle devam etti;

    "Görüntülerdeki kişinin Ali İsmail olduğu ispat edilmemiştir. Tanık Semih Berkay Yapıcı'nın mesnetsiz bir ifadesi vardır. Bu ifadeye göre görüntülerdeki kişinin Ali İsmail Korkmaz kabul edildi. Ali İsmail'in kullandığı ilaçlarda da yapılan incelemede fazla doz kullandığı ortaya çıktı. Ali İsmail, aynı gece yapılan muayenesinde değil, 18 saat sonra beyin kanaması geçirmiştir. Gezi Parkı darbe girişimi miydi, değil miydi? Devletin personeline malına zarar vermek hangi hakkın kullanımıydı? Kararı sizin vicdanınıza bırakıyorum. Gerçek bir katil aranıyorsa, teşkilatımda, duruşma salonunda sanık sandalyesinde oturanlar değil, masum gençleri sokağa dökenler, Gezi Parkı eylemlerinin arkasındakilerde aranmalı. Gürkan Korkmaz, ilk duruşmada 'Günah keçisi istemiyorum' demişti. Ben yıllarca namusumla şerefimle çalıştım. Kimsenin canına, malına kastetmedim. Kimseyi kasten öldürmedim, yaralamadım. Mesleğe başlarken yaptığımız yemine sadık kalarak, amirlerimin yaptığı emirle zor kullanma yetkimi kullandım."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mevlüt Saldoğan'ın ifadesine aile ve duruşma salonundaki katılımcılar sık sık tepki gösterdi.

    Aile müebbet istiyor

    Hatay'da oturan Korkmaz ailesi Kayseri'deki duruşmaya minibüsle geldi. Minibüsün ön camında 'K. Atatürk' imzası ve Ali İsmail Korkmaz'ın fotoğrafları dikkati çekti. Minibüsü kullanan Ali İsmail'in amcası Suphi Korkmaz, "Ali İsmail yüreğimizde, içimizde yaşıyor. Fotoğraflarını da aracımızın en önünde taşıyoruz" dedi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ali İsmail Korkmaz'ın babası Şahap Korkmaz, yüreği el vermediği için oğlunun dayak görüntülerini şimdiye kadar sadece 1 kez izleyebildiğini anlatırken, aile olarak rahat olmadıklarını söyledi. Gözyaşlarının artık kuruduğunu belirten anne Emel Korkmaz ise şunları söyledi:

    "Ali'den sonra hayatımız, her şeyimiz değişti. Biz hayattayız ama Ali'yle birlikte biz de ölüyüz yani. Mahkemenin vereceği karar, bize sadece 'Katiller cezalarını aldı' dedirtecek, yoksa bizim hayatımızda bir şey değişmeyecek. İlk günden itibaren her şey ortada olmasına rağmen bu dava bugüne kadar sürdürüldü. Yani bu 2 duruşmada, 2 celsede bitebilirdi."

    Ağabey avukat Gürkan Korkmaz, bugün özgürlükçü, aydınlıkçı düşünen, kendini ifade etmek isteyen herkesin davasının görüleceğini, sanık polis Mevlüt Saldoğan'a ömür boyu hapis diğer sanıklara kasten yaralamanın ölümle sonuçlanmasından dolayı 8-12 yıl arası ve 8-16 yıl arası ceza verilmesini beklediklerini söyledi

    Davanın geçmişi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Davanın beşinci duruşmasında, polis memuru Mevlüt Saldoğan hakkında "kasten öldürme" suçlamasıyla müebbet hapis istenirken, siviller İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Ebubekir Harlar, Muhammet Vatansever'in "nitelikli yaralama"dan, yine polis memuru Yalçın Akbulut'un "kasten yaralama"dan cezalandırılmasını talep edilmişti.

    Savcı, sanık polisler Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin hakkında ise beraat istemişti.

     Ali İsmail Korkmaz sloganına beraat 

    Ali İsmail'in ağabeyine 40. gün anmasından dava açılmış!

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow