hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Amasra'da kömür ocağında göçük: 2 işçi öldü

    Amasrada kömür ocağında göçük: 2 işçi öldü
    expand

    Bartın'ın Amasra ilçesinde özel kömür işletmesine ait maden ocağında galeri açma çalışması sırasında göçük meydana geldi. Göçüğün altında kalan 3 Çinli işçiden 1'i kurtarıldı, 2 işçinin ise saatler sonra cesedi çıkarıldı. Ölen işçilerden biri yaralı kurtulan işçi ile kardeşti. Madende hayati tehlike içeren eksiklikler nedeniyle Çalışma Bakanlığı'nın 25 Eylülde "işin durdurulması" kararı verdiği de ortaya çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alınan bilgiye göre, ilçeye bağlı Tarlaağzı Köyü mevkisindeki maden ocağında galeri açma işinin yürütüldüğü eksi 300 kodunda, henüz belirlenemeyen nedenle meydana gelen göçüğün altında 3 Çinli işçi kaldı.

    Mesai arkadaşları tarafından göçük altından yaralı olarak çıkarılan Shouping Sun (40) acil sağlık ekiplerinin ilk müdahelesinin ardından Bartın Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

    Göçük altında kalan diğer işçiler Maoshun Yang (38) ve Shouje Sun'u (37) kurtarma çalışmalarına işletmenin kurtarma ekipleri, TTK Amasra ve AFAD ekiplerince devam edildi. İşçilerden Maoshun Yang'ın 4 saat sonra cesedine ulaşıldı. Saat 08.30 sıralarında madenden çıkarılan Yang'ın cesedi, ambulansla Bartın Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Devam eden çalışmalar sonrasında toprak altında kalan Shoujle Sun'a da ulaştı. Sun'un kolu galeri açma işi sırasında meydana gelen göçükte tahkimat yapımında kullanılan demir parçasına sıkışmış ve vücudu da taş yığını altında kalmıştı. Demirin kesilmesi ve taş yığınının kaldırılmasının ardından hayatını kaybettiği belirlenen Sun'ın cesedi, ocaktan çıkarılarak Bartın Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhuriyet savcısı, olay yerinde inceleme yaptı. Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu da ocaktaki çalışmaları inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.

    Kendi kurtuldu, kardeşi öldü

    Ölen işçilerden Shouje Sun ile yaralın kurtulan Shouping Sun'un kardeş oldukları öğrenildi.

    Şirketten "eğitim verdik" iddiası

    HEMA Genel Müdür Yardımcısı Selim Şenkal ise hem kendi personellerine hem de Çinli personele zaman zaman iş güvenliği eğitimleri verdiklerini söyledi. Şenkal, "Bu eğitimleri sık yapıyoruz. Hem hatırlatma eğitimi oluyor. Dün de öyle bir eğitim verdik. Bunu yaptık. Düzenli olarak bunu yapıyoruz" iddiasında bulundu.

    25 Eylül'de "işin durdurulması" kararı verilmiş

    Bartın'ın Amasra ilçesinde göçük meydana gelen özel kömür işletmesinin hayati tehlike içeren eksiklikler nedeniyle 25 Eylülde "işin durdurulması" karar verildiği bildirildi. AA muhabirinin İş Teftiş Kurulu Başkanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, iş teftiş müfettişleri yakın zamanda söz konusu ocakta teftiş yaptı. Müfettişler, hayati tehlike içeren eksiklikler nedeniyle işletme hakkında 25 Eylülde "işin durdurulması" kararı verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Teftişlerde 4 kritik eksik tespit edildi. Müfettişlerin raporuna göre, işletmede kurtarma istasyonunun, tahlisiye ekibinin, genel havalandırmanın ve kullanılan elektrik malzemelerinin ATEX uygunluk belgesinin bulunmadığı ya da eksik olduğu tespit edildi.

    Ermenek'te maden faciası

    18 işçi mahsur

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow